Sırık Fasulye Yetiştiriciliği

Sırık Fasulye Yetiştiriciliği

ABONE OL
Mart 14, 2023 13:49
Sırık Fasulye Yetiştiriciliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sırık Fasulye Yetiştiriciliği

Sırık Fasulye Yetiştiriciliği. Ilık iklim sebzesidir. İlkbahar ve sonbahar arasında yetiştiriciliği yapılmaktadır. Sıcaklık -2 veya -3  dereceye düştüğünde fasulye bitkisi zarar görmektedir. Ilıman iklim görülen yerlerde ilkbahar veya sonbaharda 2 mevsim ekim yapılabilmektedir. Ancak soğuk bölgelerde 2 mevsim yetiştiriciliği yapılamamaktadır. Yapılan araştırmalara göre, sıcaklığın optimum 15 veya 21 derece olduğu yerlerde rahat bir gelişme göstermektedir. Sırık fasulye tohumu toprak sıcaklığının 18 veya 30 derece olduğu zaman en iyi çimlenmeyi göstermektedir. Tohumların normal bir çimlenme gösterebilmesi için sıcaklık ile beraber toprak neminin de yeterli olması da gerekmektedir.  Fasulye fazla asit karakterli topraklardan hoşlanmamaktadır. Toprak pH 5,5–6,7 olduğu yerlerde en iyi ürün alınmaktadır.

Sırık Fasulye Yetiştiriciliği. Sıra usulü  fasulye tohumu yetiştirmede; çeşidin sırık veya yer çeşidi oluşuna göre, elle yapılacak ekim usulünde önceden, sırık çeşitlerde sıra arası 50 veya 60 cm ve sıra üzeri 20 veya 30 cm olacak şekilde ayarlanmalıdır. Ocak usulü ekimde 1,5 metre uzunluğunda ve 1 metre genişliğinde küçük tavalar hazırlanmalıdır ve bu tavaların içerisinde 50 veya 60 cm aralık ve mesafe üzerinden sırada 4 veya 5 ocak olacak şekilde 2 sıralı 8-10 ocak hazırlanır. Sırık fasulye tohumu ekimi bu ocaklara yapılmalıdır. Fasulyelerin meyvesi olan baklalar çeşide göre; kılçıklılık, şekil, uzunluk, genişlik, dolgun ve yassılıkları ile renk bakımından büyük farklar göstermektedir.

Sırık Fasulye Yetiştiriciliği. Toprak isteği olarak fasulye tınlı, kumlu ve derin yapıdaki organik maddece zengin toprakları sevmektedir. Fasulye tuzlu olan toprakları sevmemektedir. Geçirgenliği zayıf ve drenaj problemi olan toprakları sevmemektedir. Sırık fasulye tohumu yetiştiriciliğinde Mart sonu ve Nisan aylarında ekime başlanmaktadır.  Örtü altı taze fasulye yetiştiriciliğinde ilkbahar döneminde 1 Mart.  Sonbahar döneminde 15 Temmuz – 1 Ağustos tarihlerinde tohum ekimi yapılmalıdır. Bitkiler generatif devrede tam çiçekte iken sulanmamalıdır. Sulama zamanları fidelerde üç yaprakçılı asıl yaprağın görünmesi sırasında, çiçeklenmeden evvel, meyve tutumundan 10 gün sonra ve hasattan 1 ay önceki devrelerde olmak üzere sulama yapılmalıdır. Sık ve hafif sulama yapılmalıdır. Çünkü: Sırık fasulye sık aralıklarla sulanmayı sever, bol sudan hoşlanmamaktadır. Dekara 2-5 kg saf azot , 4-6 kg fosfor ve 3 – 5 kg potasyum verilmelidir.  Fakat iklim şartlarına göre Mayıs ayı son haftasına kadar kademeli olarak tohum ekim yapılabilir dekara ortalama 5-7 kg tohum atılır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP