Özel yaşam dışında, kadınların kişisel ilişkilerini, sosyal hayatını ve duygu durumunu da olumsuz etkileyen bu cinsel ağrıların çeşitli sebepleri bulunuyor.
Cinsel ağrı problemlerine 18-50 yaş arası kadınların yüzde 15’inde rastlanıyor. Özel yaşam dışında, kadınların kişisel ilişkilerini, sosyal hayatını ve duygu durumunu da olumsuz etkileyen bu ağrıların çeşitli sebepleri bulunuyor.
Kadın cinsel fonksiyon bozuklukları sınıflaması içinde geçen ‘kadın cinsel ağrı bozuklukları’ son 10 yıl içinde yeniden tanımlanarak disparonia, vajinusmus ve diğer cinsel ağrı bozuklukları başlıkları altında 3 ana grupta toplandı. İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Akhan’dan cinsel ağrıya sebep olan bu rahatsızlıklar ve tedavi yolları hakkında önemli bilgiler aldık.
Cinsel ilişkide ağrı: DİSPARONİA
Vajinal ilişkiye başlarken, vajinal ilişki sırasında ve/veya ilişki tamamlandıktan sonra devamlı ya da tekrarlayan ağrılar olarak tanımlanan ‘disparonia’ hakkında yapılan pek çok çalışma var. Disparonia, üst jenital sistem infeksiyonuna veya endometriozise (rahmin endometrium adı verilen tabakasının rahim dışında bulunması) bağlı ortaya çıkıyorsa bir belirti, semptom olarak sınıflandırılıyor. Oysa bu tip bir problem olmadan ortaya çıkması durumunda hastalık olarak değerlendiriliyor. Amerika’da yapılan çalışmalarda disparonia görülme sıklığı yüzde 14,4 olarak saptanmış.
İngiltere’de yüzde 18 olan ağrı oranı hakkında ilgi çekici olan, hayatlarının herhangi bir döneminde bu sorunla en az bir kez karşılaştığını söyleyen kadınların oranı yüzde 45. Türkiye’de yapılan çalışmalarda, “Son 4 haftadır cinsel ilişkide ağrı yaşadınız mı?” sorusuna, yüz kadından 14- 15’i, dünyadaki rakamlara benzer bir şekilde “evet” cevabını vermiş.
Disparonia tartışıldığı zaman üzerinde durulması gereken özel bir klinik tablo ‘vulvar ve tibulitis sendromu (VVS)’. Az tanınan VVS, disparonia’nın yüzde 50’sinden sorumlu. Kadında vajinanın girişinde yer alan ve vajinayı çepeçevre saran vestibulum olarak adlandırılan bölge, aslında üriner (boşaltım) sistem kökenlidir. Tetikleyen temel etken tam bilinmese de bazı kadınlarda bu bölgeye dokunulduğunda dokunma hissi yerine şiddetli bir ağrı hissi yaşanır. Bu ağrılı uyarı, tampon koymaktan g-string çamaşır giymeye ve cinsel ilişkiye dek değişik platformda olabilmektedir ve genelde bununla birlikte vajinada kızarıklık ve akıntı da söz konusudur.
Hastalığın nedenleri konusunda yapılan çalışmalarda doğum kontrol hapı, mantar enfeksiyonu, HPV gibi faktörlerle ilişkili olabileceği saptandığından enfeksiyonların tedavisiyle birlikte hastalarda doğum kontrol hapına 3 ay ara verilmesi, pelvik taban egzersizleri ve ameliyat gibi tedavi seçenekleri değerlendirilir. Gereksiz ve yanlış müdahaleler, rahatsızlık konusunda daha büyük sıkıntılar yaratabileceğinden ameliyatı özeldir ve cerrahi sonrasında da 3 hafta istirahat gerektirir. Bu sebeple ameliyatta tecrübe büyük önem taşır.
Aklınızda bulunsun: Vajinusmus sadece kadının sorunu değildir. Tedavi sürecinde, konuyu çiftin problemi olarak ele almak ve bazen çifti tedavi etmek gerekebilir.