Domates İlaçlama Programı. Üretimi en çok yapılan ve ılık iklim meyvesi olan domates, sofraların vazgeçilmezi durumundadır. Çünkü yemeklere, salatalara, çorbalara katılan domates, sos yapmak ile birlikte ketçap yapmak içinde kullanılmaktadır. Sofralık olarak tüketimi yapılan domates sanayi alanında da önemli bir hammadde görevi görmektedir. Domates bitkisinin üretiminde bir takım hastalık ve zararlılarla karşılaşılmaktadır.
Bu hastalık ve zararlıların kontrolünde ise çeşitli mücadele yöntemleri kullanılmaktadır. Son çare olarak ise kimyasal mücadele işlemi uygulanmakta olup ilaçlama işlemi gerçekleştirilmektedir. uygulama esnasında unutulmamalıdır ki, yeterli dozdan fazla ilaçlama işlemi yapılmamalıdır. Çünkü bu durum daha büyük kayıplara yol açmaktadır.
Domates İlaçlama Programı. Domatesin gövde ve meyvelerinde zarara neden olan kurşuni küf hastalığı, her bitkide farklı belirtiler göstermektedir. Bu hastalığın mücadelesinde; etkili maddesi Baccilus subtilis %1,34 QST 713 ırkı, Fenhexamid %50, Iprodione %50, Pyrimethanil 300 g/l gibi olan ilaçlar kullanılmalıdır. Yapılan her türlü ilaçlama öncesi mutlaka bilirkişilerden temin edilmelidir.
Septoria leke hastalığı yapraklarda ve saplarında küçük, yuvarlak, kesin kahverengi lekeler halinde görülmektedir. Bitkinin önce yaşlı yapraklarında görülmektedir. Bu hastalığın kimyasal mücadelesinde; etkili maddesi Ziran %80 olan kimyasal ilaçlar kullanılmalıdır. Yaprak, sap, çiçek ve meyve saplarında kahverengiden siyaha doğru değişen küçük lekeler oluşturan domateste bakteriyel benek hastalığın taşınması domates tohumu yoluyla olabilmektedir. Bu sebeple mücadelesinde; etkili maddesi Bakır oksiklorür %50, Bakır kompleks &21 + Mancozeb %20 gibi olan ilaçlar kullanılmalıdır.
Domates İlaçlama Programı Mildiyö hastalığında, ilk belirtileri yaprak ve gövdede üstten bakıldığında soluk renkte büyük, daha sonra ise esmerleşen sınırları belirsiz lekelerdir. Sıcaklığın 19-22 C ve orantılı nemin %80 olduğunda salgın yapmaktadır. Bu nedenle, etkili maddesi Captan%50, Chlorothalonil %75, Cymoxanil+Bakır%4, 20+29,75 gibi olan ilaçlar kullanılmalıdır.
Domates güvesi larvasının bitkinin büyüme uçlarında, yaprak, meyve, sap ve gövdesinden beslenmektedir. Bu nedenle etkin maddesi Azadiratin 10 g/l, Metaflumizone 240g/l gibi olan ilaçlar kullanılmalıdır. Domates, sıcak ve ılıman iklimlerde yetişmeye müsait bir sebze çeşidi olarak bilinmektedir. Yetiştiriciliği yapılacak ortamın -2 veya -3 derecenin altına inmemesi gerekmektedir. Ayrıca domates yetiştiriciliğinde ilaçlanma ve fideleme teknikleri çok önemlidir.