Çanakkale domates ekimi ve bakımı. Domates sıcak ve ılıman iklim sebzesi olarak bilinmektedir. Yetiştirme devrelerinde ısı sıfırın altına düştüğünde bitki tamamen ölmektedir. Fidelerin tarlaya dikilmesinde ilkbahar geç donlarının bitmesi gerekmektedir. Ayrıca domateslerde genellikle gece ve gündüz arasında 6 ºC ile 8ºC’lik bir farkın bulunması istenmektedir.
Gündüz sıcaklığının 19- 26 ºC, gece sıcaklığının 14-18 ºC olduğunda gelişim iyi olmaktadır. Ayrıca döllenme olayının ısı ile çok yakın bir ilgisi vardır. Domates çiçek tozları 10 ºC ve daha yukarı derecelerde istenilen şekilde çimlenerek döllenme yapılabilmekte ve sıcaklık 15 ºC’nin altına düştüğünde meyve bağlama yüzdesi azalmaktadır. Düşük sıcaklıkta polen tozu çok az oluşmaktadır, kısmi döllenen şekilsiz meyveler meydana gelmektedir. Ayrıca 40 ºC’nin üzerinde ise çiçek tozları ölür ve meyve teşekkülü olmamaktadır.
Çanakkale domates ekimi ve bakımı. Domates derin, geçirgen, su tutma özelliği iyi, humus ve besin maddelerince zengin tınlı toprakları sevmektedir. Erkencilik istendiği zaman kumlu tınlı topraklar uygun olmaktadır. Toprak pH’sı 5,5-7,0 arasında, tuzsuz-az tuzlu olan topraklarda iyi yetişmektedir. Domates yetiştiriciliğine, önce toprak hazırlığı ile başlanmaktadır. Domates bitkisi derin köklü bir bitki olduğu için, toprağın derin sürülerek dikkatle hazırlanması gerekir. Tarla tabanının 50 cm altında pulluk tabanı denilen geçirgen olmayan bir tabaka varsa bu tabaka sonbahar başlarında özel pulluklarla kırılmalıdır.
Domates bitkisinin fideleri sıcak yastıklarda yetiştirilmektedir. Ancak domates yetiştiriciliğinde tarlaya doğrudan domates tohumu ekimi de yapmak mümkündür. Ağır killi topraklarda doğrudan tohum ekiminden kaçınılmalıdır. Tarlaya doğrudan tohum ekimi için toprak sıcaklığının en az 14°C olması ve tohum yatağının çok güzel hazırlanması gerekmektedir. Tohum ekimi şubat-mart aylarında, 1-2 cm derinliğe pnomatik veya pamuk mibzeriyle yapılabilmektedir.
Çanakkale domates ekimi ve bakımı. Çanakkale domates fideleri dikildikten 2 hafta sonra birinci çapa yapılmaktadır. Masuralar üzerinde yetiştirilen domateslerde çapa genellikle işçiler tarafından yapılmaktadır. Tarla tarımı şeklinde yapılan geniş sahalarda ise traktör ile çekilen çapa makinelerinden yararlanılmaktadır. Birinci çapadan 2-3 hafta sonra ikinci çapa yapılmaktadır. Domates nemi sevmektedir. Ayrıca su noksanlığında üst yapraklar kıvrılmaktadır. Ayrıca çok nemli, ağır topraklarda ise bitkiler hastalanmaktadır. Toprak nem eksikliğinin en duyarlı olduğu dönemler; çimlenme, çıkış, çiçeklenme ve meyve oluşumu dönemleridir.