EĞİTİM
Pitbull eğitimine ve gözetimine çok dikkat edilmesi gerekilen bir köpektir. öncelikle yapılması gereken yavru köpeğin alımında hayvanın sinirli olmamasına dikkat edilmeli. Yavru köpek tualet eğitimi alırken hayvana çok sert değil ılımlı davranılmalıdır. Sert bir davranış hayvanda ters etkilere yol açabilir.
Daha sonraki eğitim aşamalarına geçildiğinde pitbull gibi sert hayvanlar için üretilmiş olan eğitim tasmaları kullanılmalıdır. Yanlış için yapılan uyarılar kadar , doğrularda mükafatlandırılmalıdır.
Yürüyüş eğitimi verlirken , eğitim tasması sıkıca tutularak köpeğin dış etkenlere karşı tepkileri denetlenmelidir. Korku ve sinirlilik hali köpeğin ani tepkilerde bulunmasına yolaçabilir.
Pitbullar eğitilmesi zor köpekler arasındadırlar. Diğer köpeklerle olan ilişkileri çok iyi denetlenmelidir. Çünkü sinirli olmaları durumunda muazzam güçleri sayesinde engellenmesi güç durumlara yol açabilirler. Bir kavga durumunda karşı taraftaki köpeğin yara alması , ceza kanununa göre sizin köpeğinizin iğne ile uyutulmasına yolaçabilir.
Pitbullar sahipleri gibi hareket ederler.İsterseniz onu bir ölüm makinesi olarakta yetiştirebilir, istersenizde zararsız bir kaniş yavrusu gibide olabilir. Amma velakin muazzam güçlerinin farkında olan hayvanlar dövüş köpeği olmaya daha elverişlidir. Bu yüzden pitbullunuzu küçük yaşlardan itibaren diğer köpeklerle tanıştırmalı ve davranışlarını kontrol altına almalısınız.
Pitbullar sanıldıkları kadar vahşi değillerdir.Tam tersine sosyal yaratıklardır.İnsanlarla dostluğa bayılırlar. Köpeğiniz size en iyi eğlence olabilir. Sadakatine diyecek yoktur. Gösterdiğiniz saygı ve sevgiyi aynen iade ederler. Onu terbiye etme zahmetine katlanırsanız, Köpeğe kendi yaşam tarzımızı Benimsetebilir onu ailenizin bir parçası haline getirebiliriz.
Mükemmel Koruyuculuk vasfı
Bu vasıfa sahip pitbullar , gözetim ve koruyuculuk hissini soyundan alır. Hem sahibine hem ailsine hatta ev ve eşyalara kadar koruma görevini yerine getirebilir.Köpeğe emanet edilen bekçilik görevi bir hırsıza karşı alınabilcek en iyi önlemdir. Koku alma gücü ve duyu hissi görevini üstün bir başarıyla yapmasına yardımcı olur.
Köpekler bir yabancıdan kuşkulanmadıkça hiç bir tepki göstermezler.
İLK EMİRLER
Köpeğe öğretim için belirli bir yaş sınırlama doğru olmaz. 12-14 haftalıkken ayakları üzerine yürümeyi öğretmek olanaklıdır. Bilindiği gibi soyundan gelen kötü alışanlığı olmayan bir köpeğin öğrenimi yaklaşık üç ay alır. Daha yaşlılar için daha fazla zaman ister. Bağlı yürüme, yedeğe alma ilk talimdir, bu yaşta hayvanın aşısı da yapılır enikler bunu pek sevmezler, asılıp dururlar; ama bu zorunludur.
AYAKLARI ÜZERİNDE YÜRÜMEYİ ÖĞRETME
1-Tasma zinciri sıkıca tutmalı, köpeği cesaretlendirmeli, korkutmamalı. Köpeği solunza aldıktan sonra, doğru konumda ve tavırda olmasını temin etmelidir. Tasma ipini, zincirini kemirip çiğnemesine fırsat verilmemelidir.
2-Solunza alıp zincirin ipini ayarladıktan sonra doğru yolda adımlamaya başlamalıdır. Başlarken YÜRÜ komutu verilmelidir. O yürürken, ılımlı ses tonuyla onu yüreklendirin, yanlış birşey olmadığını kendisine anlatmaya çalışın. Hızlı giden geri kalan hayvanı denetleyin, neden böyle yaptığını anlamaya çalışın.
3-Bu aşamada her dönüşleri dikkatle yapın, ani dönüşlerle, korku ve heyecan yaratmayın. Sola ani dönüşler onda panik yaratabilir, ayaklarınıza dolaştığı izlenimi edinebilir hayvan. İlk yürüme sırasında sola dönüşleri öğretmeli ilkin.
Ayakları üzerinde doğru yürümeyi öğrenen köpek memnun kalırsa, uzun süre yürümek isteyebilir. Eniklerin gezileri on dakikayı, yetişkinlerin yirmi dakikayı aşmamalıdır; ilk gezilerde aşırı yorgunluk hayvanı bezdirir. İlk gezileri, beş dakikayla sınırlayıp, sık sık yenilemek daha iyi olabilir (ilk birkaç gün). Daha sonra on dakikaya çıkarabilirsiniz. Hayvanı yüreklendirmeli, ılımlı davranmalıdır, emirleri kesin ve anlaşılır olarak vermelidir.
Öğrenime başkaları müdahale etmemelidir. Her kulaktan bir ses gelmemeli, ailede öğrenimden sorumlu bir kişi olmalıdır. Diğer aile bireyleri emirleri daha sonra öğrenebilirler.
OTURUŞLARIN ÖĞRETİMİ
Yürümesini iyice öğrenen hayvana OTUR komutuyla oturmasını öğretiniz. Yürürken hayvana bir ara dur deyip durmayı öğretiniz; bunu uygun bir yerde yapmalıdır. Sol elinizi hayvanın arkasına koyunuz. Tam kalçaya yakın koyduktan sonra, onu oturacak biçimde incitmeden bastırınız; sağ elinizdeki zincirle çekip hayvanı oturmaya ikna ediniz.
Unutmayın ki hayvan sizin türkçe sözünüzden birşey anlamaz, hemen anlamasını beklemeyin; bunu kendisine öğretmeye çalışın.
İZLEYEN ÖĞRENİM AŞAMALARI
Köpeğinizin oturmasını (OTUR komutuyla) öğrenince ve verilen emir üzerine dediklerinizi yapınca, OTUR demenin zamanı gelmiştir. Bunlar hayvanın eğitiminde önemli adımlardır. Komut üzerine oturursa siz gözden kaybolunca o size tam güvenle öyle kalacaktır. Şayet döneceğinizi ima edip otur demişseniz, böyle bir durum için başka bir emir seçeneği örneğin “BEKLE-GEL” komutunu öğretmeniz gerekir.
OTUR KOMUTUNUN ÖĞRETİLMESİ
1-Köpeğinizi sol yanınıza alıp yürüdükten sonra ona OTUR komutunu vermenin zamanı gelmiştir; yorulma olasılığı vardır, OTUR diyebilirsiniz. Verilen bir komutun düzeltilmesi için, zincirin veya ipin, hafifçe, hayvanı korkutmadan çekilmesi yetişir. Köpeğin etrafında dolaşırken, komutunuzu yinelemeniz gerekir. Anlamaya başlayınca, ipini zincirini gevşetmeniz, halkasını genişletmeniz yeterlidir.
2-Şimdi “OTUR-DUR” komutnu zincirsiz olarak verebilirsiniz. Emrin anlaşılmasını kolaylaştırmak için, kolu öne uzatmanız, avuç içini kaldırıp köpeğe çevirmeniz gerekir. Böylece psikolojik olarak aranızdaki mesafeyi azaltmış olursunuz. Bunu yaparken giderek köpekten uzaklaşmak sonunda bütünüyle kaybolmak uygun olur. Dönüşünüde onu yerinde bulunca, ödüllendirerek okşayıp sevmeniz gerekir sonra yürürsünüz
BEKLE GEL KOMUTLARININ ÖĞRENİMİ
Bu komutu zincir veya ip olmadan vermemek gerekir; çünkü emrin kolaylıkla bozulması olasıdır. Böyle bir komutu alan köpek sınırlı olmadan bir süre oturduktan sonra gelmek durumundadır. Böyle durumda cezaya gerek yoktur. Öğretimde duruma göre pek çok yenileme yapılabilir. Gelmede kusur eden hayvanı asla azarlamamak, cezalandırmamak gerekir; aksi halde sizden korkarsa hiç gelmeyebilir. Ama, köpeğiniz geldiğinde onu ödüllendirmeniz ve sevmeniz, okşamanız lazımdır. Bu ders için uzun bir zincir veya iple çalışmanız erekir. Uzayan ip kullanabilirsiniz, olmazsa 10-15 m’lik uzun naylon ip yeterli olacaktır.
1-BEKLE komutu ile OTUR komutu arasında benzerlik vardır. Köpeğiniz oturunca BEKLE komuyla seslenebilirsiniz.
2-Birkaç metre uzaklaşınca, geri dönüp, köpeği adıyla çağırın ve GEL diye çağırın. Zinciri hafif çekerek komuta güç vermeniz iyi olur, böylece ne dediğinizi de anlatmış olursunuz
Bekçi, bodyguard, branş eğitimleri
Bekçi eğitimi
Bekçi köpeği ne iş yapar? Bekçilik yapar… Bu zaten onun içgüdülerinde olduğu için, bekçilik eğitimi diye bir şey yoktur. Köpeğin ihtiyacı olan çok iyi bir koruma eğitimidir; yani bodyguard eğitimi. Köpeğinin içinde mutlak koruma içgüdüsü vardır. Önemli olan bu güdüyü doğru kullanabilmesi için, köpeğin doğru yönlendirilmesidir. Bu eğitimi almış bir köpek zaten en üst düzeyde bekçilik yapar ve tam koruma sağlar, iyi ve kötü niyetli kişileri o zaman ayırt eder.
Bodyguard eğitimi
İşte bir koruma köpeğinin en çok ihtiyaç duyduğu ve alması gereken eğitim budur. “Köpeğim zaten saldırgan olabilen bir hayvan, ona saldırmayı neden öğretelim?” diye düşünebilirsiniz. Burada amaç ona saldırmayı öğretmek değil, zaten var olan saldırganlığını kontrol altına almaktır. Ayrıca burada yapılması gereken saldırı eğitimi değil, koruma eğitimidir. Saldırı ve koruma eğitimi arasında çok büyük fark vardır. Her istediği zaman ya da olur olmaz her zaman saldıran bir köpek bana göre çok kötü bir köpektir. Eğitimde köpeğimizi bir tehlike olsun ya da olmasın gerektiği zaman saldırı pozisyonuna sokabilmek, gerçekten bir tehlike oluştuğu zaman saldırtabilmektir. Aslında bu eğitim o kadar geniş alt başlıkları olan bir eğitimdir ki, hepsini yazmak neredeyse imkansızdır. Çünkü hemen hemen her koruma köpeği ayrı bir karakterdir ve her karakterin eğitiminde birbirine benzer fakat farklı metotlar kullanmak gerekir.
1992-93 yıllarında Şimşek isimli çok yakışıklı bir Rottweiler eğittim. Ben zaten Rottweiler aşığı olduğum için çok iyi geçiniyorduk. Tüm eğitimleri başarı ile bitti. Birkaç kez sahibi geldi, beraber çalıştık. Köpeğini evine götürdü, çok iyi arkadaş oldukları her hallerinden belliydi. Yeniköy taraflarında bahçeli bir evleri vardı. Şimşek bahçede serbest gezer, gelen herkesi koklar, ama kimseye zarar vermezdi. Günün birinde eve arada sırada gelen bir kişi gelir, içeri girerken Şimşek yemek yemektedir, birden kafasını kaldırıp adamı süzer, yavaşça hırlamaya başlar. Şimşek’in bakıcısı ne olduğunu anlayamaz. Köpeğin kendisine saldıracağını düşünerek kapıdaki korumaları uyarıp, yardım ister. Herkes köpeğe bakarken o birden az önce içeri giren adama inanılmaz bir çeviklikle saldırır. Boğuşma esnasında adamın üzerinden bir tabanca düşer. Daha sonra öğrenilir ki, bu adam Şimşek’in sahibini vurmaya gelmiş. Biz bu köpeğe böyle bir şey öğretmemiştik. Bu onun içgüdüleri ile alakalı bir davranış. İşte Rottweiler budur; onun kadar iyi bir başka koruma düşünebilir misiniz? Sizin köpeğiniz de buna benzer harikalar yaratabilir; yeter ki, köpeğinizle ilgilenin, ona zaman ayırın; patronluğu elden bırakmadan, onun isteklerini göz ardı etmeyin.
Branş Eğitimleri
Branş eğitimleri arama-kurtarma, iz takip, narkotik, çığ köpeği, enkaz köpeği, savaş köpeği, show köpeği gibi branşlara ayrılır. Bu köpekler iş köpekleridir. Her köpek bu eğitimi alamaz. Bu arada bir şeye dikkat çekmek istiyorum, kimileri polisimizin kullandığı narkotik, uyuşturucu bulan köpeklerin genelde uyuşturucu müptelası yapıldığını, bu yüzden deli gibi uyuşturucu aradıklarını düşünür. Oysa ki, bu köpekler yüzlerce köpek arasından seçilmiş topu çok seven köpeklerdir. Eğitimlerinde içine uyuşturucu yerleştirilmiş top ile oynatılırlar ve böylece uyuşturucunun kokusu ile top aynı anlama gelir. Köpek arabalarda, valizlerde aslında uyuşturucuyu aramaz, topu arar. Uyuşturucu kokusunun geldiği yerde top olduğunu düşünür.
TEMEL İTAAT EĞİTİMİ
Tasmalı itaat eğitimine temel itaat eğitimi denir.Birçok eğitim sisteminin ilk adımını oluşturmaktadır.Otur,yat ,kal, gel ,topuk (daimi olarak sahibine bakarak solda onu geçmeden yürüme köpeği taşıma komutu),yanıma,yat kal, otur kal, aferin, hayır komutlarını içermektedir.4 aydan büyük köpeklere verilmesi tavsiye edilir.Genel olarak 7 gün süren (son eğitim teknikleri ile problemsiz ve daha önce eğitilmemiş köpekler için)ve bizce her köpeğe verilmesi gereken bir eğitimdir.Köpeğin bu eğitimi alması için sadece yaşının değil psikolojisi ve sağlığı bakımından da eğitime uygun olması gereklidir.Bu eğitim sonucunda köpek sahibini tasmalı bir şekilde her şart altında tek komut ile (sözlü) dinlemeyi öğrenir.Eğitim öncesi köpeğin itaat ve insanla çalışma arzusu dış dünyaya (sahibi dışında ki dünya)tepkileri ölçülür.
