Oturak Domates Budaması Nasıl Yapılmalıdır? Domates yetiştiriciliğinde bakım işlemlerini asıl amacı, bitkinin maksimum olgun meyve vermesine yardımcı olmaktır. Eğer sarmaşık ve sırık cinsinde domates tohumu yetiştiriliyorsa, bitkileri istenmeyen sürgünlerden ve yapraklardan arındırmak için budama işleminin gerçekleştirilmesi, tüm besinlerin domateslere gitmesini sağlamaktadır. Eğer oturak cinsinde domates yetiştiriliyorsa çok fazla budama yapmak ters etki yaratacağı için verimde düşüş meydana getirmektedir.
Budama işlemine başlamadan önce yetiştirilen domatesin hangi cinste olduğu belirlenmelidir. Belirli ve belirsiz olarak belirlenen cinsler bulunmaktadır. Oturak domates belirli cinslere girerken sırık domates belirsiz cinslere girmektedir.
Oturak Domates Budaması Nasıl Yapılmalıdır? Domates bitkisi vejetatif gelişme sürecinde sürekli yan dallar atmaya meyilli bir bitkidir. Bu yan dallar bitkinin kullanacağı besin maddelerini tüketmektedir. Ayrıca bitki özsularının meyveye yönlendirilmesi için bunların kesip çıkartılması gerekmektedir. Bu işlem; toprağa en yakın dalların, kesilerek çıkartılması ilkesine dayanmaktadır.
Bu işlem için çekip kopartma yerine, bir makasla kesilmesi şeklinde yapılmaktadır. Ancak fazla şekilde kesim işlemi yapılmamalıdır. Çünkü bitki fotosentezi yapraklarıyla yapacağı için, zorlanmaması adına kendisine dallar bırakılmalıdır. Genel ilke, ilk çiçek demeti altında bir yaprak bırakmak ve diğer alt yaprakları kesmektir. Ayrıca sararma belirtilerinin olup olmadığı kontrol edilmelidir. Budamaya başlama zamanının iyi bilinmesi gerekmektedir. İlk açan çiçeklerdeki renk değişikliğinin fark edilmesiyle birlikte budama işlemine başlanılmalıdır. Bitkilerin üzerinde çiçeklerin belirmesiyle, domatesleri erkenden budamaya başlamak iyi bir fikir olmaktadır. Böylece, bitkiler 30 – 45 cm arasında olduğunda budanmaktadır.
Oturak Domates Budaması Nasıl Yapılmalıdır? Domatesin türü fark etmeksizin ilk çiçek kümesinin altındaki tüm emiciler ve yaprakları budamak gerekmektedir. Bunu yapmak, bitkiyi güçlü tutmakta ve merkezi gövdenin güçlü bir şekilde büyümesine yardımcı olmaktadır. Böylelikle, besin maddelerinin çoğunun istenmeyen uçlar yerine meyvelere gönderilmesini sağlamaktadır.
Emiciyi koparmak için, büyüyen parçanın tabanını başparmak ve işaret parmak ile tutup, emiciyi temiz bir şekilde koparana kadar ileri geri bükmek gerekmektedir. Kalın sürgünler bırakılmalıdır. Çünkü bu sürgünlerin koparılması bütün bitkiye zarar verebilmektedir. Emiciler oldukça hızlı büyürler. Bu nedenle bitkiyi sağlıklı tutmak adına bütün bir dönem boyunca emiciler budanmalıdır. Böylelikle bir veya iki kere budama yapmak gerekebilmektedir.