Ispanakta Verimi Arttırmak. Kuru tarlaya ekilmemektedir. Bu nedenle ekilecek tarlaya salma sulama yapılmaktadır. Kireç oranı yüksek, nemli, verimli, içinde organik maddeler bulunan gevşek yapılı ve hafif killi topraklar uygun olmaktadır. Killi topraklarda ıspanak tohumu verimi ve kalitesi önemli ölçüde artığı için tercih edilmektedir. Daha sonrasında toprağın tava gelmesi beklenilmelidir. Ticari gübreler sürümden sonra toprak yüzeye verilmektedir. Kazayağı ve diskaro ile toprağın 8 veya 12 cm derinliğine karıştırılmaktadır.
Ispanakta Verimi Arttırmak Kireç oranı yüksek, organik maddeler bulunan gevşek yapılı ve hafif killi topraklar uygundur. Killi topraklarda verim ve kalite önemli ölçüde artmaktadır.
Ispanak bitkisinin ana ve ikinci ürün olarak yetiştiriciliği yaygındır. Toprağa çiftlik gübresi verildikten sonra 20 veya 25 cm derinliğinde sürüm yapılmaktadır. Ticari gübreler sürümden sonra toprak yüzeye verilmelidir. Daha sonrasında kazayağı ve diskaro ile toprağın 8 veya 12 cm derinliğine karıştırılmaktadır. 1 ay önce kadar azotlu gübre serpme yöntemiyle atılır ve ardından hemen yağmurlama sulama yapılır ki yapraklarda gübre kalarak sararma yapması engellemektedir. İhtiyaca göre 10 veya 12 kg azot,8 veya 10 kg P2O5, ve toprağın ihtiyacı kadar K2O verilebilmektedir. İyi hazırlanmış tavlı toprağa dekara 1 veya 1,5 kg ıspanak tohumu gelecek şekilde ekim yapılmaktadır. Bitki yağmurlama şeklindeki sulamalardan hoşlanmaktadır. Verim ve kalite yükselmektedir.
Ispanakta Verimi Arttırmak. Bitkinin büyüyerek yaprakların etli bir yapı kazanması beklenmektedir. Böylece yüksek verim elde edilerek birim alandan elde edilen gelir
artırılabilmektedir. Killi topraklarda verim ve kalite önemli ölçüde artmaktadır. Aynı zamanda bitkilerin uzun ömürlü olması gerekmektedir. Erkencilik amaçlanan durumlarda ve ilkbaharın kısa yetiştirme periyotlarında hafif karakterli topraklar tercih edilmektedir. Tohum üretimi amaçlanıyorsa ıspanak tohumu kalitesi ve verimi açısından killi topraklar tercih edilmektedir. Topraktaki organik madde miktarı yetiştiriciliğin başarısı açısından çokça önemli olmaktadır.
Yüksek organik madde, verimi ve kaliteyi artırmaktadır. Ancak taze çiftlik gübresi kullanılmamalıdır. Çünkü: Taze çiftlik gübresi kullanmak topraktaki yapancı ot miktarını arttırmaktadır. Yabancı ot miktarının artması ıspanakta kültürel işlemi arttırmaktadır verim ve kalite açısından düşüşler yaşatmaktadır. Verimi arttırmanın önemli etkenlerinden biride yaprakların büyük olmasıdır. Bu nedenle çeşitler bu yönde geliştirilmiştir. Yaprak etli olması özelliğinde çeşitlere göre büyük farklılıklar gösterir. Kabarcıklı (kıvırcık) yapraklara sahip çeşitlerde yapraklar etli yapıdadır. Yaprağın etli olması verime etki eden önemli faktörlerden birisidir.