Sinüzit burun ve çevresindeki havalı boşlukların iltihabıdır.Sıklıkla kişideki anotomik bir yatkınlık neden olur . Grip nezle sonrasında gelişebilir.Başağrısı burun tıkanıklığı,burun akıntısı temel şikayetlerdir.Yeni gelişen sinüzit atağının tedavisi ilaçla 10 günlük tedavi şeklindedir.Buna akut sinüzit diyoruz. Ancak bu havalı boşluklara enfeksiyon kronik şekilde yerleşirse hastalık kronik sinüzit halini alır ve tedavisi cerrahidir.Kronik sinüzitte başağrısı olmayabilir,daha çok burun tıkanıklığı,burun kökünde basınç ve ağırlık hissi, kötü kokulu akıntı gibi şikayetler olur.
Sinüzitle ilgili kesin teşhis endoskopik burun bakısı ve paranazal sinüs tomografisi ile konur.Burada çok dikkat edilmesi gereken bir noktayı vurgulamak isterim.Kronik(müzminleşmiş) sinüzitin teşhisi bilgisayarlı tomografi ile konur,eski x ray dediğimiz filmler yanıltıcıdır, tanı koydurmaz bu konuda.
Ayrıca yine çok dikkat edilmesi gereken konu kr. sinüzitte tedavi ”endoskopik sinüs cerrahisidir”.Son 15 yıl içinde geliştirilen sinüzitte kalıcı çözüm sağlayan gerçekten bu konuda çığır aşmış bir ameliyat.Halk arasında bilindiği gibi kr. sinüzitin tedavisi geçici değil artık.Bize gelen hastaların çoğu bize yanlış inandıkları bazı düşünceleri söylüyorlar.Mesela,ameliyat olanlar 3 ay sonra tekrar ameliyat oluyormuş şeklinde.Eski yöntemle yani diş üzerinden kemik yapıyı kırarak açılan pencerelerden sinüzlerin boşaltılması bu hastalıkta çok geçici( 2-3 ay) gibi bir süre çözüm olduğu için hastalar yanlış inanışlar taşımaktalar.Endoskopik sinüs cerrahisi çok farklı, kalıcı çözüm sağlayan,daha kansız,hasta için daha rahat tolere edilebilecek gerçekten iyi bir yöntem.Hasta aynı gün taburcu olmakta ve 5 gün sonra işine başlayabilmekte.