Güneş tepede belirdiği anda tek istediğimiz bronz bir ten olur çoğunlukla. SPF kavramını yavaş yavaş oturtmuş olsak da ihmalkâr davrandığınız zamanlar olabilir. İşte hatasız güneşlenmeve sağlıklı bir bronzluk konusunda bilmeniz gerekenler…
Eğer şimdiye kadar melanoma artışıyla ilgili bir makale okuduysanız güneş nedeniyle oluşan lekelerin ileride başınıza ne büyük dertler açacağına dair de az çok bilgi sahibisinizdir. Ülkemiz, cilt kanseri tehlikesi bakımından ne yazık ki beşinci sırada yer alıyor. 15-39 yaş aralığındaki kadınların iki buçuk kat daha fazla risk taşıdıkları ve cilt kanserinin kadınlar arasındaki en yaygın kanser türü olduğu ise bir gerçek. Peki, neyi yanlış yapıyoruz? Daha kaliteli ve sağlıklı bir bronzluğa kavuşmanız için hazırladığımız güneş dosyasını okurken öncelikle kendinize karşı dürüst olun ve yaptığınız hataları kabullenin; doğrularını uygulamaya koyulun. Daha güzel görünmeniz için derlediğimiz tüyolarınıysa sakın gözden kaçırmayın.
Güneşin karanlık yüzü
Cilt kanserinin en büyük nedenlerinden biri yıllar boyunca vücudumuza nüfuz eden zararlı ışınlar. Cevaplarla sorunlarınızın çözümüne ulaşın.
UVA, UVB ve SPF kavramları ne anlama geliyor?
SPF, yanmadan önce güneşte kalabileceğiniz zamanı belirten kavramdır. Örneğin eğer güneş koruyucu uygulamadan beş dakika dayanıyorsanız, 15 koruma faktörlü bir güneş koruyucu uyguladığınızda bu süre 15 kat artacak (5×15=75 dakika). Dolayısıyla kullandığınız ürün (Eğer suya girmediyseniz ya da terlemediyseniz) sizi yalnızca bu süre boyunca koruyabilecek. Ultraviyole ışınlarıysa, güneşin yeryüzüne ulaşabilen kısmıdır. Bronzlaşmanızı ve yanmanızı sağlayan UVB ışınları; zararlarını hissedemediğimiz fakat cilt altına penetre olarak DNA düzeyinde hasarlara neden olan UVA ise bu ışınlardan yalnızca ikisi.
Güneş Koruyucu ürün açıldıktan sonra ne kadar kullanılmalı?
Bir önceki yazdan kalan yarım şişe güneş ürününü atmaya kıyamıyorsunuz, biliyoruz. Fakat bu tarz ürünler açıldıktan sonra birkaç ay içerisinde özelliklerini maalesef yitiriyorlar. Dolayısıyla kullanmanızın da pek bir anlamı kalmıyor.
Koyu tenli olanlar güneş koruyucu kullanmalı mı?
Elbette. Koyu tene sahip kişiler daha fazla melanine sahiptirler. Bu da yanmaya daha az eğilimli oldukları anlamına gelir. Fakat cilt kanseri riski taşımadıkları asla söylenemez. Kısacası koyu tenli kişilerin güneş koruyucuya ihtiyaç duymadığı, hurafeden başka bir şey değil. Hatta araştırmalara göre bu cilt tipinde kanser hücrelerinin çok daha agresif olduğu kanıtlanmış.
Yaşım 30’un altında, cilt kanseri endişesini taşımalı mıyım?
Güneş hasarının yüzde 80’i, 18 yaşınızdan önceki dönemde gerçekleşiyor. Eğer çocukluğunuzdan beri vücudunuzda güneş yanığı sonrasında su toplayan bölgeler olduysa cilt kanseri riskiniz maalesef yüksek olabilir.
Organik güneş koruyucu kullanmanın avantajları nelerdir?
Organik güneş koruyucularının içeriğinde bulunan çinko ve titanyum dioksit, cildin yüzeyine yerleşerek güneş ışınlarını yansıtır fakat epidermise kadar emilemez. Bu sayede hassas cilt yapısına sahip kişilerde bile alerjik reaksiyonlara neden olmayan organik güneş koruyucuları, kızarma ve kaşıntılardan yakınanlar için tercih sebebi haline dönüşüyor.
Ne kadar güneş koruyucu kullanmalıyım?
Yüzünüze, boynunuza ve kollarınıza yarımşar çay kaşığı; göğüs, karın, sırt ve bacaklara ise birer çay kaşığı kadar güneş koruyucu uygulamanız yeterli olacak. Tabii suya girip çıktıktan sonra işlemi yenilemeyi asla unutmayın.
Güneş sonrası ürünler gerekli mi?
Hem de hayati düzeyde gerekli. Özellikle de aloe, E, C vitamini gibiantioksidanlar ve beta-karoten gibi karotenoidler barındıran ürünler tercih etmeye özen göstererek cildinizin gereksinimlerini karşılamaya özen gösterin.
Güneş koruyucu satın alırken nelere dikkat etmeliyim?
Muhakkak geniş spektrumlu, UVA ve UVB ışınlarına karşı koruyacak bir ürün tercih edin. Suya dayanıklı, alerji yapmayan, gözenekleri tıkamayan 30 koruma faktörlü güneş kremleri cilt kanserine karşı silahlanmanız anlamına gelecek.
Güneş saçlarınıza zarar verir mi?
Güneş hasarları, kuruyan, yıpranan, elektriklenen ve rengi solmuş saçları da beraberinde getirir. Saç telleri güneşe karşı oldukça hassastır ve bu nedenle muhakkak bir güneş ürünüyle korunmaları gerekir. Bunu da UVA ve UVB korumalı bir güneş koruyucu saç ürünü ve sık örülmüş bir şapka ile başarabilirsiniz.
Güneş hasarlarının %80’i 18 yaşınıza kadar olan dönemde gerçekleşiyor.
Güneş yanıklarını nasıl giderebilirim?
Zarar gören bölgelere soğuk bir duş ya da buzla kompres yaparak anlık müdahalelerde bulunabilirsiniz. Eğer su toplaması gözlemlemediyseniz, güneş sonrası bir losyonla yanma hissini biraz da olsa yatıştırabilir, güneş yanığı olan bölgeyi bolca nemlendirdikten sonra ağrı kesici bir ilaç alabilirsiniz. Eğer yanık şiddetliyse ve su toplamaları oluşmuşsa hemen bir dermatologdan yardım almanızda fayda var.
Güneş ürünleri ciltte hassasiyete neden olur mu?
Araştırmalar, akne ilaçlarının, antibakteriyel ve antifungal kremlerin bazı güneş ürünleriyle birlikte kullanıldığında alerjik reaksiyonlara neden olduğunu gösteriyor. Bu nedenle yalnızca doktorunuzun önerdiği güneş kremlerini kullanmaya özen gösterin.
Solaryum bahsedildiği kadar zararlı mı?
Solaryumun cilt kanserine neden olduğu kesin olarak ispatlandı. 20 seans solaryuma girmek, yıl boyunca korumasız bir şekilde güneşe maruz kalmakla eş değer. Eğer vücudunuz bu öldürücü makinelere bir kere bile maruz kaldıysa en kısa zamanda bir dermatoloğa gidip konsültasyon yaptırın.
Cosmopolitan/ Ezgi Tanlak
SÜRMANŞET
9 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.