Çekirdeksiz Karpuz Yetiştiriciliği. Ülkemizde, karpuzun en fazla üretildiği bölgeler sırasıyla; Ege, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Marmara bölgeleri olarak bilinmektedir. İl bazında ise en fazla üretim ilimizde yapılmaktadır. Karpuz tohumu bitkisi, derin, iyi havalanabilen, su tutma kapasitesi yüksek olan, kumlu, kumlu-tınlı bünyeye sahip topraklarda iyi gelişmektedir. Ayrıca toprak pH’sı 6-7 arasında olması ideal bir durumdur.
Çekirdeksiz Karpuz Yetiştiriciliği. Karpuz tohumu ekimi yapılacak toprak hastalık ve zararlı etmenlerden temiz olmalıdır. Arazinin drenaj sorunu olamamalıdır. Taban suyu seviyesinin 1 metreden daha yukarı çıkmaması gerekmektedir. Tohumluk ve çeşit seçimi oldukça önem taşımaktadır. Yetiştirilecek karpuzun erkenci, başta fusarium olmak üzere hastalıklara dayanıklı, depolamaya ve nakliyeye mukavemetin iyi, verimin de yüksek olması istenmektedir. Ayrıca çekirdeksiz karpuz yetiştiriciliğinde çekirdeksiz karpuz tohumu çeşitleri kullanılmalıdır.
Yetiştiriciliği yapılacak arazinin toprak hazırlığına sonbaharda başlanmaktadır. Sonbahar yağışlarından önce özellikle derin sürüm yapılmaktadır. Ayrıca dip kazan ile sert tabaka patlatılmaktadır. Arkasından kültivatör veya diskaro ile işlenerek kesekler parçalanmaktadır. Bu arada verilebildiği takdirde dekara 5-6 ton iyi yanan ahır gübresi atılmalıdır. Ayrıca toprak çok kireçli ise ahır gübresiyle birlikte dekara 30-40 kg kükürt verilmesi uygun olacaktır. Karpuz bitkisi organik maddeye olumlu bir şekilde cevap vermektedir.
Çekirdeksiz Karpuz Yetiştiriciliği. İkinci toprak işleme dönemi ocak-şubat aylarında yapılmaktadır. Bu devrede taban gübresi verilmekte ve toprak yeniden işlenerek ekim veya dikime hazır hale getirilmektedir. Karpuz tarımında iyi bir ürün için dekara 10-18 kg saf azot (N), 5,8 kg saf fosfor (P2O5), 12-18 kg saf potas (K2O) vermek gereklidir. Bu gübrelerden fosforlu olanı ocak ayında toprak hazırlığı sırasında, azotlu ve potaslı gübreler ise üçe bölünerek ilk bölümü karpuz dikimi sırasında, ikinci bölümü çiçeklenme aşamasında, üçüncü bölümü ise meyveler ceviz büyüklüğüne gelince verilmektedir.
Karpuz tohumu yetişirken potasyumun ayrı bir önemi bulunmaktadır. Ayrıca potasyum, çiçeklenmeyi artırdığı gibi meyve kalitesini de yükseltmektedir. Karpuzlarda bitkinin gelişme dönemleri göz önüne alınarak sulama yapılmalıdır. Dikimde can suyu verildikten sonra çiçeklenme dönemine kadar bitkinin su ihtiyacı azdır. Ancak kurak geçen yıllarda az miktar su verilmektedir. Aksi taktirde çok su verilirse bitki çiçeklenmesi gecikmektedir.