Kekik Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Kekik Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

ABONE OL
Nisan 30, 2023 11:34
Kekik Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kekik Yetiştiriciliği: Kekiğin familyası Ballıbabagiller (Lamiaceae) ve cinsi Thymus „dur. Sıcak bölgeleri sevdiği için kayalık ve dağlık bölgelerde sık görülür. Çayırlarda, çimenlik alanlarda orman kıyılarında da kekiği görmek mümkündür. Çok yıllık bir bitkidir. Kekiğin morfolojik yapısı incelendiği zaman mevsimlere göre değişiklik gösterdiği gözlemlenebilir bu da değişik koşullara adaptasyon yeteneğinin güçlü olduğunu gösterir. Lamiaceae familyasında çok tür bulunur ama uçucu yağında yüksek miktarda karvakrol ve timol bulunanlar kekik olarak kabul görmektedir. Ayrıca en güçlü antioksidanlar Lamiaceae familyasından çıkar. Kekiğin güçlü bir antioksidan olması ise içerdiği karvakrol ve timol sayesindedir.

Günümüzde gıdaların muhafazasının sağlanması amacıyla çeşitli koruyucular kullanılmaktadır. Bunun için kimyasal maddeler, organik asitler, hayvansal kaynaklı enzimler, baharatlar vb. kullanılmaktadır. Doğal olması ve ülkemizde fazla bulunması dolayısıyla kekikler antioksidan olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Geleneksel bir üründür. Eski zamanlarda bile kekik değişik amaçlar için kullanılmıştır.

Kekik Yetiştiriciliği

Kekiğin sağlık açısından faydaları

Güçlü bir dezenfektan yeteneğine sahiptir. Kramp sıkıntısını giderir. Balgam söktürücüdür. Akciğer, bronş, mide ve bağırsak sıkıntılarını çözerek o bölgedeki zararlı mikroorganizmaları etkisiz hale getirmek kekiğin uzmanlık alanıdır. Kekik vücuttaki suyu atarak yağları eritir. Vücuttaki kan sirkülasyonunu hızlandırarak kalbe fayda sağlar. Gaz gidericidir ve mide bulantısında mideyi sakinleştirir. Baş ağrılarına ve uykusuzluğa karşı iyi gelir. Sara hastalığı için kullanılması tavsiye edilmektedir. Ağız antiseptiği olarak kullanılır ve diş ağrılarına iyi gelir. Saçlar için kullanıldığında kırılan saçları onarır ve hoş bir parlaklık verir. Kekik antimikrobiyal özelliği çok güçlü bir bitki olduğu için mumyalamada kullanılırmış ve kara ölüm hastalığından korunmak için kullanılmıştır.

Kekik Yetiştiriciliği İçin Bilmeniz Gerekenler

Kekiğin uçucu yağında bulunan iki önemli bileĢik vardır. Bunların miktarındaki artış kekiğin kalitesinin belirlenmesinde etkilidir. Bunlar karvakrol ve timoldür. Bu iki bileşiğin miktarı ne kadar yüksek çıkarsa antioksidan ve antimikrobiyal gücü o kadar fazla olduğu anlamına gelir. Ayrıca, söz konusu değerlerin yüksek çıkması gıdaların muhafazasında kimyasal koruyuculara karşı bize üstünlük sağlayacaktır.

Kekik Yetiştiriciliği

Karvakrol antibakteriyal, antifungal, antihelmintik, insectisidal, aneljik ve antioksidan etkilere sahipken timol ise fenolik bileşiklere göre 4 kat daha az toksik etkisi ve 30 kat daha fazla antiseptik özelliğe sahiptir. Kekiğin antioksidan özelliği dolayısıyla yağlar için kullanıldığında yağların stabilizasyonunu artırdığı tespit edilmiştir. Thymus vulgaris L. (kekik) ekstrakt ve uçucu yağının Clavibacter michiganensis subsp michiganensis’ in antibakteriyal etkisi üzerine bir yapılan bir araştırmada 5 farklı konsantrasyonlarda kekik uçucu yağı kullanarak mikroorganizma üzerindeki antimikrobiyal özelliklerine bakmışlar ve sonucunda kekik uçucu yağının konsantrasyonunun artmasıyla mikroorganizma sayısı azalmıştır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP