düşen yağış miktarının ölçülmesi – plüviograf nedir – plüviograf ile düşen yağış miktarının tespiti – yağış haritaları
Plüviograf Yağış ölçer Düşen yağışın miktarı tarım açısından son derece önemlidir. Düşen yağış yerde kalıp birikseydi derinliği ne olurdu? sorusunun cevabı yağışın ölçümüdür. Yağışın birimi mm, cm, kg/m2 dir.
Bölümleri:
Elektronik Plüviograf, limitsiz yağış kapasiteli, yağış toplama ünitesi, yağış hareketlerini bilgisayar komutları haline dönüştüren otomatik kefe sistemi, datalogger, memory, elektronik ve mekanik bölümlerden oluşmaktadır.
Çalışması:
Yağış toplama hunisinin yağış çıkış noktasının altına montajı yapılmış hareketli kefe içine, yağış toplama hunisinden gelen yağış tam 0,1 mm dolduğunda kefe sağa hareket eder ve diğer boş kefeye yağış dolmaya başlar.
Kefenin her sağa-sola devrilmesinde, kefe üstündeki mıknatısın reed contact altından geçmesi esnasında manyetik switch kapanır ve dataloggera bir puls gönderilir.
Yağış devam ettikçe kefenin hareketlerine bağlı olarak dataloggera puls gönderme tekrarlanır. Hafızada toplanan yağış bilgileri istenildiği zaman Plüviografın data logger RS-232 çıkışından Lap-Top bilgisayar, Desktop, Ram Card ve GSM Data MODEM aracılığı ile PCye transfer edilir.
Yağış dataları Windows ve excel ortamında tablolar ve grafik halinde değerlendirilir.
Plüviyometre (yağış ölçer): Yıllık yağış miktarı mm,cm ve m olarak, günlük yağış miktarı ise m2/ kg ile ifade edilir (1 m2ye 1 kg.lık yağış, 1mm yükseklik tutar).
Yer yüzünde aynı miktarda yağış alan noktaların birleştirilmesiyle eş yağış eğrileri (izoyet) elde edilir. Bunlarla çizilen haritalar da yağış haritalarıdır.