Zamanın Dokunaçları

Zamanın Dokunaçları

ABONE OL
Eylül 4, 2023 12:58
Zamanın Dokunaçları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Zaman yaptığımız ya da düşündüğümüz her şeyin içinde vardır. İşte ya da eğlencede hiçbir şey onun pencerelerinden kaçamaz. Zaman tüketmeden bir şey bir şey yapmamız mümkün değildir. Zamanı dikkate almayı ihmal eden yaşamda üç önemli faktör vardır;
* Üretkenlik
* İşkoliklik
* Stres

1. Üretkenlik ve Zaman;
Mühendislik diliyle verimlilik,çıktının girdiye oranıdır. Örneğin eğer iyi ayarlanmış bir motor 100 mil için yeterli yakıtı 30 mil gitmek için harcıyorsa bu motorun verimliliği çıktının girdiye bölünmesiyle,30/100 ya da %30 olur. Maliyet – yarar oranı,büyük projelerin değerlendirilmesinden çok kullanılan bir yaklaşımdır; burada yarar çıktıdır ve maliyet girdidir.
Böylece,Verimlilik = Çıktı / Girdi = Yarar / Maliyet
olur. Zaman,her işin maliyet unsurlarından biri olarak kabul edilebilir ve sonuçları yarar olarak görülebilir. Böylece bir işin verimliliği = Sonuçlar/ Zaman olur. En bilinen zaman tüketicilerinden biri olan toplantılarımızın verimliliğini arttırmayı düşünelim. Eğer toplantılarımızın süresini yarıya indirebilir ve öncelikle eşdeğer sonuçlar elde edebilirsek bu toplantı verimliliğini ikiye katladığımız anlamına gelir.

2. İşkoliklik ve Zaman;
Zaman ve İşkoliklik oldukça ters biçimde ilişkili görülür. Dr. Marilyn Maclowitz tarafından tanımlandığı gibi işkolikler,”içsel olarak uzun ve zorlu çalışma eğiliminde olan,çalışma alışkanlıkları işin tanımını aşarak kendilerinden beklenenin çok üzerine çıkan” kişilerdir. Maclowitz”in çalışmaları bazı şaşırtıcı sonuçları ortaya koymuştur;
a – İşkolikler,daha sağlıklı,daha mutlu ve diğerlerine oranla daha uzun ömürlü olmaya eğilimlidirler.
b – İşkolikler değişmeye açık değildirler; öyle ki onlarla yaşayanlar bu durumu benimsemek zorunda kalırlar.

Şu olayın kavranması önemlidir: İş ve iş yaşamı arasında bir denge kurmaya yönelik hedef, işkoliklik durumunda bu kötü davranış lehine gereksiz biçimde kurban edilebilir. Potansiyel İşkolikler ve ailelerinin çoğunun karşılaştığı sorun,iş yaşamı ve kişisel yaşam arasında bir çatışma çıktığında hangisinin önce geldiğine ilişkin soru bile sorulmamasıdır. Eğlenceye yönelik ya da ailenin zararına,ücretli ya da zevk için yapılıyor olsun,daima iş önce gelir. İşkoliklik tuzağından kaçınmak isteyenler için genelde ümit vardır. Bunların ciddi biçimde dengeli bir yaşamı hedeflemeleri gerekir. Kendileri için neyin önemli olduğunu kavrayan ve zaman yönetimi kararlarını buna göre veren bireyler,en az zaman denetim baskı ve sonuçlarını yaşayan kişilerdir.

3. Stres ve Zaman;
Zamanımızı harcayan her şey,bizi yeterince zamanımız olmadığı stresine iter; bu nedenle her potansiyel zaman tüketici aynı zamanda potansiyel bir stres yapıcıdır. Zamanı tüketmenin ne olduğunu iyi biliriz. Panikleriz,heyecanlanırız ve sıklıkla birlikte yaşam ya da çalışma için çekilmez olur. Yarattığı stres,günlük olağan işlerde açığa çıkar. Saatin yatma zamanını geçmiş olduğunu göstermesine rağmen önünde daha bitirilecek sayfalar dolusu uzun ve zor bir ¤¤¤¤ bulunan öğrencinin durumu böyledir.

Çalıştığı evden uzakta geçireceği hafta sonu yaklaşırken daha önünde yıkanacak dağlar kadar çamaşır bulunan ev hizmetçisinin durumu budur. Amiri satışlarda sabırsızlıkla bir artış beklerken son anda bir daktilo içine takılmak zorunda kalan büro yöneticisini de bu durumda görebiliriz .

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP