Araştırmalara göre hamilelerin yüzde 2’sinde migren görülüyor. Uzmanlar “Hamilelikte fazla egzersiz, migreni harekete geçirebiliyor” diyor.
Hamilelik döneminde östrojenin yükselmesi ya da belli bir süreklilik göstermesi migren ataklarını azaltabilir.
Bazı hamilelerdeyse durum tamtersine döner, migren dayanılmaz acılar verebilir. Nöroloji Uzmanı Dr. Sema Demirci “Hamilelerin ortalama yüzde 2’sinde yenimigren ortaya çıkabilir. Araştırmalar, doğum sonrası ilk bir hafta içinde yüzde 50 olasılıklamigren atağının yaşanabileceğini, emzirmeyen annelerde daha sıkmeydana gelebileceğini gösteriyor” diyor.
TEDAVİ EDİLMELİ
“Migren ataklarınız şiddetliyse ve bu ağrıları sık sık yaşıyorsanız ilaç seçiminde dikkatli davranın.Mutlaka doktorunuza danışarak ilaç alın” diyen Demirci anne adaylarına şu önerilerde bulunuyor:
“Sağlıklı bir hamileliktemigreni tetikleyen faktörler açısında bir özellik bulunmaz. Zorlayıcı egzersizler ve gerginlik, stres, aç kalmak, alkol, konserve, uykusuzluk, yüksek akımve yorgunluk, migreni harekete geçirebilir. Egzersiz yapmak gevşemeye yardımcı olduğundan migren atağını da azaltır. Eğermigren krizleriniz tümbunlara rağmen azalmıyorsa, fayda-zarar hesaplarını iyi yapmak gerek. Uzun süreli ve sık tekrarlayanmigren atakları, bebek ve hamilelik süreci açısından olumsuz olacaktır. En az riskli olarak tanımlanan ilaçlarla düşük dozlarda tedaviye başlanmalı.”
Egzersiz bebeğe yararlı
Yeni Zelanda’daki Auckland Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre hamileyken dozunda yapılan egzersiz, çocukların ileriki hayatlarında obez olma riskini azaltıyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.