Düşük Yapmanın Nedenleri

Düşük Yapmanın Nedenleri

ABONE OL
Haziran 22, 2024 07:25
Düşük Yapmanın Nedenleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hormonlara, yaşa, sigara ve alkol kullanımı, çeşitli enfeksiyonlara bağlı olarak hamilelik mutsuz sonlanabilir. Düşük, fetüs rahim dışında yaşayacak olgunluğa ulaşmamışken, hamileliğin ilk 20 haftasında annenin bebeğini kaybetmesidir. 20 hafta sonrasında meydana gelen düşük erken doğum ya da ölü doğum olarak adlandırılır.

Düşüklerin büyük bir kısmı, fetüsteki genetic ve kromozomsal problemlerin bir sonucu olarak ortaya çıkan ve anne ile hiç bir ilgisi olmayan, engellenemez bir durumdur. Diğer yandan bir kısım düşükler ise enfeksiyon, stress, kötü ya da yetersiz beslenme, anneye ait bir travma, uyuşturucu, alkol, sigara kullanımı gibi dış faktörlerden kaynaklanarak oluşmaktadır. Uzmanlar, seks, ağır nesnelerin kaldırması, egzersiz yapma, iç bulantısı ya da kusma gibi eylemlerin genellikle düşükle ilgili olmadığını söylemektedirler.

Düşük, oldukça üzücü ve travmatik bir olay olmasında rağmen özellikle hamileliğin ilk dönemlerinde sıklıkla görülmektedir. Bilinen düşüklerin yaklaşık olarak %80i 7. Ile 12. haftalar arasında meydana gelmektedir ve bilinen hamileliklerin yaklaşık olarak%10u düşük ile sonuçlanmaktadır. Bazı durumlarda kadın hamile olduğunun farkına bile varmadan çocuğunu düşürebilir.

Düşüklerin çeşitli nedenleri,

Kromozomal bozukluklar

Yinelenen düşüklerin %5’inde genetik kromozomal bozukluklara rastlanmıştır. Anne ile babanın taşıyıcı olduğu ve hastalık oluşturmayan genetik problemleri, gebelikte aktif hale geçip düşüklerle sonuçlanabilmektedir.

Hormonal nedenler

Yumurtlama sonrası geçen dönemde progesteron hormonunun az salgılanmasından kaynaklanan bu durum, ilk 3 ayda oluşan düşüklerde önemli bir sebeptir. Bunun yanı sıra hormonel anlamda tiroid fonksyonlarındaki bozukluklar da düşüklere neden olan faktörlerden birisidir.

Rahimle alakalı sorunlar: Rahim ile ilgili olarak, doğuştan veya sonradan oluşan sorunlar düşüklere neden olabilir. Myom alınması ya da kürtaj gibi operasyonlar sonucunda dölyatağında bazı yapışıklıklar meydana gelebilir ve bu da düşüklere sebebiyet verebilir.

Adet düzensizliği: Adet düzeniyle ilgili sorunlar sıklıkla yumurtlamayla alakalı problemlerde görülür. Hamilelikte gerekli olan projesteron hormonunun eksikliği ya da yetersizliği düşüklere neden olan faktörlerden birisi olarak görülmektedir.

Yaşa bağlı faktörler

Uzmanlar sıklıkla 35 yaşından sonra oluşan gebeliklerde düşük yapma ihtimalinin yüksek olduğunu vurgulamaktadırlar. Ve bu oran 40 yaşından itibaren daha da artışa geçmektedir. Bunların başında gelen en önemli sebeplerden bir diğeri de fetüste meydana gelen anomalliklerdir.

Çeşitli Enfeksiyonlar

Virüs ve bakterilerden kaynaklı vajinal enfeksiyonların düşüklere neden olabileceği düşünülmektedir.

Sigara ve alkol kullanımı

Hamilelikte alkol ve sigara kullananlardaki düşük oranı kullanmayanlara göre daha yüksektir.

Nedeni bilinmeyen düşükler

Meydana gelen düşüklerin ortalama %20sinin nedenleri tam olarak bilinmemektedir

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP