Brokolide Verim

Brokolide Verim

ABONE OL
Nisan 26, 2023 11:58
Brokolide Verim
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Brokolide Verim

Brokolide Verim.  İklim, toprak yapısı, yetiştirme şekli, çeşit seçimi, bakım işlemleri, hasat ve sonrası işlemler verimi etkileyen en önemli kriterlerdir. Tohum üretimi lahana ve karnabahara göre daha kolaydır. Tohumluk üretimi verim için önemli iken fide ile yetiştiricilik hem maliyet hem de verim açısından olumlu etkisi görülmektedir.

Seçilen bitkiler bir başka yere şaşırtılarak brokoli tohumu ekmek için kullanılmaktadır. Elde edilen fideler, uygun  dikim ortamlarında dikimi sağlanmaktadır. En iyi verim alınabilen brokoli verimi fide dikimiyle sağlanmaktadır.

Brokolide Verim.  En önemli faktör iklim olmaktadır. Ortalama bir verim elde etmek gerekirse, brokoli bitkileri sıcak havalardan önce veya sonra olgunlaşmış ve çiçekli baş oluşturması gerekmektedir. Brokoli, çeşitli topraklarda yetişmektedir. Ayrıca dayanıklı brokoli tohumu  tercihi verim açısından oldukça önemlidir.

Hasat zamanı  brokoli çeşidine ve çevre koşullarına bağlı olarak değişmektedir. Çiçek taslakları, brokoli çeşidine bağlı olarak belirli ve uygun boyuta ulaştığı andan itibaren hasat yapılmaktadır. Başlar çiçekler sıkı ve düzgün bir renge sahip olması gerekmektedir. Normalde önce ana taç hasat edilmekte daha sonra yan filizler hasat edilmektedir. İlk başta ana gövde hasat edilmektedir. Hasat edildikten sonra, ikinci bir başın büyümesi için normal gübreleme ve sulama uygulamalarına devam edilmesi gerekmektedir.

Brokolide Verim.  Hasat akşam saatlerinde elle, makas veya bıçak kullanarak yapılmaktadır. Aksi takdirde, güneş ışığı yapraklarda solmaya neden olmaktadır. Başın altında 10-15 cm sap bırakacak şekilde avuç içine alınarak kesilmektedir. Daha sonra sapın yaprakları çıkarılması gerekmektedir. Hasatta gecikme olursa, bu başlarda gevşek yapıya ve sararmaya neden olur, bu nedenle brokolinin kalitesi ve önemli ölçüde azalmaktadır. Ayrıca dayanıklı brokoli tohumu  tercihi verim açısından oldukça önemlidir.

Bu şekilde hasat zamanına ve yapılış şekline, kaç kez yapıldığına göre, iklim, toprak, çeşit gibi faktörlerle bu oran değişmektedir. Hektar başına 20 tondur. Her bitkinin ağırlığı çeşide ve yetiştirme koşullarına bağlıdır. Bitki başına tohum verimi ise 5-30 gramdır. Dekardan 30-100 kg arasında değişen miktarlarda tohum alınabilir. Hasat 2-3 günde bir olmak üzere bir gelişme, olgunlaşma döneminde 4 veya 6 defa yapılır. Brokolide başlar küçük yumrular  üzerindeki olgunlaşmamış çiçek taslakları hasattan sonra da gelişmeye devam ederler.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP