Cuma, müminlerin bayramıdır. Cuma günü yapılan ibadetlere iki kat sevap verilir. Bugün işlenen günahlar da iki kat yazılır. Bilhassa Cuma gününü, günahlardan kaçarak ibadetle geçirmeye çalışmalıdır! Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
Cuma günü günah işlemeden selametle geçerse, diğer günler de selametle geçer.-İmam-ı Gazali
Ve yine peygamber efendimiz (sallalahu aleyhi vesellem)bir hadiste buyurdularki:Cuma gününde ve gecesinde bana çok salat okuyun,böyle yapana kıyamet gününde,şahit ve şefaatçi olacağım.
Cuma Gününün Önemi
Cuma günü Müslümanların bayramıdır. Cuma günü yapılan her ibadetin 2 kat sevabı bulunmaktadır. Ancak bunun yanında işlenilen günahlar da iki kat olarak yazılır. Normal zamanlarda yapılan günahlar bir kat yazılırken, sevaplara derece derece verilir. Cuma gününün ne denli önemli olduğunu buradan da anlayabiliriz. Sevap ile günahların iki kat yazılmasından.
Cuma günü müminler için çok özel bir gün olduğu için, özellikle bugünde günahlardan kaçınarak hayırlı işler ve ibadetlerle geçirmek Müslümanlar için ne güzel şeydir.
Hadis-i Şeriflerde buyurulmuştur ki;
Cuma günü günah işlemeden selametle geçerse, diğer günler de selametle geçer.) [İmam-ı Gazali]
(Sevaplar içinde Cuma günü ve gecesinde yapılandan daha kıymetlisi, günahlar içinde de Cuma günü ve gecesinde işlenilenden kötüsü yoktur.) [Ramüz]
(Cumadan faziletli bayram yoktur ve o günkü iki rekat namaz, Cuma günü dışındaki bin rekattan efdaldır.) [Deylemi]
(Cuma namazı kılmak; köle, kadın, çocuk, hasta hariç, her müslümana farzdır.) [Ebu Davud, Hakim]