Güneydoğu Asya ülkelerinde, özellikle de Sri Lanka, Endonezya ve Malezya’da görülen atlas kelebeği (Attacus atlas), 30 santimetreye ulaşan kanat açıklığı ile dünyada bilinen en büyük kelebek. Kelebeğin bir kobra yılanı figürüyle süslenmiş kanat yüzeyi 400 santimetrekareye ulaşıyor.
Atlas kelebeği o kadar büyük ki uçarken genellikle güvercin gibi kuş türleriyle karıştırılıyor. Kozası ağaçtan sallanan bir meyve gibi olan kelebek, larvayken bütün besinini alırken, gelişimini tamamladığında ağzı yok olduğundan hiçbir şey yiyemiyor. Bu yüzden de ömrü 5 günle sınırlı.
Güve cinsinden olan ve yaşamının büyük bölümünü tırtıl olarak geçiren atlas kelebeği, anavatanı olan bölgelerde ipeği için korunuyor. Ancak bu ticari amaçlı olarak yapılmıyor, çünkü güneydoğu Asya’da Attacus atlas’ın kutsal olduğuna inanılıyor.
Atlas kelebeğinin büyük kanatları haricinde en dikkat çeken noktası ise kanatları üzerindeki kobra yılanı figürü. Atlas kanatlarını açtığında tam olarak ortaya çıkan bu figür, kelebeği en büyük düşmanı olan yeşil yılanın saldırılarından koruyor.