Uzman Psikolog-Pedagog Sinem Olcay çocuklarla oyun oynarken nasıl davranılması gerektiğiyle ilgili bilgi verdi…
Çocuğunuzun liderliğini izleyin: Çocuğunuzla oyun oynamanın ilk adımı kendi fikrinizi empoze etmek yerine çocuğunuzun liderliğini, fikirlerini ve hayal gücünü takip etmektir. Çocuğunuza herhangi bir şey öğretmeye çalışmayın. Onun yerine, çocuğunuzun hareketlerini taklit edin ve onun size söylediklerini yapın..
Hızınızı ona uydurun: Küçük çocuklar oyun oynarken, aynı aktiviteyi tekrar tekrar yapma eğilimindedir. Çünkü çocuklar kendi becerilerine güvenmeyi başarabilmek için aynı şeyi pek çok kez tekrarlamaya ihtiyaç duyar. O nedenle, oyunun hızını çocuğunuzun temposuna uygun hale getirdiğinizden emin olun. Hayal gücünü kullanabilmesi için ona bolca vakit verin.
İpuçlarına duyarlı olun: Çocuğunuzla oynarken size verdiği ipuçlarını takip edin. Eğer yap-boz yapmakla ya da her hangi başka bir oyunla ilgilenmiyorsa, çocuğunuzun yapmayı istediği bir aktiviteye geçin.
Güç mücadelesine girmeyin: Pek çok ebeveyn farkında olmadan çocuklarıyla bir rekabet ilişkisi kurar. Oyun oynarken çocuklarına oyunu kuralına göre oynamayı ya da kaybetmeyi öğretme gereği duyarlar ya da oyunda kendilerine düşen kısmı o kadar iyi yaparlar ki, çocuğun kendini yeterli hissedebilmesine fırsat vermezler. Oyunun temel amacı, onun kendini yeterli ve bağımsız hissetme duygusuna katkı sağlamak, çocuğa kontrol ve gücü ele almak için uygun fırsatı vermektir.
Açıklayıcı yorumlar yapın: Genelde ebeveynler oyun oynarken arka arkaya sorular sorar: ‘Bu hayvan ne?’, ‘Kaç tane beneği var?’ , ‘Nereye gidiyor?’ Böylece ebeveynler çocuğun öğrenmesine yardımcı olduklarını düşünürler, ama bu yaklaşım genelde tam tersi etki yaratır.