Passiflora Çarkıfelek Meyvesi Yetiştiriciliği

Passiflora Çarkıfelek Meyvesi Yetiştiriciliği

ABONE OL
Nisan 30, 2023 11:34
Passiflora Çarkıfelek Meyvesi Yetiştiriciliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Passiflora Özellikleri ve Tarihçesi

Passiflora anavatanı Brezilya olup Ülkemizde özellikle Akdeniz ve ege bölgesinde çok kolay yetişmektedir. Tadı ve aroması benzersiz ve uzun süre ağızda kalmaktadır. Rahatlatıcı, sakinleştirici ve cinsel istek arttırıcı özelliği olduğu yapılan bilimsel araştırmalar sonucu bilinmektedir.

Ülkemizde yeni yetiştirilmeye başlandığından piyasada zor bulunurken, Avrupa ülkelerinde tanesi 2 avroya manav ve marketlerde satılmaktadır. Duvar ve pergula üzerinde yetiştirilebilecek yapıdadır.

Passiflora, (passion fruit) genellikle dış kısmı mor, içi çekirdekli bir yapıya sahip egzotik bir meyvedir. Çarkıfelekgiller familyasının örnek bitkisidir. Anayurdu Tropikal Amerika’dır. Oradan dünyaya yayılmış 400 kadar türü vardır. 5-7 parçalı koyu yeşil yaprakları almaşık dizilişli; yaz boyunca açan tekerlek biçimindeki gösterişli çiçekleri erguvani, pembe ya da kırmızı renkte ve iridir. Bitki, tohumuyla ya da gövde çelikleriyle çoğaltılır.

Hawaii deki çarkıfeleklerin birçoğu Avustralya dan gelmekte olup ilk defa 1880 yılında evlerin bahçelerinde yetiştirilmeye başlanmıştır. Havai de yetiştirilmesi ise 1930 un başlarındadır. Kenya da 1933 de yetiştirilmeye başlayan çarkıfelek, 1947 yılında Güney Afrika da 2000 ton üretim kapasitesine ulaşmıştır.

Passifolara Yetiştirildiği Yerler

Passiflora özellikle güney Brezilya ve Kuzey Arjantin orijinli bir meyvedir. Sarı kabuklu çarkıfeleğin menşei tam olarak bilinmemektedir. Fakat mor çarkıfeleğin Avustralya civarında yıllarca süren adaptasyon dönemi içerisinde bu coğrafya da sarı kabuklu hale geldiği zannedilmektedir. Ülkemize ithal edilen çarkıfelekler, mor kabuklu olanlardır. Mor kabuklu çarkıfelekler, hem vitamin hem mineral olarak daha zengindir.

Çarkıfelek Meyesi Faydaları

Passiflora C,B1,B2, B5,Kalsiyum, Fosfor ve Protein açısından zengin bir meyvedir. Ayrıca çarkıfelek bitkisi harmin, harmol, harman ve passiflora adı verilen alkaloitleri; flavon, glisosit ve sterol adlı diğer maddeleri içerir.

Passifolara Meyvesi Nasıl ve Nerede Kullanacağız?

Passifloranın çekirdeklerini, tamamını çiğ meyve olarak yiyebilirsiniz. Meyve suyu, kokteyl, tatlı, dondurma, ve meyve salatalarında kullanabilir, hoş koku ve tat vermesi açısından yemeklerinizin yanında garnitür olarak da tüketebilirsiniz.

Passiflora Saklama Şartları

Passiflora, %85 – %90 nem de saklanmalıdır. Olgun meyveler, 7 ºC de 1 hafta boyunca muhafaza edilebilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP