Toplumun barış ve huzur içerisinde yaşaması konusunda önemli bir görev üstlenen, bu görev doğrultusunda günlerce vazife başından ayrılmadan çalışmalar yapan Polisler ülke genelinde asayişin sağlanması, mal ve can güvenliğinin korunmasına yönelik çalışmalar yapmaktadır. Son yıllarda polislerin yaşadığı sorunlar dikkate alındığında genellikle toplumsal konularda gösterilen reaksiyon öne çıkmaktadır.
Her an göreve hazır olan kimi zaman görev nedeniyle günlerce ailesi ile görüşemeyen, dinlenemeyen ve kendisine vakit ayıramayan polisler, yaşamları boyunca önemli bir sorumluluk almakta ve aynı zamanda yaptıkları iş nedeniyle büyük bir risk taşımaktadır. Vatandaşların can ve mal güvenliği için kendi canını ortaya koyan polislerimiz elbette temel bazı sorunlarla da karşılaşmaktadır.
Polis Haftası ve Önemi
Resmi olarak Türkiye Cumhuriyetiyle birlikte hizmet sunmaya başlayan ve 10 Nisan 1945 tarihinden itibaren her yıl kutlanan – anılan polis haftası, esasında polis teşkilatının sahip olduğu geçmişin 100 yıldan çok daha eski olması nedeniyle köklü bir geleneğe sahiptir. Yalnızca Cumhuriyet döneminde değil öncesinde Osmanlı döneminde de farklı isimler altında hizmet sunan polisler, toplumsal güvenliğin sağlanması konusunda önemli bir görev üstlenmektedir.
İlk kuruluş amacı yaşanan karışıklıkların önüne geçilmesi ve sorunların çözülmesi olsa da günümüzde polisler yoğun olarak halkın can ve mal güvenliğine yönelik tedbirler almakta ve çalışmalar yapmaktadır. Ülkemizin dört bir yanında meydana gelen tüm kötü olaylar karşısında polislerimize önemli bir sorumluluk düşmektedir.
Polis haftası yalnızca polisler arasında kutlanan ya da anılan bir süreç olmayıp toplum genelinde polislerin üstlendiği görev ve sorumluluk bilinciyle bireylerin bilgilendirilmesi ve bilinçlenmesini amaçlamaktadır. Aktif olarak insanların güvenlik ihtiyacını karşılayan bu kutsal mesleğin ve polislerin yaşadığı sorunların çözümünün yalnızca devlet eli ile halk desteği sonucunda yapılabileceğini bilmeliyiz.