Mithra Kültürünün Esrarı

Mithra Kültürünün Esrarı

ABONE OL
Ağustos 23, 2023 16:27
Mithra Kültürünün Esrarı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Zaman: İS 1-4. yüzyıllar
Mekân: Roma İmparatorluğu

“Sabah tanrısı Mithra,
Büyük boğanın öldüğü bu yerde,
Karanlıklar içindeki çocuklarına bak
Kurbanımızı kabul et!

Sen pek çok yol yaptın,
Hepsi de ışığa varan.
Ve asker de olan Mithra
Bize ölmesini öğret!”

RUDYARD KIPLING, 1906

Mithra Kültü, bildiğimiz kadarıyla, 1. yüzyılın sonlarına doğru Roma’da ortaya çıkmıştır. Kültün ana esrarı tanrı Mithra’nın bir mağarada beyaz bir boğayı öldürmesidir ve bu eylemin insanlığa kurtuluş getirdiğine inanılmıştır. Boğa öldürme sahnesi (“tauroctony”) ülke boyunca tanrının bütün tapınaklarında (mithraeum) çok küçük farklılıklarla betimlenmişti.

Bazı mithraeum’larda resmedilmiş bir iki dize ile yakınlarda Berlin’de bulunan bir papirüs parçası dışında herhangi bir ayin metni olmadığı için, Mithra Kültü’nün sırlarını çözmeye yarayacak elimizdeki tek ipucu bunlardır ve bu esrarı çözmek de hiç de kolay bir iş değildir.

Heddernheim (Roma Nida) boğa öldürme röliyefinin dökme kalıbı. Orta panoda Mithra’nın hayatından sahneler. (Sağda) Nemrut Dağı’ndaki bu röliyefte I. Antiochus başında Frigya şapkası olan Mithra’yı selamlıyor, İÖ I. yüzyıl.

KÖKENLER VE KÜLTÜN YAYILMASI

Mithra Kültü, genelde bir “doğu” dini olarak tanımlanır. Mithra araştırmalarının kurucu babası Belçikalı bilimadamı Franz Cumont’a göre kült, Doğu’da, herhalde İran’da doğmuş ve sonra batıya yönelerek Roma’ya kadar ulaşmıştır.

Mithra gerçekten de köken olarak bir doğu tanrısıydı ve resmedildiğinde de üzerindeki giysiler hep doğu giysileridir. “Frigya” şapkası denilen konik biçimli şapkası, doğu ile ilişkiyi vurgulamaktadır ve İÖ 1. yüzyılda Antik Çağlar’ın Kommagene’sinde (Güney Türkiye) Nemrut Dağı’ndaki röliyeflerde onu böyle giyinmiş olarak Kral Antiochus’u (İÖ 80-32) selamlarken görüyoruz.

Ayinlerde kullanılan “nama” (“selam”) gibi sözcükler, meşale taşıyan Cautes ve Cautopes ile esrarengiz Ehriman gibi Mithra maiyetindekilerin adları hep İran ya da Mezopotamya kökenlidirler.

Ancak bu “doğu” unsurları ne kadar derine işlemiştir? Cumont’un Mithra Kültü’nün doğu kökenli olduğu tezini destekleyen önemli bir unsur Plutarkhos’un Büyük Pompey’in İÖ 67 yılında Akdeniz’de korsanlarla mücadelesini anlatan bir metninde yeralmaktadır.

Güneydoğu Küçük Asya’da Kilikya korsanlarının “garip kurbanlar getirdikleri ve Mithra Kültü’nde hâlâ varolan gizli ayinler yaptıkları” bildirilmektedir. Bu metin İÖ 1. yüzyıl ortalarında Doğu Akdeniz’de Mithra ayinlerinin varlığının kanıtı olarak kabul edilmiş ve Kilikyalı korsanların Mithra Kültü’nü batıya taşıyan aracılar oldukları iddia edilmiştir.

Ama bu doğru ise, o zaman neden Akdeniz dünyasında Mithra tapınakları ya da boğa öldürme sahneleri Hellenistik dönem boyunca hiç yoktur ve eğer Mithra Kültü’nün kökeni doğuda aranacaksa neden imparatorluk zamanında orada mithraeum’laıın sayısı çok azdır? Ve eğer Mithra Kültü gerçekten İÖ l. yüzyılın ortalarında batıya erişmişse neden orada kanıtlarım bulmamız için bir buçuk yüzyıl geçmiştir?

