Vajinal mantar enfeksiyonu, vajen yüzeyindeki hücrelere yapışıp yayılması ile oluşmakta ve akıntı ve kaşıntı ile seyrederek kendini göstermektedir…
Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu, kadınlarda yazın çok daha sık rastlanan vajinal mantarlarla ilgili olarak şu bilgileri verdi:
“Vajinal mantar enfeksiyonu, vajen yüzeyindeki hücrelere yapışıp yayılması ile oluşmaktadır. Kadın da, akıntı ve kaşıntı ile seyrederek kendini gösterir…
Vajinal mantar enfeksiyonunun gelişiminde sıcaklık ve nem önemlidir. Yüzme havuzunda kullanılan klor da mantar enfeksiyonu gelişimini arttırmaktadır. Yaz aylarındaki sıcaklık ve nemin yanı sıra havuz kullanımı, ıslak mayoyla uzun süre kalmak vajinal mantar enfeksiyonu gelişimine zemin hazırlamaktadır.
Bu durum; ayrıca kandında ağrılı cinsel ilişki, vulvada yanma gibi şikâyetleri de beraberinde getirir…
Gebeliğin özellikle son 3 ayında vajende mantar enfeksiyonu belirtileri daha sık görülmektedir. Gebelerin yaklaşık yüzde 40’ında vajende mantar organizmalarının yerleşimi saptanmaktadır. Bunların yüzde 35’inde mantar bulguları izlenmeyebilir. Gebeliğin son 3 ayında hücresel bağışıklığın azalması, dolaşımdaki östrojen ve progesteron hormon seviyelerinin artması, mantar enfeksiyonunun vajende yerleşimini kolaylaştırmaktadır.
Eşler de tedavi olmalı
Vajinal mantar enfeksiyonu sebeplerini ortadan kaldırmak önemlidir. Tedavide vajene uygulanan fitiller ve ağızdan alınan sistemik azol grubu mantar ilaçları kullanılmaktadır. Kortizon içeren kremlerin tedaviye eklenmesi vulva derisinde tahrişe bağlı şikayetlerin giderilmesinde faydalı olmaktadır. Aynı zamanda eşlerin de tedavi edilmesi vajinal mantar enfeksiyonların tekrarlamasını önlemek için gereklidir.
Tedavi tek başına yeterli olmayabilir bunun yayında bu hastalıktan korunma yollarını da bilmek önemlidir…
Öncelikle mantar enfeksiyonu nedenlerine dikkat etmek korunmak için gereklidir. Özellikle de şişman hastalarda giyilen naylon ve sıkı giysilerin genital bölgede ısı ve nem artışına dolayısıyla mantar enfeksiyonu riskinde artışa yol açtığı bilinmelidir. Bu nedenle hastalara sık iç çamaşırı değiştirmeleri, pamuklu çamaşırlar tercih etmeleri, ıslak mayoyla uzun süre kalmamaları önerilmelidir.”
Vajinal mantar enfeksiyonlarının nedenleri nelerdir?
Antibiyotik kullanımı
Gebelik
Kan şekerinin kontrol edilmediği diyabet vakaları
Doğum kontrol hapları
Bağışıklık sistemini baskılayan durumlar (AIDS, kortizon kullanımı gibi)
Sentetik giysiler, sıcaklık ve rutubet
İleri derecede şişmanlık (obezite)
Sık ve değişik kişilerle cinsel ilişkide bulunmak
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.