İLERİ İTAAT EĞİTİMİ
Tasmasız itaat eğitimine ileri itaat eğitimi denir.Temel itaat eğitimindeki tüm komutları kapsayan ileri düzeyde bir eğitimdir.Yaş limiti yoktur ama 1 yaşından itibaren verilmesi tavsiye edilir.Köpek bu eğitimde her şart altında tasmasız olarak sadece komutla itaat etmeyi öğrenir. Köpeğin bu eğitimi alması için testlerden (itaat insanla çalışma arzusu ve sosyallik) geçmesi gereklidir.Ancak bu eğitimin köpeğe verilmesi sadece köpeğe değil sahibinin de ilgi ve yeteneğine bağlıdır.Tasmasız bir köpeği kontrol etmek sorumluluk yüksek dikkat ve bilgi isteyen zor bir iştir.(Burada köpeğin belli bir parkurda tasmasız itaat etmesini değilde her yerde tasmasız olarak kesin bir şekilde itaat etmesinden bahsediyoruz)köpek sporlarından sayabileceğimiz bir çok eğitim sistemini temel alan eğitim teknikleri l köpeğe daha çok parkurda itaat etmeyi öğretebilir.Ancak gerçek yaşantıda köpeğin her yerde tasmasız olarak itaat etmesi için sokaklarda parklarda caddelerde çalışması ve bu eğitimde hata payını en düşük hale getirene kadar çalışması gereklidir).Gerçek hayatta tasmasız itaat ülkemizde herkesçe verildiği iddia edilse de çok az kişi tarafından verilebilir.
STANDART KORUMA EĞİTİMİ
Temel eğitimi aldıktan sonra verilen birinci koruma eğitimidir.1 yaşını geçtikten sonra verilmesi tavsiye edilir. Köpeğin bu eğitimi alabilmesi için koruma testlerimizi geçmesi gereklidir.Komut ile kötü adamı etkisiz hale getirmek üzere saldırı ve bıraktırma komutlarını içeren temel koruma eğitimidir.Ancak bu eğitimde köpeğin yeteneğine bağlı olarak otomatik koruma dediğimiz fark edilmeyen saldırıları da kendisi etkisiz hale getirmek üzere harekete geçebilir.Bu eğitim tasmalı koruma eğitimidir ve sadece sahibinin yada bakıcısının yanındayken koruma yapmasını sağlar.
KORUMA EĞİTİMİ 1
Bu eğitimde köpek özel durumlarda karşılaşacağı tehlikelere ve olaylara karşı tecrübelendirilir.Komut ile şahıs koruma ,yiyecek reddetme,otomobil koruma,vb eğitimleri alır.Tasmalı koruma eğitimidir.
KORUMA EĞİTİMİ 2
Bu eğitimde köpek sahibinin yanında birden fazla kişiyi etkisiz hale getirmeyi öğrenirken sahibide köpeği ile birlikte hareket etmeyi köpeğini yönlendirmeyi öğrenir.Tasmalı koruma eğitimidir.
KORUMA EĞİTİMİ 3
Bu eğitimde köpek sahibinden uzakta iken verilen komut ile hemen yanına gelerek onu korumaya alır.Saldırı anında da kötü adamı etkisiz hale getirmeyi öğrenir.Tasmasız koruma eğitimidir.
KORUMA EĞİTİMİ 4
Bu eğitimde köpek sahibinden uzakta iken verilen komut ile sahibine yaklaşan tehlikeli kişiyi tespit edebilecek tecrübeyi edinir ve sahibinin yanına gelmeden sadece bir komut ile direkt olarak kötü adamı etkisiz hale getirmeyi öğrenir.Tasmasız koruma eğitimidir.
KORUMA EĞİTİMİ 5
Bu eğitimde köpek sahibinin yanında değilken veya görmemiş olduğu saldırı sonucu düştüğü zor durumda gerekli olacak bir eğitimdir.(Park yada ormandaköpeğin sizden uzakta gezerken fark etmeyeceği saldırılar)bu eğitimde siz iki yada daha çok kişi ile boğuşurken bir komut ile üzerinizdeki kişileri tek tek üzerinizden alarak etkisiz hale getirmeyi öğrenir.Tasmasız koruma eğitimidir.
Özel Koruma Eğitimleri
ALAN KORUMA EĞİTİMİ
Bu eğitim koruma eğitimindeki en zor aşamalardan birisidir.Çünkü insansız bir ortamda tek başınadır.Köpeğin tek başına yada diğer köpeklerle birlikte bulunduğu alanı(Bahçe fabrika depo vs)mükemmel bir şekilde dışarıdan gelecek tehlikelere karşı koruması alan koruma eğitimidir.Asla yabancıdan yiyecek almadan,yere atılan yiyeceği yemeden, hiçbir silah ve sopa cinsinden etkilenmeden görevini yapmasını öğretir.İleri seviyede ki testlerimizi geçmesi kesin olarak şarttır.
DEVRİYE KÖPEĞİ EĞİTİMİ (insanla)
Köpek bu eğitimde belirli bir parkuru(evin çevresi fabrikanın çevresi deponun çevresi)görevli ile birlikte düzenli olarak devriye gezerken herhangi bir dikkat uyarıcı komut almadan koruması ve daima tetikte kalmasını öğreten bir eğitimdir.Görevliye tehlike anında öğretildiği ve kendi yorum biçimine bağlı olarak haber verir, uyarır.Çalışma saatleri performansının daima yüksek seviyede bir alarm gibi çalışması için belirli sürelerde çalışıp aralarda dinlendirilmelidir.Çalışma saatleri dışında sessiz bir ortamda bulunmalı sahibi veya bakıcısı tarafından gerekli ilgiyi muhakkak görmelidir.Gece görevlerinde daha çok yardımcı olacak bu eğitim için köpeğin daha çok gece çalıştırılması gereklidir.
DEVRİYE KÖPEĞİ EĞİTİMİ (yalnız)
Köpek bu durumda insan olmadan koruması gereken alanda tek başına devriye olarak gezip çalıştığı süre boyunca daima bir alarm görevi görmeyi öğrenir. Ayrıca bu eğitimde köpek otomatik olarak (daha önceden alması gereken) alan koruma eğitimini kullanır ve kötü adamı koruduğu alanda tespit ederse direkt olarak müdahale eder ve etkisiz hale getirir.
OTOMOBİL KORUMA EĞİTİMİ
Bu eğitim köpeğinizin otomobili siz yokken yada varken korumasını sağlamayı öğretir.Bunu öğretirken de onu dışarıdan yaklaşan herkese karşı dikkat kesilmeyi ancak gereksiz bir tavırda da bulunmamayı öğretilir.Bunun dışında size saldıran (diğer araçtan yada dışarıdan)kişiyi siz otomobilden inmeden etkisiz hale getirmeyi de öğrenir.(Sizin tarafınızdan açılan camdan yada kapıdan inerek).
KİŞİ VE NESNE KORUMA EĞİTİMİ
Bu eğitim komut verilerek gösterilen canlı cansız her varlığı kayıtsız şartsız korumasını öğretilir. Bu komutla,çantanızı,telefonunuzu,kardeşinizi eşinizi çocuğunuzu otomobilinizi ofisinizdeki sandalyenin sol ön bacağını bile korutabilirsiniz. Ancak siz yokken bırakılan bir cismi eşyayı)koruması da onun yeteneklerine bağlıdır.
MAN STOPPER(ADAM DURDURUCU)
Bu eğitimde köpek temel,ileri itaat,tüm koruma eğitimlerini,tüm beslenme ve antrenman programlarını alarak ve dünyanın en iyi koruma köpeklerinden birisi olması sağlanır.Eğitim sonucunda 200 kiloluk bir insanın durdurulması konusunda bile sahibinin endişesi olmayacaktır. Ayrıca bu eğitimi alan köpek insan vücudundaki tüm uzuvları tek tek tutmayı silah sopa veher türlü kesici alete karşı kendisini korumayı öğrenir. Örnek olarak komut ile sol bacağın diz altı bölgesinden tutularak yere düşürülmesi ve bacak bırakılarak ense kol yada boğuşma esnasında gerekli yer neresi ise orayı tutması öğretilir.