Plutarkhos, Mithra Kültü’nün henüz yayılmaya başladığı 2. yüzyılın ortalarında yazıyordu ve bu nedenle “gizli ayinler”den söz edilmesi bir tarih hatası olabilir: Kilikyalı korsanlar Mithra’yı tanrılarından biri olarak kabul etmiş olabilirler (Antiochus’un komşu Kommagene’de yaptığı gibi) ama boğa öldürme ve Mithra Kültü’nün ritüel ve ayinlerinin tümü o zaman herhalde daha icat edilmiş değildi. Mithra Kültü’nün kökenlerini İÖ 2. yüzyılda Doğu Türkiye’de Tarsus’un felsefe ve bilim çevrelerine yerleştiren alternatif bir görüş de aynı eleştirilere açıktır.

Boğa öldürme sahnesine benzeyen en eski gönderme, Domitianus’un saray şairi Statius’un 92 yılında yayınlanan bir şiirinde “bir Pers mağarasının kayaları altında inatçı boğanın boynunu büken” dizesidir. Tauroctony’nin ilk tasviri de şimdi British Museum’dadır ve bunu imparator Trajan’ın (98-117) muhafız alayı başkanının kölesi Alcimus yaptırtmıştır.

Bu nedenle kült, Roma’da entelektüel gruplar arasından çıkmış olabilir. Bunlar kurtuluş vaad eden kültlerin ve bir ölümden sonraki dünyanın geleneksel devlet dininden daha umut verici olduğu bir zamanda yeni bir din “yaratmış” olabilirler.

Mithra Dini, 125 yılından sonra özellikle kuzey sınırları boyunca ve Roma’nın limanı olan Ostia gibi kozmopolit yerlerde hızla yayılmıştır. Ostia’da 16 mithraeum bulunmuştur. Dinin ordu ve tüccar sınıfı arasında pek popüler olduğu anlaşılmıştır, ancak her şeyden öte yalnızca erkeklerle sınırlı olduğu için, (Hıristiyanlık gibi) evrensel bir cazibesi olmamıştır.

Roma’da San Clemente Kilisesi altında bir mithraeum, iki yanda sıralar ve alçak kubbeli tavan. Ostia’da Felidssimus mithraeum’undan yer mozaiği ve Mithra Kültü’nün yedi derecesi (önde tas ve Merkür’ün asası ile Kuzgun).

BOĞA ÖLDÜRME SAHNESİ

Tauroctony hızla standart hale getirilmişti ve bir iki bölgesel farklılıklar varsa da tablo imparatorluğun her yerinde aşağı yukarı aynı idi. Mithra boğanın sırtında çömelmiş, hançerini hayvanın boynuna saplıyor. Bu pozun esin kaynağı hiç kuşkusuz Roma’da Trajan Forumu’nda ve diğer yerlerdeki röliyeflerde görülen Zafer’in, sırtına abanarak bir boğayı zaptetmesi sahnelerinden alınmıştır.

Tanrı omzu üzerinden güneş tanrısı Sol’a bakar. İkisinin arasındaki güneş ışını aralarındaki yakın ilişkiyi gösterir ve Sol’ un kuşu olan kuzgun da çoğunlukla oradadır. Ay tanrıçası Luna’nın bir büstü Sol’un büstünü dengeler. Meşalesini havaya kaldırmış Cautes ışığı, meşalesini aşağı çevirmiş Cautopates karanlığı temsil ederler ve boğa öldürme sahnesinin iki yanında yer alırlar. Işık ve karanlık arasındaki bu ikilik Mithra Kültü’nün temel unsurudur.

Boğanın altında bir akrep, bir yılan (derisini değiştirdiği için toprağın ve yenilenmenin sembolü) ve genellikle boğanın yarasından akan kanı yalamak için sıçrayan bir köpek vardır. Boğanın kuyruğundaki buğday başakları Mith-ra’nın bu kahramanca eyleminden doğan yeni hayatı temsil eder.

Ren ve Tuna nehirlerinin sınırlarındaki tasvirlerde boğanın altındaki bir aslan ve bir kap (şarap karıştırmak için) herhalde ateş ve suyu simgeler (ve böylece yılanın simgelediği toprakla bir üçlü oluşturur). Bu bölgedeki tauroctony’lerde Mithra’nın diğer işleri de görülür: Mithra’nın kayadan doğması, Sol ile anlaşma, su mucizesi (havaya bir ok fırlatmak), boğanın yakalanışı, mağarada Sol ile birlikte boğanın etinin yenmesi ve diğerleri.

Boğa öldürme sahnesindeki unsurların çoğu astrolojik sembolizm ile yakından ilişkilidir (örneğin, Taurus [boğa], Leo [aslan], Scorpi [akrep]) ve Mithra tauroctony’si bir “yıldız haritası” olarak görülmüştür: Bir kurama göre bu, bahar gündönümü Boğa burcundayken gök ekvatorunda bulunan bazı yıldızların sembolik tasviridir. Mithra ve onun kozmos üzerindeki hâkimiyeti kültün temelidir. Gökyüzünün yıldızları sırtındaki pelerinde ve mithraenum’ların kubbeli tavanlarında görülür.

Boğa öldürme ya da “tauroctony” sahnesinin en eski heykeli. İmparator Trajan’ın muhafız alayı başkanının kölesi Alcimus tarafından yaptırılmış. Bugün British Museum’dadır.

TAPINAKLAR VE AYİNLER

Mithra tapınakları dört köşeli ve genelde küçüktürler: Bilinen en büyüğü Romanya’da Sarmizegethusa’da olup 26 metre boyundadır. Bunlar genellikle bir giriş, uçtaki Tauroctony’ye uzanan bir ana salondan oluşur: Tapınanlar iki yandaki yüksek platformlara uzanırlar. Bu nedenle mithraeum, kült üyelerinin toplantı odaları olup gizli ayinlerin yapıldığı bir yerdi: Hıristiyan kilisesine benzer ama yalnızca tanrının heykelinin bulunduğu ve törensel kurban olayının dışarıda açık havada bir sunakta gerçekleştiği putperest tapınaklardan farklıdır.

Bir Mithra tapınağında neler yapıldığı ise bilmemektedir. En alttaki Kuzgun’dan yerel Mithra cemaatinin lideri olan en üstteki Pater’e (Baba) kadar yedi derece olduğunu biliyoruz. Dördüncü derece olan Aslan’ın özellikle önemli olduğu anlaşılmaktadır ve bazı metinlerde tapınaktan leonteum olarak söz edilir.

Bir dereceden diğerine geçmek bazı sıkıntıları gerektirir: Adayın gözleri bağlanır (bazı fresklerde meşale ile damgalamalar ve kılıçla açılan yaralar görülmektedir), bir tapmakta (Hadrianus Duvarları’nda Carrawburgh) bir işkence çukurunun olduğu ve adayın burada sembolik olarak yakıldığı söylenmektedir.

Sol ve Mithra’nın boğa eti yemelerinin sembolü olarak da (bazı mithraeum’larda bulunan kemiklere bakılırsa) pahalı sığır eti yerine koyun ya da tavuk yenilirdi. Kimi zaman boğanın eti ve kanı yerine ekmek ve şarap kullanılırdı ki, bu da Mithra Kültü’nü Hıristiyanlık’la çatışmaya sokmaktadır. 4. yüzyıl başlarında Hıristiyanlığın resmen kabul edilmesiyle Mithra Kültü de çöküşe geçmiş ve tapınaklar, büyük bir olasılıkla Hıristiyanlar tarafından yıkılmıştır.

Haidelberg’de bir mithraeum örneği.

MİTHRA SÖZCÜĞÜNÜN KÖKENİ

Sanskrit dilindeki Mitra Avesta ve Pehlevi dillerinde Mithra, Yunanca ve Latince’de Mithras olarak yazılırdı. Tanrısal köken olarak, Hinduizmin Veda Döneminde Adetya tanrılarından biriydi; ayrıca Zerdüşt dini öncesi İran’da da güneş, adalet, antlaşma ve savaş tanrısıydı.

Mithra ilk kez İÖ 1400 tarihli Veda metinlerinde geçmiştir. Hindistan’dan Pers topraklarına, Persler’in Büyük İskender’e yenilmesinden sonra bütün Yunan dünyasına sıçrayan Mithra’nın Roma dönemi esrarını hâlâ korumaktadır.

Kuzey İngiltere’de Carrawburgh’da Mithra tapmağı. Brocolitia Roma kalesi dışındaki tapmak I949’da kazılmıştır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.