Geleneksel ve ModernKore Kültürü

Geleneksel ve ModernKore Kültürü

ABONE OL
Ağustos 20, 2023 13:48
Geleneksel ve ModernKore Kültürü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

GELENEKSEL VE MODERN KORE KÜLTÜRÜ

Kore, Dünya’da devam eden en eski uygarlık lardan biri olup,5.000 yılın üzerinde bir tarihe sahiptir.Arkeolojik kanıtlar Kore yarım adasına 500.000 yıl önce yerleşimin olduğunu ileri sürmektedir. Günümüzdeki Kuzey ve Güney politika ayrılığı Modern Kore kültürlerinde ayrılığa neden oldu. Buna rağmen “Kore kültür” geleneği tarihsel olarak iki devlette ortakdır.Kore ve Çin arasındaki tarihsel bağlar Çinden geniş bir şekilde etkilenirken, Kore kendine özgü kültürü geliştirdi ve diğer kültürleri etkiledi (Japonya gibi).

Dünya Mirası Yerleri

Jongmyo Türbesi

Seoul’de bulunmakta olan Jongmyo Türbesi UNESCO Dünya Mirasları listesine 1995 yılında eklendi. Türbe Joseon Hanedanı kraliyet ailesinin atalarının ruhuna adandı. Ağır bir şekilde Kore Konfiçyüzmi geleneğinden etkilendi. Orada Jongmyo jeryeak olarak bilinen bir kusursuz antik Kore oda müziği performansı her yıl icra edilir. 1394 yılında inşa edildiğinde Asya’daki en yüksek yapı olacağı düşünülmüştü. Krallar ve onların 30 kraliçesinin 19 hatırlatıcı tabletleri 19 odada yer almaktadır. Türbe zemin kısmından Kore’yi Japon istilası sıarsında yandı ve 1608 yılında tekrar inşa edildi.

Changdeokgung

Changdeokgung ayrıca ünlü erdem sarayı olarak da bilinir. 1405 yılında inşa edildi, 1592 yılında Japon istilası sırasında zeminden yandı ve 1609 yılında yeniden inşa edildi. 300 yıldan daha fazla Changdaokgung kraliyet ikametgah yeriydi. Seoul’de yer almaktadır. Çevre ve saray iyi bir uyum içindedir. Sarayın arkasındaki bazı ağaçlar şimdi 300 yılın üzerindedir, bunu dışında korunmuş bir ağaç 1000 yılın üzerinde bir yaşa sahiptir. Changdeokgung UNESCO Dünya Mirasları listesine 1997 yılında eklendi.

Bulguksa

Bulguksa ayrıca Buddha Land tapınağı ve Seokguram Grotto evi olarak da bilinir. Tapınak 751 yılında inşa edildi ve çok sayıda salon ihtiva eder. Tapınağın içine yerleştirilmiş iki pagoda vardır. Seokguram grotto Bulguksa tapınağının bir inziva yeridir. Yapı bir granit kutsal yerdir. Ana odada bir Buda heykeli yerleştirilmiştir. Tapınak ve grotto UNESCO Dünya Mirasları listesine 1995 yılında eklendi.

Tripitaka Koreana ve Haeinsa

Haeinsa Güney Gyeongsang bölgesinde büyük bir tapınaktır. Orijinal biçimde 802 yılında inşa edildi ve Tripitaka Koreana ağaç bloklara bir meskendi, dünyada en eski Budist ağaç el yazmasıdır. Bu ağaç blok oyulmuş sanat eserleri 1236 yılında başlatıldı ve 1251 yılında tamamlandı. Bu ağaç bloklar kral ve onun akrabalarına dindar derinden bağlılığın tanıklarıydı.

Tripitaka sözcüğü Sanskrit çedir ve üç sepet anlamına gelir, estetik Budist kanunlarına gönderme yapar. Tripitaka Koreana 81.258 ağaç blok içerir ve en büyüktür, en eskidir ve en tamamlanmış Budist el yazması koleksiyonudur. Şaşırtıcı bir şekilde her hangi bir ağaç blok üzerinde doğru-yanlış çetveli izi veya atlama yoktur. Tripitaka Koreana Çin karakterlerinde oyulmuş en güzel ve tam kanun olarak genişce kabul edilir. Bu site 1995 yılında UNESCO Dünya Mirasları listesine ekendi.

Hwaseong

 

Hwaseong Güney Kore’de Seoul’un güneyinde Suwon şehrinin bir istihkamıdır. Onun yapımı 1796 yılında tamamlandı ve o zamanda bilinen Kore istihkamının bütün en son özelllliklerini önemser. Kale ayrıca görkemli bir saray ihtiva eder ki bu saray kralların şehir yakınlarındaki babalarının mezarlarını ziyaret etmek için kullanılıyordu.

Kale düz toprak ve tepelik arazinin ikisini de içeriyordu, Doğu Asya’da ender görülen bir şey. Duvarlar 5,52 kilometre uzunluğunda ve düz alanı çevreleyen hat boyunca günümüzde hala mevcut olan 41 yapı vardır. Bu, dört kardinal kapısı, bir bent kapağı, dört gizli kapı ve bir işaret kulesi içerir. Hwaseong 1997 yılında UNESCO Dünya Mirasları listesine eklendi.

Gochang, Hwasun ve Ganghwa Alanları

Gochang, Hwasun ve Ganghwa UNESCO Dünya Mirasları listesine 2000 yılında eklendi. Bu yerler tarih öncesi kabristanlara meskendir ki yüzlerce farklı megalit (büyük taş anıt) ihtiva eder. Bu megalitler mezar taşları dır ki İ.Ö. birinci yüzyılda büyük kaya bloklarından yaratıldı. Megalitler dünya etrafında bulunabilir, fakat hiçbir yerde Gochang, Hwasun ve Ganghwa sitelerindeki gibi böyle değil.

Gyeongju Alanı

Gyeongju etrafındaki tarihsel alan 2000 yılında UNESCO Dünya Mirasları listesine eklendi. Gyongju Silla krallığının başşehriydi. Silla hükümdarlarının mezarlarına şehir merkezinde hala rastlanabilir. Kaya oda biçimini almış bu mezarlar bir toprak tepe içine gömülüyordu, bazen piramitlerle bağlantılıydı. Gyeongju alanı etrafı, özellikle Namsan dağı üzerinde Silla döneminden yüzlerce kalıntı serpilidir. Poseokjeong bu alanda en meşhur olan sitelerden biridir fakat çok sayıda Kore Budist sanatı, heykeller, rölyefler, pagoda lar ve tapınak kalıntıları ve çoğunlukla 7nci ve 10ncu yüzyılda inşa edilmiş saraylar vardır.

Goguryeo Mezarlar Kompleksi

Goguryeo Mezarlar Kompleksi , Pyongyang, Pyong’an Güney Bölgesi ve Nampo City, Güney Hwanghae Bölgesi, Kuzey Kore’de yayılır. 2004 yılı Temmuz ayında 38nci paralenin kuzeyinde ilk UNESCO Dünya Mirasları sitesi oldu.. Site geç Goguryeo‘dan (Kore Üç Krallığı’ndan biri) 63 bireysel mezar içerir. Kore’nin kuzeyi civarı ve Mançurya’da İ.Ö. yaklaşık 32 yıllarında kuruldu ve başşehir 427 yılında Pyongyang’a taşındı. Bu krallık bölgeye İ.S. 5nci ve 7nci yüzyılları arası egemen oldu.

 

 

King Sejong the Great

Joseon Hanedanlığı’nın 4. kralı, Kore alfabesinin (Hangul / Hangıl) yaratıcısı Büyük Kral Sejong’un Icheon’da bir atölyede yapılan heykeli hemen hemen tamamlandı.Heykel, 9 Ekim Hangul Günü’nde Seoul’de Gwanghwamun Plaza’ya yerleştirilecek…

 

 

 

Hwaseong Fortress / Hwaseong Kalesi

Seul’den 30 km uzaklıkta olan Suwon’da bulunuyor. 1794 yılında yapımına başlanıp 1796 yılında bitirilmiştir. Kral Jeongjo (yani Kral Yi San) tarafından, Kral Yeongjo tarafından intihara zorlanan babası Prince Sado onuruna yaptırılmıştır. Mimarı Jeong Yak-Yok sonradan Silhak harekatının lideri olacaktır. Silhak ise bilim ve endüstri kullanımının teşvik eden pratik öğrenme biçimi. Jeong Kore, Çin ve Japonya gibi ülkelerde kale dizaynı yapmıştır. Unesco Dünya Mirası Alanlar Listesi’ne 1997 yılında girmiştir.

 

 

Jeju Mok Office (1435 yılından itibaren binaların yeniden inşası)

Jeju Mok Ofis, Joseon Hanedanlığı sırasında yerel valinin (1392-1910), muhtemelen bir devlet dairesi olarak, Tamna krallık sırasında bir site olarak kullanılıyordu.. 1434 yılında ofis yanmıştır, şu anda sitede bulunan bu binaları yankının ertesi yılı değiştirildi. Ancak Joseon Hanedanlığı boyunca maalesef ofisler tamamen Japon sömürge döneminde (1910-1945) yerle bir edildi.

1990’larda, Jeju şehir hükumeti Jeju Mok Ofis geri amaçlı dört ayrı kazı şirketi sponsor oldu. Kazı Tamna dönemine ait çok sayıda kalıntılar ortaya çıkarılmıştır. Boyutu ve sitede binaların dağılımı doğruladı. Ofisleri bu bilgi ve kayıtların Tamnasunryeokdo, Tamnabangyeong ve Comprensive Bibliyografyası dayanarak 1999-2002 yılları arasında yeniden inşa edilmiştir.

 

 

Wonji Jeongsa Pavilion

Bu köşk, Yu Seong-nyong (1542-1607), bir Konfüçyüsçü bilgin ve devlet adamı Joseon hanedanı (1392-1910), babasının ölümü anısına memleketi döndüğünde tarafından 1573 yılında yaptırılmıştır. O zaman Seul Özel Danışmanlar Ofisinde görev yapıyordu. O da bir hastalıktan kurtulmak için daha sonra burada kaldı.

Bina ahşap katlı salon ve ondol ile iki oda, ve ısıtılmış kattan oluşuyor. Bunun önüne ahşap bir veranda vardır. Yonjaru adında bir pavyon batısında yer alır. Bir kalçalı ve üçgen çatılı iki katlı yapı 1781 yılında restore edilerek 1979 yılında genişletilmiş.

 

 

Binyeon Jeongsa Pavilion – binyeonjeongsa

Binyeon Jeongsa daha çok takma adı ile bilinen Yu Unryong çalışması (1539-1601) idi . O ünlü Konfüçyüsçü bilgin ve devlet adamı Yu Seongnyong ağabeyi idi ve bir devlet memuru olarak görev yaptığı sert yürütülmesi için ünlü oldu. (1542-1607)

1583 yılında inşa edilen evin önünde açık ve yanlarda panelli kapı var ve ısıtmalıdır, arkada iki geniş oda bulunuyor, merkezinide bir ahşap katlı salonu oluşmaktadır. Çatı kalçalı ve üçgen.

 

 

Namdaemun Kapısı

Sungnyemun yahut daha çok bilinen adıyla Namdaemun, Güney Kore’nin başkenti Seoul’ün kalbinde bulunan bir kapıdır. Resmi olarak Sungnyemun tahta bir levhada Hanja (Çin alfabesi kullanılarak yazılan Korece) yazdığı üzere ; “Göklere Çıkaran Törenin Kapısı” anlamına gelmektedir. Çosan (Joseon) Hanedanlığı döneminde Seoul’ün i çevreleyen duvarın güney kapısıdır. Namdaemun adı ise “Büyük Güney Kapısı” anlamını taşımaktadır. Japon işgali dönemindeki kolonizasyon faaliyetleri esnasında halkın Korelilik bilincini kırmak için Sungnyemun adı Namdaemun olarak değiştirilmiştir.

Kapının tahta kısımları 2008 yılında kundakçılık sırasında büyük hasar görmüştür.2010 yılının Şubat ayında tadilata alınmıştır ve 2012’nin Aralık ayına kadar bitirilmesi beklenmektedir.

 

 

Binyeon Jeongsa Pavilion – binyeonjeongsa

 

Saat kulesi ve batı kapısının bir ön taraf görünümü

 

 

Bibimbap

Mutfak

Pirinç, Kore’nin yıl boyunca kullanılmak üzere stoklanan yiyeceğidir. Kore’de ana ürünler pirinç, arpa ve fasulye dir, fakat pek çok tamamlayıcı ürünler kullanılır. Balık ve diğer Su ürünleri ayrıca Kore’nin bir yarım ada olmasından dolayı çok önemlidir. Fermantasyon yemek tarifleri ayrıca yakın zamanlarda gelişti. Bunlar konserve balık ve konserve sebzeleri içerir. Bu tür yiyecekler, kış süresinde gerekli protein ve vitaminleri sağlar.

Birçok menü geliştirildi. Bunlar törensel yiyecekler ve ayinsel yiyecekler olarak ikiye bölünebilir. Törensel yiyecekler bir çocuk 100 üncü gününe ulaştığında, ilk doğum gününde, düğün törenlerinde ve altmışıncı doğum gününde kullanılır. Ayinsel yiyecekler cenaze törenlerinde, atalara ait törenlerde, şamanın sunusunda ve tapınak yiyeceği olarak kullanılır. Tapınak yiyeceği ayrı bir karakteristiktir ki Kore mutfağı’nın yaygın olan beş kuvvetli tat unsuru olan–(Sarımsak, Yeşil soğan, yabani rocambole, Pırasave Zencefil) ve eti kullanmaz.

Törensel ve ayinsel durumlarda rice cakeler hayatsaldır. Yiyecek rengi ve yemek tarifi unsurları Yin ile Yang dengesi ile birbirine tutturulur.Bugün, surasang (geleneksel saray mutfağı) bütün nüfusta mevcuttur. Geçmişte sebze yemekleri önemliydi fakat et tüketimi arttı. Gelenksel yemekler ssambap, bulgogi, sinseollo, kimchi, bibimbap’ ve gujeolpanı içerir.

 

 

Jinju geommu

Dans

Müzik olarak, oda dansları ve folk dansları arasında bir ayırma vardır. Ortak oda dansları jeongjaemu olup şölenlerde uygulanır ve ilmu Konfiçyüs dini ayinlerde uygulanır. Jeongjaemu, doğal (hyangak jeongjae) dansları ve Çin’den ithal edilen (dangak jeongjae) olarak ikiye ayrılır. Ilmu sivil dans (munmu) ve askeri dans (mumu) olarak ikiye ayrılır.

Dini danslar shamanistic deki bütün ayin leri (gut) performansları içerir. Dünyevi dans iki grup dansı ve bireysel performansları içerir. Oda danslarının geleneksel kareografisi pek çok çağdaş yapımlarda yansıtılır.

 

 

Hanbok

Giysi

Geleneksel giysi hanbok olarak bilinir (DPRK’de joseonot olarak bilinir ) ve antik zamanlardan beri giyilir. Hanbok bir gömlek (jeogori) ve bir etek (baji) içerir. Geleneksel şapka gwanmo olarak adlandırılır ve özel anlamı bu giysi parçasına bağlanır. Bayan giysisinde Jeogari Hanbok’un üs tarafında olup, kısa, kavisli ve zarif desenlidir. Eteğin önünden dik olarak aşağı sarkan süs parçasına Otgoreum (Elbise kordonu) denir. Erkek giysisinde başda bir şapka (gat) vardır. Geleneksel ceket ve pantalonun üzerine özel durumlarda giyilen bir palto (Durumagi) vardır. Hanbok’un aşağı kısmına Baji denir. İnanışa göre beyaz renk saflık ve bekareti temsil ettiğinden ortak kıyafetler için seçilen renktir. Üst sınıfa mensup kişiler ise beyaz renk yanında kırmızı, mavi, siyah ve sarı renk giysiler de giyerlerdi.

Sosyal duruma göre, Koreliler eskiden sosyal sıralamanın önemli bir işareti yapmak için farklı elbise kullanıyorlardı. Etkileyici, fakat bazen hantal, ağır, sıkıntı verici, kostümler yönetici sınıf ve kraliyet ailesi tarafından giyiliyordu. Bu üst sınıflar ayrıca kendileri ile basit halk arasında bir mesafe bırakmak için mücevherat kullanıyordu. Kadınlar için bir geleneksel mücevherat parçası doğal perde elemanları biçiminde asılı olarak duran kıymetli taşlar olup ipek püskül bağlantılıydı.Kış zamanlarında halk pamukla beslenmiş elbise giyerdi. Kürk ayrıca yaygındı. Çünkü basit halk normal olarak saf beyaz boyanmamış malzemeler giyerdi. Bu nedenle halk bazen beyaz-elbiseli halk olarak zikredilirdi.

Hanbok onların amaçlarına göre sınıflandırılır: günlük elbiseler, törensel elbise ve özel elbiseler. Törensel elbiseler çocuğun ilk doğum günü (doljanchi), bir düğün veya bir cenazeyi içeren günlerde giyilir. Özel giysiler şamanlar ve memurlar için yapılır. Günümüzde, hanbok düğün, Ay takvimine göre yeni yılda ve Kore şükran gününde giyilir. Günlük olarak kullanılma özelliği kaybolmuştur.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.