LYSnin açılımı Lisans Yerleştirme Sınavıdır. YGS (Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı) sınavından geçer not alınıp barajın aşılması sonrası LYS sınavına girmeye hak kazanılır. YGS sınavı şubat sonu veya mart aylarında düzenlenirken LYS sınavı haziranda gerçekleşir. 4 yıllık lisans bölümlerine kayıt olabilmek için LYSye girilmesi şarttır. LYSde 4 bölüm için ayrı ayrı ağırlıklı olarak puan hesaplanır. Bu bölümler sayısal, eşit ağırlık, sözel ve yabancı dil bölümüdür. Herhangi birinden lisans bölümlerine tercih yapılabilmesi bu sınavdan belli bir puan almak gerekecektir.
LYSde geçen matematik sınavından sayısal ve eşit ağırlık öğrencileri sorumludur. LYS matematik kısmında 50 adet matematik 2 (mat-2) ve 30 adet geometri (geo) sorusu sorulmaktadır. Sınavda 4 yanlış 1 doğruyu götürdüğünden emin olunmayan soruda boş bırakmak daha karlı olacaktır.
LYSde çıkan matematik YGSde çıkan matematiğe göre biraz daha kapsamlı ve ayrıntılı olabilmektedir. Daha fazla formül içerir ve çok daha fazla teoriktir. YGSde çıkan matematik soruları mat-1 diye de adlandırılan mantıksal problemler, sayılar, dört işlem denklemler gibi lise 1in sonuna kadar öğrenilen tüm her şeyin birer karmasıdır. Ancak mat-2 diye adlandırılan ve LYSde sorumlu olunan ikinci bölüm matematik soruları trgionometri, parabol, karmaşık sayılar, türev, integral, limit, logaritma gibi daha teorik ve formül içerikli sorulardır.
Böylesi teorik ağırlıklı matematik kısmına çalışmak için öncelikle iyi bir temel lazımdır. Sonuçta üssü sayılar bilmeyen bir kişi karmaşık sayılar, logaritma veya türev çözemeyeceği gibi fonksiyonları bilmeyen biri de parabol çözemeyecektir. Bu yüzden iyi bir matematik 2 bilgisi doğru ve mantıksal olarak anlaşılır bir şekilde alınmış matematik bir bilgisinden geçer. O yüzden LYS matematiğe çalışırken YGS matematiğinin ciddi anlamda kavranmış ve halledilmiş olması gerekmektedir.
LYS matematik en son sınavdır. Tüm konular her bir aya yayılarak kısım kısım halledilmelidir. Örneğin polinomlar ile başlayıp integrallerle biten bir mat-2 bölümü için polinomlar eylül ayında halledilmeliyken integral YGSnin son ayına denk gelebilecek nisan ayı gibi halledilmelidir. Böylesi dağıtılan konular YGS sınavı sonrası LYSye kadar olan 2 ay boyunca sadece soru çözülerek tekrar edilmelidir. Asla o iki aylık süreye tüm konular sığdırılmamalıdır. Çünkü yetişmemesine neden olacaktır. Ya da mantıksal olarak tam kavranamayıp çok fazla hata yapmaya sebep olabilir.
LYS matematiğe çalışılırken son dönemde bol bol soru çözülmeli bilinmeyen veya yanlış yapılan sorular üzerinde durulmalıdır. Bu hatalı soruları da bir matematik hocasına danışılarak nasıl çözüleceği öğrenilmelidir. Sonuçta maksat çok soru çözmek değil en çok nerede hata olduğunu bulmak ve bunun üstüne gitmektir.