Dünya Oral Sağlık Günü ile oral hastalıkların görülme sıklığını azaltmak için farkındalık yaratmak ve kişileri, aileleri, toplumları ve hükümetleri oral sağlığa ve sağlıklı bir yaşama teşvik etmek amaçlanıyor.
Komple ağız sağlığının önemli bir parçası olan Listerine bu önemli günde halkı bilgilendirmek için Dünya Dişhekimleri Birliği ve Türk Dişhekimleri Birliği ile işbirliği yapıyor.
Türk Dişhekimleri Birliği: Ağız Diş Sağlığı Genel Sağlığın Ayrılmaz Parçası
Türk Dişhekimleri Birliği, yetersiz ağız bakımının diş çürüklerine, dişeti hastalıklarına, hatta ağız kanserlerine kadar, önce ağzımızı oradan da tüm vücudumuzu tehdit eden hastalıklara neden olabildiğine ve bu hastalıkların temel diş bakımı ve koruyucu önlemlerle engellenebildiğine dikkat çekiyor.
Dünya genelinde, nüfusun yüzde 90ı diş çürüğü, peridontal hastalık ve oral kanserlere başta olmak üzere birçok oral hastalık riski altındadır.
Diş fırçalama, diş ipi kullanma ve ağız bakım ürünü ile çalkalamayı içeren temel ağız hijyeni konusunda geri olan Türkiyedeki ağız ve diş sağlığı ile ilgili alışkanlıklar ise şöyledir:
Apple-tab-span” style=”white-spacere”> Batılı ülkelerle karşılaştırıldığında dişlerimizi fırçalamıyoruz. Diş macunu tüketimi kişi başı, yılda 110gr.
5-9 yaş arasındaki çocuklarda ortalama 5.2 çürük/dolgulu/çekilmiş (DMFTendeksi) bulunmaktadır.
0-14 yaş grubunda ortalama 3.7 çürük/dolgulu/çekilmiş diş bulunmaktadır.
65 yaş ve üzerinde bireylerdeki dişsizlik oranı yüzde 67.
Erkeklerde ağız kanseri görülme sıklığı yüzde 6.3 oranındadır.
Diş Çürüğü Dünyada Nezleden Sonra En Yaygın Hastalık!
Diş çürüğü, günümüzde nezleden sonra dünyada en yaygın 2. Hastalık olarak kabul edilmektedir.
Ağız boşluğunun diğer bir önemli hastalığı ise kronik bir enfeksiyon olan dişeti hastalıklarıdır.
Dişeti hastalıkları tedavi edilmediği takdirde kalp hastalığı riskini artırır, diabet hastalığının seyrini kötü etkileyebilir,erken doğuma neden olabilen komplikasyonlara yol açabilir.
Temel ağız bakımı ve diş eti hastalıklarının önlenmesi için en önemli üç adım:
Diş fırçalama, diş ipi kullanma ve komple ağız temizliği sağlayan Listerine ağız bakım ürünü ile çalkalamayı kapsayan 3 etaplı bakımın günde iki kez uygunlanması.
Bakterilere karşı etkisi klinik olarak kanıtlanmış Listerine, en sık rastlanan 20 tür dahil, ağızdaki bakteriler üzerinde etkilidir ve plak ve diş eti iltihabına karşı, günde iki kez kullanıldığında 24 saat koruma sağlar.