Başkurtistan Türkleri

Başkurtistan Türkleri

ABONE OL
Eylül 4, 2023 09:58
Başkurtistan Türkleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çok eski zamanlardan beri Avrupa Rusyasımn güney-doğu-sunda, bilhassa Ural dağları eteklerinden Orsk, Orenburg, Ufa, Vyatka, Perm ve Samara’ya kadar uzanan geniş sahada yerleşmişlerdir.

Bir ihtimale göre XV. yüzyıla kadar Urala yakın istep-te yaşamışlardır. Ancak sonraları yukarıdaki coğrafî sahaya kaymışlardır. Nitekim ilk arap gezginleri bunlara Ural ırmağının aşağı mecrasında rastlamışlardır.

Rubruquıs ve Plano Karpini Başkırtları Yayık ırmağı boylarında görmüş, tanımışlardır. Moğol istilâsında Batu hanın ordularına katılmışlardır. Gösterdikleri mukavemete rağmen üçyüz elli yıl önce Rusyaya ilhak edilmişlerse de 1918 yıllarında iki yıla yakın bir zaman için istiklâllerini ilân etme imkânını bulmuşlardır.

Başkırt etnolojisi hakkmdaki görüşler birbirinden ayrılmaktadır. Hayat ve mazileri hakkında arap gezginlerinden İbni Fadan’da. bolca bilgiye rasianmaktadır. Aralarındaki menşelerine dair efsane de yaşamaktadır.

Sayıları bir milyona yakındır. Bizim bildiğimiz mânâda bir edebiyatları yoktur. Buna karşılık zengin ve çeşitli janrda halk edebiyatları vardır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP