15 Temmuz darbe girişimi sonrası 26 şehirdeki 32 askeri hastane kapatıldı. 2 bin 43 askeri doktor ve savaş cerrahisi uzmanı ya emekli oldu ya da özel ve sivil hastanelere geçti. Terör olayları ve sınır ötesi operasyonlarda savaş cerrahisi uzmanı hekim sıkıntısı başladı. Askeri hastaneler tüm eleştirilere rağmen 8 yıldır açılmazken, KKTC’nin Girne kentinde Türkiye’nin desteği ile 340 milyon liraya askeri hastane yapıldı. Hastane askerlerin yanı sıra sivillere de hizmet verecek.
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Türkiye Cumhurbaşkanı yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın açtığı 100 yataklı askeri hastaneye “24 Aralık Asker Hastanesi” adı verildi. Hastanenin ekipman ihtiyacı Türkiye tarafından karşılanacak, tıbbi kadroların eğitimi için de KKTC ile işbirliği, tecrübe ve bilgi paylaşımı yapılacak. Bilimsel araştırma programları uygulanacak. KKTC’de ihtiyaç duyulan uzman hekim görevlendirmesi de sağlanacak.
Türkiye’de askeri hekim ve savaş cerrahisi uzmanları, sivil kaynaktan karşılanmaya çalışılıyor. Sivil doktorlar TSK, Sahil Güvenlik ve Jandarma’nın yurt içi ve yurt dışı harekâtlarında iki ay süreyle görevlendiriliyor.
İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, “GATA kapatıldı. Harp cerrahları, askerî tabipler, sağlık astsubayları ve askerî hemşireler sivil hastanelere dağıtıldı. TSK, Jandarma Genel, Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın harekât ve benzeri ihtiyaçlarına cevap verebilecek harp cerrahisi uzmanı kalmadı, yenisi de yetiştirilemedi. GATA ve Askeri hastaneler yeniden açılmalıdır” dedi.