Hastalık belirtileri: Patates böceği doğal ilaç, erginler sıcaklığın 12°C’ nin altına düştüğü zaman kışlaklarına çekilmektedirler. Kışı toprakta geçiren erginler daha sonra ilkbaharda önceki yıldan hasat sonrasında toprakta kalan halaza patatesler var ise ilk olarak onlara gelir. Eğer halaza patatesler yoksa yabani patlıcangillerden konukçu aramak için başka yerlere uçarlar.
Patates böceği yumurtalarını konukçusu olduğu bitkinin yapraklarının altına bazen grup halinde bazen de tek tek bıraktığı gözle görülmektedir. Ayrı zamanlar da bırakılan bu gruplarda bazen 65-70 adet yavru olabilir. Bu yavrular ekolojik şartlara göre 5-15 günden sonra yumurtadan çıkabilmektedirler. Yumurtalarını bir mimarın tasarladığı gibi özenle oval biçimde koyu sarımsı veya turuncu arası renkte yerleştiren patates böceği dişisi, 65-70 güne kadar yaşadığı bilinen dişiler 5 döl vermesi sonucunda 3.500 adet yumurta bırakabilirler.
Gruplar halinde yaprağın alt kısımlarından çıkan yavrular, ilk kendi yumurta kabuğunu yiyerek, beslenme alışkanlığını kazandıktan sonra yaprağın altından beslenmeye başlarlar. Bitkide en önemli zararı oburca beslenen larvalar yapmaktadır. Bitkinin kök kısmı hariç tüm yeşil aksamlarında, özellikle yaprağı dıştan içeriye doğru beslenmesi veya sadece sap ve gövde bırakması ile fotosentezi oluşumunu engelleyerek bitkilerde ciddi bir verim kaybı oluşturmaktadırlar.
Patates böceğinin ekonomik kaybı, verdiği tahribatın yanında, virüs ve bakteriyel hastalıkların sağlıklı olan bitkilere de bulaşmasında taşıyıcı olması önemini büyük ölçüde arttırmaktadır.
Kültürel Mücadele
Hasat yapıldıktan sonra patates yumruları toprakta bırakılmamalı ve yumrular toprağa kesinlikler karıştırılmamalıdır.
Patates böceği erginleri, gündüz havanın sıcak olduğu saatlerde çok yavaş hareket ederler. Ticari amaçlı üretim yapılmayan bölgelerde ergin ve larvalar toplanarak imha edilmelidir. Yaprakların altı kısımları kontrol edilip yumurta paketi olan yapraklar ezilip daha sonrasında toplanıp imha edilmelidir.
Böcek kovucu, uzaklaştırıcı etkiye sahip olan bitkilerden, patates ve patlıcan sıraların orta kısımlarına fesleğen otu, sıraların baş kısımlarına kadife çiçeği, sıraların son kısımlarına da nane veya dere otu dikilmelidir.
Kimyasal Mücadele:
Erginler, yumurtaların yaprak alt kısımlarına bıraktıkları için yaprak alt yüzeylerine ilacın temas etmesine özen gösterilmeli ya da sistematik ilaçlar tercih edilmelidir.
Patates böceği zararlısının hangi biyolojik dönemler de ilaçlama yapılacağı çok iyi bilinmelidir. Bazı kaynaklarda %20 patates zararı tolore edildiği yazılsa da ekolojik koşullar göz önünde bulundurularak üreme kabiliyeti yüksek olan patates böceğine karşı, toprak diplerinde ve yapraklarda patates böceği ergini varsa, yapraklarda patates böceği yeniği görüldüğü ilk an yaprak altı kontrol edilmeli ve yumurta varsa hemen ilaçlama yapılmalıdır.
İkinci kez ilaçlama işlemi yapılacak ise aynı grup ve etken maddeye sahip ilaçlar tercih edilmemelidir. Patates böcekleri hızlı bir bağışıklık sistemi geliştirdikleri için için aynı ilaç ile yapılan uygulamalar ekonomik olmamaktadır.