Asit bakımından zengin meyve, sebze ve içecek ağırlıklı beslenme biçimi, diş aşınmasına neden olabiliyor.
Sadece iki taze meyve bile diş minesini risk altına sokabiliyor.
Avrupa çapında yürütülen ESCARCEL araştırması, günümüz beslenme biçiminde sıkça tüketilen asitli yiyecek ve içeceklerin, diş aşınmasına neden olabileceğini ortaya çıkardı. İngiltere, İtalya, Fransa, İspanya, Finlandiya, Letonya ve Estonyada, 18-35 yaşları arasında 3.187 denek; diş aşınması, diş hassasiyeti ve diş eti sağlığı konularındaki sorularını yanıtladı.
Asit aşındırması, esas olarak asitli gıdaların neden olduğu, geri dönüşü olmayan bir durumdur. Ancak bir diş hekimi, asit aşındırmasının erken aşamalarını görebilir. Bu aşamalar: güçsüz, ince, şeffaf, sararmış dişler ve matlaşmış bir diş minesidir. Avrupa çapında yürütülen araştırma, diş aşınmasının her 3 yetişkinden 1ini etkilediğini gösterdi. 18-35 yaş arasındaki 3.187 kişi üzerinde yapılan araştırma, bu kuşağın yaklaşık yüzde 30unun şimdiden diş aşınması olduğunu ortaya çıkardı.
Araştırma asitli yiyecek ve içeceklerin sık tüketilmesini, diş sağlığına yönelik uzun vadeli bu tehdidin arkasındaki ana sebeplerden biri olarak gösterdi.
Sadece asitli içecekler sorumlu değil
Sağlıklı beslenme ve modern hayatın içinde sıkça tüketilen birçok yiyecek ve içecek asit yönünden oldukça zengin. Sorun sadece gazlı içeceklerden kaynaklanmıyor, sağlıklı tercihler de gün içindeki asitli anlar arasında yer alıyor: Meyve, meyve suları, salata sosları, hatta limon sıkılmış maden suyu. ESCARCEL araştırması sadece iki taze meyvenin dahi diş minesini riske sokabileceğini gösteriyor
İlk dönem belirtileri
Hemen göremeyeceğiniz veya hissedemeyeceğiniz için, asit aşındırmasının ilk belirtileri ancak bir diş hekimi tarafından doğru biçimde teşhis edilebilir. Ancak kontrol etmeniz gereken bazı belirtiler var:
Apple-tab-span” style=”white-space:pre”> Dişin yüzeyinde yuvarlanmış bir görünüm,
Soluk veya rengini yitirmiş sarı dişler,
Diş minesi zayıfladıkça ve alttaki dentin açıldıkça ortaya çıkan incelmiş diş görüntüsü.
İleri dönem belirtileri
Koyu sarı renkte, rengini yitirmiş diş veya dişler,
Özellikle kesici kenarların etrafında parlak veya camlaşmış görünüme sahip saydam dişler,
Dişin kenarında küçük çatlaklar veya çizgiler,
Dişin yüzeyinde oluşan küçük oyukların ve alttaki dentinin daha fazla açığa çıkması sonucunda daha şiddetli hale gelen hassasiyet.
ARAŞTIRMADAN BİRKAÇ NOT
Araştırmaya katılanları arasında diş aşınmasının yaygınlığı yüzde 29.4.
Diş aşınmasının yaygınlığı 26-35 yaş arasındakilere, 18-25 yaş arasına göre, daha fazla.
Sık sık asitli gıdalar tüketen deneklerde diş aşınması daha yüksek düzeyde.
Mide yanması/reflü/regürjitasyon veya sürekli kusmadan muzdarip hastalarda diş aşınması düzeyi daha yüksek.
DİŞ HEKİMLERİNİN TAVSİYELERİ
Düzenli olarak diş hekimine gitmelisiniz. Diş hekimleri beslenme ve fırçalama alışkanlıklarınızdan kaynaklanabilecek risk seviyesini değerlendirebilir ve asit aşındırmasının erken belirtilerini kontrol edebilir.
Sağlıklı gıdalar almaktan, özellikle meyve yemekten vazgeçmeyin ancak yemek biçiminizi tekrar gözden geçirin. Dişin, asitle uzun süre temasından kaçının ve asitli içecekleri pipetle tüketmeye çalışın.
Her gün tüketilen gıdalardaki asitlerin etkilerine karşı, florürlü bir diş macunu, ekstra koruma sağlayan florürlü bir ağız çalkalama suyu kullanın.