casino siteleri
Cilt Kanserleri

Cilt Kanserleri

ABONE OL
Nisan 14, 2024 19:40
Cilt Kanserleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cilt kanserleri güneşe maruz kalınan ve gözle görülen yerlerde ortada çıkar, bu nedenle erken dönemde ilerlemeden fark edilip, tanı konabilir.
Beyaz tenliler, cildi kolay çilleneneler, fazla sayıda beni olanlar, ailede cilt kanseri olan yakını olanlar, güneş altında fazla kalanlar, tropik iklimde yaşayanlar, ışın tedavisi geçirenler, uzun süre açık kalan yaralar, değişik kimyasal maddelerle uğraşanlar, sık sık küçük yaralanma geçirenler cilt kanseri için riskli kişiler olarak kabul edilirler. Bazı solar veya aktinik keratoz gibi uzun süren deri hastalıkları ve üzeri kıllı büyük benler de cilt kanseri için risk kabul edilirler.

Sık cilt kanseri görülen yerler dudaklar, burun sırtı ve çevresi, kulak kepçesi, kellerde kafa derisi ve eller sayılabilir. Cilt kanserlerinden kötünün iyisi diyebileceğimiz “bazal hücreli karsinom”dur. Çok yavaş seyirli olan bu hastalık genellikle ortası çökük bir yara şeklinde kendini gösterip, yıllar içinde genişler. Daha hızlı seyredeni örneğin aylar içinde gelişen cilt kanseri “yassı hücreli karsinom”dur. Bazal hücreli karsinomdan daha kötü olup, erken tanı konursa, tedavisi yüz güldürücü sonuçlar vermektedir. En kötüsü ise “malign melanom” dediğimiz tipidir ve ben şeklinde başlar yada bir benin büyüyüp yayılması veya kanayan yara haline gelmesi ile kendini gösterir. Bazen benin etrafında yeni çıkan benler olarak kendini gösterir. Çok hızlı ilerleyen malign melanom için zaman çok önemlidir.

Cilt kanserleri (bazal hücreli ve yassı hücreli karsinom) güneşe maruz kalan özellikle güneşin dik geldiği yerlerde daha sık görüldüğünden güneş ışığından korunmaya özen göstermelidir. Güneş ışığının etkisi yıllar geçtikçe kendini daha fazla artmaktadır. Hava kirliliği atmosferin güneşin özellikle zararlı ışınları olan ultraviyole ışınlarından koruyucu tabakası olan ozon tabakasını azaltmaktadır. Güneş ışığının etkisinin en fazla olduğu saat 10-16 arası güneşe çıkmamak ve gölgesi büyük şapkalar kullanmanız daha önleyici olacaktır. Mor ötesi ışın yayan elektrik lambaları ve bronzlaşma için kullanılan solaryum cihazları da cilt kanserlerinin oluşmasında etkili olmaktadır. Bu tip ışık kaynaklarından uzak durmak yine cilt kanserlerinin önlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Her tür kanser türünde erken tanı ve tedavi yapıldığında yüz güldürücü sonuçlar alındığını bir kez daha vurgulamak faydalı olacaktır.

Deri kanserlerinden yassı hücreli karsinom özellikle alt dudaklarda sık görülmekte olup, erkeklerde kadınlara oranla daha fazla ortaya çıkmaktadır. Erken müdahale edilmezse, boyunda bezeler oluşturmakta, daha ilerlediğinde ise akciğer, kemik ve karaciğer gibi değişik organlara ve bütün vücuda yayılmaktadır. Cilt kanserlerinde tanı konduktan sonra sonuç veren tedavi yöntemi cerrahi girişimlerdir. Cilt kanserlerinin tekrar oluşmaması için dikkat edilmesi gereken noktalar:
– Ameliyat sonrası takiplere uyulmalı,
– Özellikle 10.00-16.00 arası güneşte kalmamaya dikkat edilmeli (unutmayınız ki ultraviyole ışınlar su ve buluttan geçme ve kum kardan yansıma özelliğine sahiptir),
– Güneşe çıktığınızda mutlaka büyük siperli şapkalar, uzun kollu giysiler ve gözlüklerle korunmalı,

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP