casino siteleri
Haseki Küpesi (Aquilegia Winky) Bakımı

Haseki Küpesi (Aquilegia Winky) Bakımı

ABONE OL
Mart 3, 2023 15:41
Haseki Küpesi (Aquilegia Winky) Bakımı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Haseki Küpesi Çiçeği Bakımı

KİMLİK KARTI

Ekim zamanı    :           Her mevsim

Dikim yeri       :           Kır bahçesi, Bordür ve Tarhlar, Kaya bahçesi, Saksıya uygun

Özelliği           :           Kolay yetişen, Uzun süre çiçekli, Yaz kış yeşil, Çok yıllık, Az bakım

İklim              :           Gölge, Güneşli, Sahil kesimi, Dona dayanıklı, Kuraklığa dayanıklı, Yarı                                                 gölge, Sıcağa dayanıklı

Çiçeklenme     :            İlkbahar, Yaz

Çiçek rengi     :            Beyaz, Çift renk, Mavi

Türüne göre    :            Saksı ve çiçek tarhı

Katmerli haseki küpesi tohumu, koyu mavi-mor renkli çiçekler, çiçek taç yaprakları kenarlarına doğru açık leylak-beyaz renkle kontürlenmiştir. Tam katmerli bir varyete olan winky double serisinin mavi-beyaz çiçeklenen türü olup, ortalama 45 cm. boylanır ve 30 cm. alan kaplar. Çiçeklenme dönemi Mayıs-Haziran aylarıdır. Dona dayanıklı çok yıllık bir bitkidir.

Haseki küpesi aslına bakarsanız bahçe severin hastalığı gibidir. Sadece bir kez yetiştiren artık her sezon açacak çiçeklerini beklemeye, gözünden sakınır hale gelir haseki küpelerini. Oysa oldukça da dayanıklıdır.

Çiçeklenme tüm çoşkusuyla ilkbahar ortası-yaz başında yaşanır ve eşi benzeri görülmemiş güzellikte çiçekler çokta zarif sürgünleri süsler. Haseki küpelerinde en sevdiğimiz özelliklerden biri de derli toplu olmalarıdır. Ilıman bölgelerde yıl boyu dikili olduğu alanı süsleyen mavi yeşil yaprakları ile tarhları doldururlar. Çiçek sürgünleri içte bu bodur ve yere yakın zarif yapraklar arasından göğe doğru yükeselir. Çiçekler asla yaprakların altında kalmamkla beraber iri, dolgun ve dikkat çekicidir.

Her haseki küpesi onu uzun yıllar gelişerek destekleyeceği yumru bir kök oluşturur. İlk sezonunda 4-6 sürgün ve 10 adedi geçmeyen çiçekler takip eden yıllarda tek kökten sayısı yüzlere ulaşan çiçeklerle bezer sürgünleri.

İdeal bir saksı bitkisidir. Güneşli ya da yarı gölge de ve nemli toprakta sorunsuz, zahmetsiz gelişerek yetiştiricisine keyif verirler.

Yerli hasekiküpesi: Pek toprak seçmez, fazla güneşten rahatsız olmaz. Eski saray çiçeklerimizdendir, uzun ömürlüdür. Tohumla yetiştirmede ikinci yıl çiçeklenirler.Kökten ayırma ile üretilmesi ise sonbaharda..Veya ilkbahar başında, hareketlenmeye başlamadan önce yapılmalıdır.

İthal hasekiküpesi

İyice humuslu toprak ve genellikle az güneş isterler. Cinsini öğrenmeli ve ona göre yetiştirmelisiniz. Bazıları üç dört yıl gibi kısa ömürlüdür.

Çiçeklenme

Leylaklarla beraber çiçeklenirler. Duruma göre, cinsine göre lalelerle aynı zamanda da çiçeklenebilirler. Haseki küpesinin çiçek açma süresi kısa değildir, aralıksız bir iki ay devam edebilir.

Çiçeklenme Nasıl Artar?

Solan çiçeklerini hemen uçlarından koparın. Ana saptan yayılan saplarda tomurcukları tükenen yan sapları yok edin. Tümü bitince ana sapı dipten kesin. Yeni bir sap çıkarır. İlki kadar çok sayıda çiçek açamasa da gayet güzel olarak tekrar çiçeklenir.

Eğer kendi haline bırakırsanız sıradaki tomurcukların çiçeklenme kalitesinde düşüş olur ve tohumlar etrafa dökülür kendiliğinden çimlenir. Böylece kendiliğinden yetişen fideleri alıp başka yerlere ekebilirsiniz.

Toprak

Çabuk kurumayan ve humuslu toprak istiyor. Toprak ne kadar humuslu ise o kadar iyi. Toprak fazla killi ise süzekliği perlit ile arttırılmalı. Bunda ponza taşı toprağa çabuk kuruma özelliği kazandıracağından dolayı perlit daha iyidir.

Sulama

Toprağı hafifçe kuruduğu zaman sulamalısınız.

Işık

En iyisi yarı güneşli / yarı gölgeli yerlerde yetiştirmektir. Koyu gölgeli yerlerde hasekiküpelerinden hiç de iyi bir randıman beklemeyin. Aşırı güneşte ise çoğu cinsleri kötü etkilenir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP