Zarla çevrili çekirdeği ve sitoplazmik organelleri bulunmayan mikroorgaanizmalara prokaryot hücre denir.
Bacteria ve Archea olmak üzere 2 filogenetik gruba ayrılır.
Archea Türleri;
Metanojenler: Oksijensiz bataklıklarda yasarlar karbondioksiti ve hidrojeni okside ederek metan gazı olustururlar.
Halofilikler: Aşırı tuzu severler. Tuz gölü ortamında yaşaarlar.
Termofilikler: Aşırı sıcağı severler. 80-100 santigrat derece üzeri yaşam ortamlarıdır. Enerjisini kükürt oksidasyonundan sağlarlar.
Bacteria türleri;
Proteobacteria: Proteobakteriler Gram-Negat oluşur dış zarları başlıca lipopolisakkaritlerden oluşur.Çoğu flagella ile hareket eder ama bazıları hareketsizdir ya da bakteriyel kayma kullanırlar.
Rhizobium: Baklagillerle ortak yaşam sürerek azot biriktirmeye yarayan bakteri kategorisi. Havanın azotunu alır albüminiote dönüştürür; bitki bunu soğurur karşılığında bakterinin glüsit ihtiyacını giderir.
Nitrosomanas: Doğal besin zincirinde en önemli kemosentetik bakteri türlerinden biridir. Amonyak adlı inorganik bileşiği ‘nitrous asit’e çevirerek zararsız hale getiren ve bitkiler için önemli bir besin maddesi hazırlayan bakteri türü yeterli besin maddesi ve uygun yaşam ortamı bulduğunda 20’şer dakikalık sürelerde bölünerek çoğalır.
Prokaryotlar enerji ve karbon kaynağı kullanma özelliğine göre fotootroflar kemoototroflar fotoheterotroflar vekemoheterotroflar olmak üzere 4 e ayrılır.
1-) Fotoototroflar: Güneş enerjisini kullanarak karbondioksitten organik madde sentezler.
2-)Kemoototroflar: Karboon kaynağı olarak karbondioksiti enerji kaynağı olarak çevredeki inorganic maddeleri kullanırlar.
3-)Fotoheterotroflar: Karbon kaynağı olarak organik maddeleri enerji kaynağı olarak ışığı kullanırlar.
4-)Kemoheterotroflat: Hem enerji hemde karbon kaynağı olarak organic maddeleri kullanırlar.
* Prokaryotların hücre duvarı peptidoglikan adı verilen bir yapıdan olurusur!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.