Brokoli Hangi Koşullarda Yetişir. Yetiştiriciliği için sınırlayıcı faktör her zaman iklimdir. Brokoli, bir serin iklim sebzesidir ve 24°C sıcaklığa kadar dayanabilmektedir. Karnabahara nazaran iklim ve toprak istekleri yönünden seçiciliği azdır.
Brokoli tohumu için en uygun topraklar iyi derene edilmiş kumludan, killi-tınlıya kadar değişen, su tutma kapasitesi yüksek topraklardır. Yetiştiriciliğin yapıldığı topraklarda iyi drenaj yapılmalıdır. Bu durum özellikle kış döneminde yetiştirilen bitkiler için daha fazla önem kazanmaktadır.
Brokoli Hangi Koşullarda Yetişir. Brokolinin gübrelenmesi lahana ile benzerlik göstermektedir Ancak gübre ihtiyaçları çeşitlere, toprak yapısına, topraktaki organik madde içeriğine ve bölgelere göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle yetiştiricilikten önce toprak analiz yaptırılmalıdır ve yapılan tavsiyelere göre gübrelenmelidir. Gübrelemenin iyi yapılmadığı topraklarda içi boş sürgünler oluşmaktadır. Fosforlu ve potasyumlu gübrelerin tamamı ile azotlu gübrenin üçte biri dikim sırasında verilmesi uygundur. Azotlu gübrenin kalan miktarı ise yetişme süresine bağlı olarak dikimden belli bir süre sonra ve ana başlar hasat edildikten sonra olmak üzere iki dönemde verilmesi uygundur.
Brokoli yetiştiriciliği için optimal hava sıcaklığı 15-17°C arasında olmalıdır. Yaz aylarındaki kurak ve sıcak havalar brokolinin yeşil sürgünlerinin kalitesinin korunması yönünden uygun değildir. Sıcak havalarda sürgünlerdeki çiçek taslakları normal gelişim gösterememektedir. Bu durumda yapısı gevşek olmaktadır ve hasattan birkaç saat sonra sürgünlerde pörsüme görülmektedir. Bundan dolayı yaz aylarında sıcaklık 20°C’nin üstünde seyreden bölgelerde brokoli yetiştiriciliği yapmak uygun değildir. Buna karşılık, bazı hibrit brokoli tohumu çeşitler kısa bir süre de olsa 30°C ve üzerindeki hava sıcaklıklarına dayanabilmektedir.
Brokoli Hangi Koşullarda Yetişir. Bitki, çiçekli başları geliştirebilmesi için ılıman hava sıcaklığını tercih etmektedir. Don olaylarına karşı oldukça hassas bir yapıya sahiptir ve 0°C’nin altındaki hava sıcaklıkları bitkiyi olumsuz etkilemektedir. Brokoli tohumu oldukça küçüktür ve serpme ekim yöntemi düzensiz ekim ile sonuçlanabilmektedir. Tohumlar çimlendikten sonra, genellikle salyangozlar ve diğer toprak zararlıları tarafında zarar görmektedirler. Bu koşullara rağmen brokoli tohumlarının ekim işlemi doğrudan açık tarlaya yapılacaksa, en uygun dönem ilkbahar veya sonbahar aylarıdır.
Hasat zamanı brokolinin çeşidine ve çevre koşullarına bağlı olarak değişmektedir. Genellikle dikim işleminden 2-3 ay sonra hasat edilebilmektedir. Brokoli hasadı rengi yeşil olduğu zaman ve ortalama 9 cm çapında olduğunda yapılabilmektedir.