Sağlıklı bir dokunun kanserli bir dokuya dönüşmesi genellikle uzun bir süreç alır. Eğer bu süreç içinde rutin kontrollerimizi
Hayatımızı en çok tehdit eden hastalıklar arasında başta gelenler kanserlerdir. Bilindiği gibi kanserler çoğu zaman kötü sonuçlarla karşımıza çıksa da erken yakalandığında genellikle tedavisi mümkün olan hastalıklardır. Sağlıklı bir dokunun kanserli bir dokuya dönüşmesi genellikle uzun bir süreç alır. Eğer bu süreç içinde rutin kontrollerimizi aksatmadan yaparsak hayatımızı tehdit eden bu unsurdan çok büyük oranda kurtulmuş oluruz.
Kadınlarda en sık görülen kanserler arasında meme ve rahim ağzı kanseri önemli bir yer tutmaktadır. Tüm jinekolojik kanserler ve meme kanseri arasında genetik bir ilişki söz konusudur. Yani,anne tarafında jinekolojik bir kanser ya da meme kanseri bulunan bir kadının bu kanserler açısından taşıdığı risk diğer kadınlara nazaran daha yüksektir. Ayrıca herhangi bir jinekolojik kansere maruz kalan bir kadında başka jinekolojik organlarda da kanser oluşması riski diğer kadınlara göre daha fazladır.Jinekolojik kanserler ve meme kanseri genellikle 40 lı yaşlardan sonra görülürler.Ancak hücresel dönüşüm aşamaları yıllar önce başlamış olabilir.Yani temelleri genç yaşlarda da atılabilirken ortaya çıkmaları 40 lı yaşları bulmaktadır.
Meme Kanseri : Meme kanserinin oluşması engellenemez ancak erken tanı konulduğunda küçük bir operasyon uygulanarak hayatı tehdit edici olmaktan çıkarılabilir.Meme kanserini erken dönemde yakalayabilmek için bu gün kabul edilen en başarılı ve en basit tarama programı;ayda bir kendi kendine meme muayenesi + yılda bir doktor muayenesidir.Bu tarama programı tercihen 20 li yaşlardan sonra başlamalıdır.40 lı yaşlarda iki yılda bir ve 50 den sonra da yılda bir olmak üzere mammografik tarama bu programa eklenmelidir.
Rahim ağzı kanseri : Rahim ağzı kanseri memeye nazaran daha sinsidir. Ayrıca yerleşim yeri olarak vajenin üst kısmında olması görünür olmasını engellediğinden gözle görünen bir patoloji olsa bile sadece doktor muayenesi sırasında fark edilebilir.Öte yandan rahim ağzı kanserinin görünür hale gelmesi ya da herhangi bir şikayet yaratıyor olması çoğu zaman çok geç kalındığına işaret eder. Buna rağmen rahim ağzı kanseri oluşmadan önce prekanseröz denilen kanser öncesi safhaları geçmesi gerekecektir. Hayatı boyunca yılda bir kez düzenli olarak PAP smear testi yaptıran kadınlarda,rahim ağzı kanserini,henüz oluşmadan önce,prekanseröz dönemde yakalayabilme olasılığı yaklaşık olarak % 80 dir.
Kanserler dışındaki diğer hastalıklarda da erken tanı ve tedavinin başarı şansı daha yüksek ve maliyeti daha düşüktür.İlerleyen bir enfeksiyonun meydana getirebileceği komplikasyonlar çok daha ağır olabilir.Basit şikayetlerle başlayan hormonal bir hastalık ileride gebe kalabilme potansiyelinizi etkileyebilir.
Bu gün bütün çalışmalar göstermektedir ki ; sağlıklı bir yaşam için özellikle cinsel aktivite başladıktan sonra,yılda bir kez jinekolojik check-up programına dahil olmak zorunlu hale gelmiştir.Gelişmiş ülkelerin hepsinde rutin taramalara dahil edilmiş olan bu program ülkemizde de giderek yaygınlaşmaya başlamıştır.