Obezite ve İktidarsızlık

Obezite ve İktidarsızlık

ABONE OL
Ekim 23, 2023 11:42
Obezite ve İktidarsızlık
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İktidarsızlık yakınması bulunan erkeklerin yüzde 79’unun obez grubunda bulunduğu bildirildi.

Ege Üniversitesinden (EÜ) yapılan yazılı açıklamada Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Çıkılı’nın obezite ve iktidarsızlık konusundaki görüşlerine yer verildi.

İktidarsızlık yakınması olan erkeklerin yüzde 79’unun obez grubunda bulunduğunu açıklayan Prof. Dr. Çıkılı obezite ve buna eşlik eden hastalıklar sonucu erkeklerde iktidarsızlık ve üreme sorunlarının ortaya çıktığını belirtti.

Obez erkeklerde testesteron düzeylerinin azaldığını damar sertliği görüldüğünü cinsel istekte ve sperm üretiminde ciddi azalma meydana geldiğini ifade eden Prof. Dr. Çakılı şunları kaydetti:

”Bu bireylerde testesteron düzeylerinde düşmenin yanı sıra obeziteye eşlik eden birtakım hastalıklar nedeniyle sertleşme sorunları sık olarak görülmektedir. Yapılan çalışmalar bel çevresi 102 santimetreden daha fazla olanlarda üreme sorunlarının daha sık olduğunu göstermektedir.”

-TANSİYON DÜŞÜRÜCÜ VE PSİKİYATRİK İLAÇLAR-

Prof. Dr. Çıkılı iktidarsızlık ve kısırlıkta birtakım risk faktörleri bulunduğunu belirterek şu bilgileri verdi:

”Hareketi az olan yaşam tarzı depresyon diyabet alkol ve sigara hipertansiyon testis yetmezliği obezite başlıca risk faktörleridir. Obez erkeklerde üreme sorunlarının tedavisine yaşam tarzı değişiklikleri ile başlanmalı bol lifli kaloriden ve yağdan fakir diyet uygulanmalı egzersiz mutlaka diyete eşlik etmelidir. Sigara önemli bir risk faktörüdür ve mutlaka bırakılmalıdır. Aşırı alkol alımı da iktidarsızlığa neden olabilir. Tansiyon düşürücü bazı ilaçlar birtakım psikiyatrik ilaçlar da iktidarsızlık nedeni olabilir. Diğer tedavi yöntemleri ise cerrahi ve mekanik tedavilerdir. Hastaların eşli değerlendirilmesi tedavi başarısına olumlu katkılar yapmaktadır.”

Damarsal hormonal ve sinirsel bozuklukların yanı sıra obez bireylerde ortaya çıkabilecek özgüven duyusunun kaybı başarısızlık dışlanma ve reddedilme korkularının üreme fonksiyonlarında bozulmaya ve iktidarsızlığa neden olabileceğine işaret eden Prof. Dr. Çıkılı kan yağlarındaki yüksekliğin de damar sertliğine dolayısıyla iktidarsızlığa neden olabildiğini bildirdi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP