Bir varmış bir yokmuş. Uzak bir diyarda, Kaf dağının ardında Olcayto adında bir delikanlı yaşardı Olcayto’nun hayali Anka kuşunu bulup arkadaş olmaktı. Olcayto oldukça hırslı bir çocukmuş. Her zaman elinden gelenin en iyisini yapmaya istekliydi. Bir gün sırtına bohçasını almış ve yolculuğa çıkıp Anka kuşunu bulmayı kafasına koydu. 40 gün 40 gece dinlenmeden Anka kuşunu arayan Olcayto yürümekten yorgun ve halsiz düştü.
Rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı ve büyük bir sağlık problemi yaşadı. Hastanede kaldığı süre boyunca Anka kuşunu bulma hayali hiç aklından çıkmadı. Tek arzusu Anka kuşu ile bir araya gelmek ve onunla sıkı fıkı bir dost olmaktı. Hasta düştüğü için çıktığı bu yolculuğa devam edememesinden korkmasına rağmen, gün geçtikçe iyileşti ve endişesi azaldı.
Olcayto iyileşti ve yolculuğa devam etme zamanı gelmişti. Sırtına bohçasını alarak yola koyuldu. Hindistan’a vardığında hayatında görmediği şeyler gördü. Olcayto Kaf dağının ardında doğup büyümüş ve oradan hiç çıkmamış, dünyadan bihaber yaşamıştı. Hindistan’da yoksulluğu gördü. Aç ve susuz hatta evsiz insanlarla tanıştı. Dünyada açlığın olduğundan habersizdi. Yoluna devam etti ve Afrika’ya geldi. Orada köleliği gördü. Her gittiği ülkede dünyanın kötülüklerini bir bir görmeye başladı. Olcayto bu kadar kötülüğün olduğu bir dünyada hiç iyi bir şeyin olup olmadığını içten içe merak ediyordu.
Afrika’da kaldığı süre boyunca köle kampında hasta düşen çocuklarla ilgilenmeye başladı. Her gün hastaneye gelen hasta çocuklarla ilgilenir, onlara ilaç verir, boş zamanlarında onlarla oyunlar oynar ve kendisinin hasta olduğu zamanları anlatır. Hikayesinin çocuklara ilham vermesini umuyor ve onların da hayallerinin peşinden gitmelerini umuyormuş.
Olcayto tamı tamına 50 ülke geçmiş ama Anka kuşuna dair hiçbir şey bulamamış. Bir gün karşılaştığı dervişe Anka kuşunu sormuş. Derviş de demiş ki; ’Evladım, Anka kuşunu bulma yolculuğun aslında kendini bulma yolculuğundu. Anka kuşu bir efsanedir. Sen kendini keşfetmeye çıkmışsın’.
Bu sözleri duyduktan sonra Olcayto’nun kafasına dank etti. Derviş haklıydı. Olcayto uzun ve sağlıklı bir hayat yaşamış ve hayatında karşılaştığı her ülkedeki tüm hasta çocuklara yardım etmiştir. Zorluklarla karşılaştığında asla pes etmemesi gerektiğini asla ama asla unutmamış, ancak çok çalışarak ve hayallerinin peşinden giderek büyük işler başarabilir, hayallerini gerçekleştirebilir. Bu onun için bir hayat dersi oldu ve bunu tüm hastalarına anlatmak için çok çalıştı ve çocukların iyileşmesine yardımcı olan başarılı bir doktor olarak hayatına devam etti.