Normandiya Çıkartması

Normandiya Çıkartması

ABONE OL
Eylül 4, 2023 10:02
Normandiya Çıkartması
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Normandiya kıyılarında beş bölgede çıkartma yapılmıştır. Bu bölgelere Utah Omaha Gold June ve Sword kodadları verilmişti. 6 haziran 1944 sabahı 5:55 de başlayan deniz ve hava bombardımanıyla çıkartma başlamış oldu.

Müttefik kayıplarının en yüksek olduğu çıkartma bölgesi Omaha kumsalıdır. Diğer çıkartma bölgelerinde de sert bir direnişle karşılaşılmasına rağmen ilerleme sağlanmış yeterli derinliği olan köprübaşları oluşturulmuştu.

26 Haziran 1944’te yoğun çatışmalardan sonra Amerikalıların eline geçen Cherbourg ibrenin artık müttefiklerden yana döndüğünün açık göstergesidir. Kuvvet üstünlüğü artık yerine oturmuş işlemeye başlamaktadır. Amerikan savaş sanayii Avrupa topraklarına oluk oluk akmaktadır. Cherbourg gibi derin bir liman büyük teknelerin bile yanaşıp yüklerini boşaltmaları için uygundur. Müttefikler için böyle bir liman tüm kan dolaşımının ana atardamarıdır.

General Bradley’in Normandiya’daki ordular grubuna bağlı 3. Ordu’nun komutasına 1 Ağustos 1944’de general Patton atanır. Patton müttefik ilerlemesi yönünden yeni bir soluk getirecektir.

Hitler’in giriştiği birkaç karşı taarruz ise ağır kayıplarla sonuçlanmış başarısız girişimler olarak kalmıştır.

Müttefikler’in planları nisan ayından önce Ren’i geçmeyi öngörmemektedir ama 7 Mart’ta Remagen Köprüsü sağlam olarak ele geçirilince iş değişir. Tam hızla bu köprüden Ren’i geçerler. Bu savaşın gidişatını değiştirecek bir olanaktır Müttefik tank ve topları motorize birlikleri Bonn’un dolayısıyla Ruhr sanayi bölgesinin hemen güneyinden bu su kanalını geçmeye başlamıştır.

Patton 29 Mart 1945 de Frankfurt’u alır 12 nisanda Amerikan 9. Ordusu Magdeburg yakınlarında Elbe nehrini geçer. Artık Berlin’e 80 km. kalmıştır

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP