Bestekar – Türk Halk Müziği Sanatçısı
Marmaristen Datça’ya
Ben vurgunum Hatçaya,
Gelcem dedin gelmedin
Topalların bahçaya,
Evet, bu sözlerle başlayan bu güzel türküyü hiç dinlediniz mi?
Eğer bu zamana kadar dinlemediyseniz şimdi sizlere mutlaka dinlemenizi tavsiye ediyorum. Çünkü 2008 yılında albüm olarak piyasaya çıkan ve klibi çekilen bu güzel türkü bugünlerde yalnız ege bölgesinde değil tüm yurtta en çok dinlenen ve beğenilen türküler arasında yerini aldı.
Bu hafta sizlere bu güzel türkünün söz yazarı, bestekarı, solisti ve bir çok güzel türkünün sahibi bir dostumuzu tanıtacağım.
Bir ekmek umuduyla memleketinden ayrılmış ve yıllarca Almanya’da çalışmış yurda döndüğünde ise kendisine ait iş yerinde memleket sevgisini, gurbet özlemini notalara yansıtmaya başarmış bir dost.
Dost diyorum çünkü onu uzak diyarlarda olmasına rağmen türkü olan her yerde görebiliyorsunuz. Üstelik gurbette yaşamasına rağmen ilçemiz Kozan’a ve Gaziköy kasabasına sık sık gelerek memleket hasretini gideren değerli bir ağabeyimiz.
Evet şu an TRT dahil olmak üzere bir çok Tv kanallarında kliplerini görmeye başladığımız bu değerli sanatkarımız uzaklarda değil, Kozan ilçesi Gaziköy kasabasında dünyaya gelmiş, gaziköy’de büyümüş ve türkülerinde Gaziköy özlemini sürekli haykırmıştır.
Bu hafta sizlere özellikle KozanBilgi.Net’i sık sık ziyaret eden ve bizleri onurlandıran Sayın Sefer karabulut’u konuk ediyoruz ekranlarınıza…
Sefer Bey bu hafta web sitemizin yayın merkezine daha önce sitemize konuk olan Adana’nın çok değerli bestekarlarından Sayın Abdurrahman Yağdıran ile beraber geldiler.
Sıcak ve samimi bir sohbetin arasından sorumu Sayın Sefer Karabulut’a yöneltiyorum. Sefer Karabulut Kimdir? İzleyicilerimize kendinizi tanıtır mısınız?
“1 Şubat 1950 yılında Adana ili, Kozan ilçesi Gaziköy kasabasında namı diğer Karahasan’ın Ali’nin oğlu olarak Gaziköy’de doğdum. Babam Asker olduğu için adımı Sefer koymuşlar. Gaziköy ilkokulu mezunuyum. Bu ara özellikle belirtmek istiyorum. 5. Sınıf öğretmenim Fevziye (BAŞARAN) ERTÜRK’e sonsuz saygılarımı sunuyor, ellerinden öpüyorum.
1963 yılında Adanada meşhur oto döşemeci ustası Yüksel KONURALP’IN yanında çıraklığa başladım. 1973 haziranına kadar da yanında çalıştım.”
Buradan ayrıldıktan sonra sanırım uzun bir Almanya yolculuğu başladı.
“Evet,15 Haziran 1973 te almanya’ya işçi olarak gittim 17 yıllık çalışmadan sonra Ocak 1990’da temelli döndüm bir kişi gittim 5 kişi döndüm.
İzmirde 7 yıl işyeri çalıştırdım ve Mart 1998’de Marmarise taşındım. Burada mesleğime devam ediyorum ve müzikle hobi olarak uğraşıyorum. Söz ve beste yapıp seslendiriyorum. En büyük idealim bestelerimin büyük kitlelere ulaşması.
Müzik benim hayatıma ilkokulda sevgli öğretmenim Fevziye Hanımın teşvikiyle girdi. Müzik derslerinde bana hep türkü söylettirmesi ile başlangıç yaptım.
Sonra Adana’da 1964-1965 yılında sizinde çok iyi ve yakından tanıdığınız saygıdeğer insan meşhur bestekar Abdurrahman YAĞDIRAN’la tanıştım. Kendisi benim 45 yıllık dostum ağabeyim müzik hocamdır. Bende çok büyük emeği vardır. Kendisine sonsuz teşekkürlerimi sunarım.
Albümünüzün içinde ayrıca Kozan yöresine ait “Şu Kozan’ın Yolları” isimli bir Gaziköy Türkünüzde var. Bunu yazmanızdaki duygu ve düşüncelerinizi öğrenebilirmiyiz?
“Ana tarafım Kozan ilçesi Pekmezci köyündendir. Erkek dayıya çekermiş derler ya doğruymuş. Dayım Ali Rıza BİÇER eskiden ritimci yani darbuka çalardı düğünlerde arkadaşı Recep hocayla birlikte. Onlarıda hatırlamış olduk bu vesile ile.
Köyümüz için yaptığım türkümü 1968 yılında yaptım. Gaziköyü çok seviyorum bu türküme bir klip çekeceğim kısmet olursa. Tv programlarında köyümüzün reklamını yapmak en büyük dileğimdir. Her yaşadığım yöreye söz yazıp beste yapıyorum mesela Amasya’da askerlik yaptım oraya bir beste yaptım ve gidip orada klip çektim. Malatya ve Marmarise beste yaptım klip çektim. Sırada Dalaman var.
Az önce köyümün ismini televizyonlarda duyurup tanıtmak istiyorum dediniz. Fakat TRT Avaz da yayınlanan “Çeyiz” programında size fırsat vermediler. Sanırım çok heyecanlıydınız?
“Marmarislimisiniz diye sorduklarında tam cevap verecektim ama türküdeki “Hatça ne oldu” diye sorulunca heyecandan birden konu değişti. Ama Kozan’lı ve gaziköy’lü olduğumu her zaman büyük bir onur duyarak gururla haykırıyorum.”
Sayın Karabulut, sırada yeni bir albüm çalışması düşünüyor musunuz?
“Evet yeni bir müzik albümü yapmaya başladım “Sefer KARABULUT Besteleri”Şu anda yapım aşamasında ama en kısa zamanda dinlecilerimin, sevenlerimin huzurlarına görücüye çıkacak ve çok beğeneceklerini umuyorum.”
Sayın Karabulut, geçtiğimiz günlerde Amasya’da, Amasya’nın elmaları isimli bir klip çektiniz. Neden başka bir yer değil de Amasya?
“Türkeş Bey, yaklaşık kırk yıl önce askerliğimi Amasya’da yaptım. Burada hayatım boyunca unutamadığım güzellikler yaşadım. Kısaca her taşından tarih fışkıran Amasya’ya hayran kaldım. İşte bu hayranlığım askerlik yıllarımdan beri çok sevdiğim Amasya’lılara bir vefa borcu olarak güzel bir türkü hediye ederek helalleşmek istedim.
Her güzellikte olduğu gibi maalesef böyle güzel bir sohbetin de sonuna geldik. KozanBilgi.Net izleyicilerine son olarak iletmek istediğiniz mesajınız var mı?
“Saygıdeğer Kozan’lı ve Gaziköy’lü hemşerilerime özellikle www.kozanbilgi.net üyelerine, yönetici site yapımcısı Sayın Türkeş MANGA’ya sonsuz teşekkürler eder selam ve saygılarımı sunarım.”
Sözlerimi bu hafta burada noktalamadan önce çok önemli bir konuyu da belirtmek istiyorum. Okul aile birliği başkanı olduğum Gaziköy İlköğretim Okulunda öğretmenler odasının çok küçük ve yetersiz olduğunu öğrenen Sayın Sefer Karabulut, buranın hemen genişletilmesini ve gerekli masrafı kendisinin karşılayacağını belirtmiştir.
Böyle vefalı, böyle milletini ve türküleri çok seven, özellikle öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin her zaman yanında yer alan Sayın Sefer Karabulut’a sonsuz şükranlarımızı sunarken, konuğumuz olup KozanBilgi.Net’i onurlandırdıkları için de ayrıca teşekkür ediyorum.
Allah her zaman yardımcısı olsun…
Türkeş Manga
Bilgisayar Öğretmeni
KozanBilgi.Net Kurucusu
ve Genel Yayın Yönetmeni