Yaz aylarında yapılan balayının çoğu zaman enfeksiyon nedeniyle kabusa dönüştüğünü belirten Dr. Suat Süphan Erşahin uyarıyor: Aşırı cinsel ilişki ve hijyen olmayan ortamlar, balayı sistitine neden olabiliyor.
Özellikle yaz aylarında yapılan balayı seyahatleri, çoğu zaman ‘balayı enfeksiyonları’yla gölgeleniyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Suat Süphan Erşahin; nikah hazırlığı yapan çiftlere sağlıklı bir balayı geçirmeleri için önerilerde bulundu…
İLK İLİŞKİ ZARARLI MI?
Balayı; genellikle nikahtan bir gün sonra gidilen, yaklaşık iki hafta yapılan bir tatildir. Özellikle bizim ülkemizde, çiftler ilk cinsel deneyimlerini nikah günü yaşıyor ve ardından balayına gidiyorlar. Böyle olunca da bazı sağlık problemleri ortaya çıkıyor. Çünkü ilk cinsel ilişki sonrasında kızlık zarı, kanıyor ve enfeksiyonlara açık oluyor. Bu duruma, yaz aylarında balayı için gidilen mekanların yeterince hijyen olmaması da eklenince ‘e.coli’ ve ‘vaginal candida’ bakterileri vücuda yerleşiyor. Çiftler, balayında aşırı seks yapıyor. Yani haftada üç kez yapılması normal kabul edilen seks sayısı, günde üçe çıkıyor. Böylece hem balayı sistiti, hem de vaginit oluşuyor.
SONU CİNSEL SOĞUKLUK
Balayında kapılan sistit ve vajinit enfeksiyonun doğurabileceği en tehlikeli sonuç; cinsel soğukluk… Çünkü bu enfeksiyonlar, cinsel ilişkiyi ıstıraplı hale getiriyor. İlk cinsellik tecrübesi, çok şiddetli ağrılarla gerçekleşen kadınlarda cinsel soğukluk baş gösteriyor. Birçok genç kız, seksin böyle olduğunu ve hep böyle devam edeceğini sanıyor. Bu nokta kadın, ilk ilişkisinde çok şiddetli bir ağrı hissediyor ve sonraki ilişkilerinde de korktuğu için vajen kuruluğu oluyor. Korku; vajen kuruluğu yaratıyor, o da ağrılı cinsel ilişkiye neden oluyor. Bu şekilde olay; bir girdaba ve kısır döngüye dönüşüyor. Çoğu zaman çiftler (daha çok kadınlar), seksin hep böyle acılı ve ağrılı olacağı düşünerek cinsellikten soğuyabiliyor ve balayı dönüşü uzun süre seks yapılamıyorlar. En büyük zararı da bu oluyor. Çünkü korku sonucu oluşan cinsel soğukluğun tedavisi bazen çok uzun zaman gerektirebiliyor. Bu çok önemli ve çok sayıda kişinin yaşadığı bir durum. Yani öyle birkaç kişinin balayı dönüşü şikayet ettiği bir sorun değil. Böyle çiftler, psikolojik olarak cinsel soğukluğu uzun süre aşamayabiliyor. Onların tedavisi çok zorlu oluyor.
TEDAVİ GEREKİR
‘Balayı sistiti’ de vaginit de çoğu zaman beraber görülüyor. Birinde idrarda yanma, diğerinde vajende yanma oluyor. İkisi de birbirini tamamlıyor ve ikisi de tedavi gerektiriyor. Bu durum hemen balayının başında görülebiliyor.
Doktorluk hizmeti veren tatil yerlerinde çiftler, balayının birinci ve ikinci günü şiddetli bir enfeksiyonla gelirler. Bu durumda balayı keyfi bitmiştir; çünkü çoğu zaman 15 gün ilişki yasağı konulabilir. Vajinal ve üriner enfeksiyon aynı şekilde erkeğe de geçebilir. Erkeklerde de ağrı ve idrarda yanma duyulabilir. Balayında bu sorunları yaşayan kadınlar hemen bir jinekoloğa, erkekler ise bir üroloğa gitmelidir.
BALAYINA GİDECEKLERİN KULAĞINA KÜPE OLSUN!
HİJYENE DİKKAT: Her şeyden önce balayı için gittiğiniz yerdeki havuz, deniz, otel, banyo, tuvalet ve eşyaların (havlu-çarşaf vb.) hijyenik olduğundan emin değilseniz, bunları kullanmayın.
SKORA TAKMAYIN: Balayında ilk seks sonrası enfeksiyon oluşacabileceği için hem sayı olarak fazla, hem de süre olarak uzun seks yapmayın.
UZUN CİNSEL BİRLEŞ- MEDEN KAÇININ: Uzun ve sert ilişkiden kaçının.
KURU İLİŞKİDEN KAÇININ: İlişkiye yeni başlayan kişinin vajen ıslaklığını sağlaması çok kolay değildir. Vajen ıslaklığı için bazı kremler kullanılabilir. Çünkü kuru ilişki de, enfeksiyona neden olabilen etkenlerden biridir.
BOL SU İÇİN: Enfeksiyon belirtilerini görürseniz, bol su içmeye başlayın ve bir doktora gidin!
CİNSELLİK KONUSUNDA BİLGİLENİN: Cinsellikle ilgili korkuların ve soğukluğun atılması noktasında kişinin eğitimli olması, çok önemlidir. Kişi, eğitimliyse sorunla