Biber Toprak Hazırlığı

Biber Toprak Hazırlığı

ABONE OL
Nisan 9, 2023 13:56
Biber Toprak Hazırlığı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Biberde Toprak Hazırlığı 

Biber Toprak Hazırlığı. Toprak yapısına bağlı olarak sonbaharda dekara 3-5 ton çiftlik gübresi, derin sürüm yapılmakta olup kış döneminden sonra ilkbaharda dikimden önce tekrar toprak işlemesi yapılmaktadır. İhtiyaca göre ticari gübre verilir. Biber tohumu için toprak hazırlığı önemlidir. Toprak hazırlığı yapıldıktan sonra tahta veya masuralar hazırlanmaktadır. Daha sonra karıklar 70-100 cm aralıklarla açılmalar yapılmaktadır. Tek sıralı dikimde 70 cm ve çift sıralı dikimde 100 cm açılmaktadır. Özellikle tahtalarda ise çift sıralı dikim yapılmaktadır.

Biber Toprak Hazırlığı. Sonbaharda  dekara sürüm derinliğinde 3-5 ton yanmış çiftlik gübresi verilerek kışı bu şekilde geçirmesi sağlanmaktadır. Dikimden 1-2 ay önce 25-30 cm derinliğinde ikinci sürüm yapılmaktadır. Bu sürümden önce dekara 25 kg TSP-yoksa DAP- 25 kg potasyum sülfat verilmektedir. Dikimden sonra 25 kg Potasyum nitrat, 30 kg %33 lük A.nitrat  5-6 kısma bölünerek çapa veya su ile verilmelidir. Azot mutlaka nitrat formunda verilmektedir. Biber tohumu verimi yüksek  almak için gübreleme oldukça önemlidir.

Fideler tüplü veya tüpsüz olarak yetiştirilmektedir. Yaklaşık olarak 15 cm boya ulaşan fideler dikilebilirler. Dikim sıklığına bağlı olarak dekara 4000-5000 adet fide dikilmektedir. Don tehlikesi tamamen kalktıktan ve sıcaklık 15°C civarında olduğu zaman dikime başlanmaktadır. Biber fideleri domates ve patlıcan fideleri kadar hassas olmadıklarından, topraksız olarak da dikilebilmektedirler. Fideler kök bölgesi seviyesine kadar toprağa dikilmektedir.

Biber Toprak Hazırlığı.  Viyollere tek biber tohumu atılmış olanlarda ise viyolden fideler toprağı ile çıkarılarak dikimleri yapılmaktadır. Hastalığın olduğu yerlerde bu dikim sistemi önerilmemektedir. Özellikle biberde kök boğazı yanıklığı hastalığı görülen yerler için bu dikim sistemi önerilmektedir. Bunun yerine karık usulü yetiştiricilik yapılmaktadır. Toprağında hastalık bulunan bölgelerde en uygun sulama damla sulanmaktadır.

Dikimden 10-15 gün sonra kaymak tabakası kırma ve hafif boğaz doldurma çapası yapılır.15-20 gün sonra üçüncü bir ot çapası yapılarak bitki boğazları doldurulmaktadır. Biber bitkisi hava nemini ve suyu sevmesine rağmen kökleri suya hassastır. Fazla su, kök boğaz çürüklüğüne neden olduğu gibi yetersiz suda çiçek silkmesine ve meyvelerin küçük kalmasına neden olur. Biber bitkileri kendileri için uygun olan topraklarda kök boğazına su değmeyecek şekilde sıcak zamanlarda 4-5 günde bir sulanmaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP