Brokolide Gübreleme

Brokolide Gübreleme

ABONE OL
Nisan 9, 2023 14:45
Brokolide Gübreleme
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Brokolide Gübreleme

Brokolide Gübreleme. Topraktan karnabahara göre daha fazla besin maddesi kaldırmaktadırlar. Brokoli tohumu yetiştiriciliğinde bir dekar alana 15-20 kg N, 20 kg P2O5 ve 20-22 kg K2O verilmektedir. Azotlu gübrenin yarısı K20 ve P205’in tamamı dikimle birlikte Disk-Harrow altına, geri kalan azot ise olgunlaşmamış ana çiçek taslakları hasat edildikten sonra bitkinin yaprak izdüşümüne verilmektedir.

Brokolide Gübreleme. En uygun topraklar  kumludan, killi-tınlıya kadar değişen, su tutma kapasitesi yüksek topraklardır. Yetiştiriciliğin yapıldığı topraklarda iyi drenaj yapılmalıdır. Bu durum özellikle kış döneminde yetiştirilen bitkiler için daha fazla önem kazanmaktadır. Brokoli tohumu  gübreleme lahana ile benzerlik gösterir Ancak gübre ihtiyaçları çeşitlere, toprak yapısına, topraktaki organik madde içeriğine ve bölgelere göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle yetiştiricilikten önce toprak analiz yaptırılmaktadır. Yapılan tavsiyelere göre gübrelenmektedir. Gübreleme nin iyi yapılmadığı topraklarda içi boş sürgünler oluşmaktadır. Fosforlu ve potasyumlu gübrelerin tamamı ile azotlu gübrenin üçte biri dikim sırasında verilmektedir.

Azotlu gübrenin kalan miktarı ise yetişme süresine bağlı olarak dikimden belli bir süre sonra ve ana başlar hasat edildikten sonra olmak üzere iki dönemde verilmektedir. Brokoli yetiştirilecek topraklarda münavebeye dikkat etmek ve en az 3 yıl boyunca aynı tarlada lahanagillerden bir sebzenin o toprakta yetiştirilmemiş olmasına dikkat etmek gerekmektedir.

Brokolide Gübreleme.  Brokoli tohumu yetiştirilecek topraklara mümkünse sonbaharda 2-3 ton ahır gübresi verilerek derin sürüm yapılmaktadır. ve ilkbahara kadar kesekli bir şekilde bırakılmaktadır.  İlkbaharda yağmur ve karlarla dağılan kesekler çizel veya goble diskle işlenmektedir.

Özellikle bor ve molibden eksikliği bitkilerin gelişmesini olumsuz yönde etkiler. Molibden eksikliğinde yaprak ayası küçülmektedir. Brokoli topraktan karnabahara göre daha fazla besin maddesi kaldırır. Brokoli yetiştiriciliğinde bir dekar alana 15-20 kg N, P2O5 ve 20-22 kg K2O verilmelidir. Özellikle azotlu gübrenin yarısı K2O ve P2O5’in tamamı dikimle birlikte Disk-Harrow altına. Geri kalan azot ise olgunlaşmamış ana çiçek taslakları hasat edildikten sonra bitkinin yaprak izdüşümüne verilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP