Toplum icinde kucuk duruma dusme, yanlis yapma ve utanc duyma kaygilari na eslik eden, korkulan ortamlardan kacinma veya yogun sikinti ile bunlara katlanma davranislari ile tanimlanir. Ergenlik doneminde baslar.Bireyde dusuk benlik algisi ve yogun elestirilme duygulari vardir. Genelde, yuz kizarmasi, el titremesi , bunalti gibi semptomlarla uzmana basvurulur. Bir sosyal fobigin temel özellikleri sunlardir:
Bireyde digerleri tarafindan incelenme ve yargilanma korkusu vardir.
Kucuk dusme ve utanc duyma olasiligi olan durumlarda ( ORN. TOPLULUK ONUNDE KONUSMA gibi ) performansindan endise duyar
Sonucta da bu tip ortamlardan kacarak sosyal ice cekilme yasar.
Dogasinda var olan utangaclik ve olumsuz degerlendirme kaygisi yardim alma davranisini da engeller.
OKB konusunun cozumunde asagidaki turde yaklasimlarda bulunmak yararli olabilir :
Tedavide bireyin dusunce bicimleri ele alinir.Bu dusunceler incelenirken,”sayet ….. olursa, bu senin icin ne anlama gelir”,”…………. nun baska bir yorumu olabilir mi?” gibi sorular sorulabilir.
Bireyin kendisini rahatsiz ve yetersiz hissedebilecegi sorular sorulmamali, mukemmelliyetci dusunce bicimi irdelenmelidir..
Sizi korkutan, endiselendiren, heyecanlandiran durumlari listeleyiniz. Listelediginiz her bir durum icin, o durumla ilgili duygu ve dusuncelerinizi belirleyiniz.
Mukemmeliyetci dusunce yapinizin, nedenlerini arastiriniz. “Her sey yolunda gitmezse ne olur?” sorusunu cevaplayiniz.
Sizi sikintiya sokan ortamlardan kacinmak yerine, uzerine gidiniz. Unutmayin ki, sizi elestirdigini dusundugunuz insanlarin da korkulari, kaygilari vardir
Gerektiginde, cok zorlandiginizi hissettiginizde bir uzmana basvurmaktan cekinmeyiniz.