Saçların Yapısı Nasıldır

Saçların Yapısı Nasıldır

ABONE OL
Ocak 7, 2024 14:04
Saçların Yapısı Nasıldır
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Saçların sağlığı bayanları ilgilendirdiği kadar, erkekleri de ilgilendiren bir konudur. İnsanlarda baş üzerinde bulunan kıl kümesi genel olarak saç olarak adlandırılır. Saçların vücutta bulunan diğer kıllardan daha hızlı uzayan özellikleri bulunmaktadır. Saçlarda bulunan

her kılın büyümesi ve duraklaması farklı özellikler gösterir. Kılların bir kısmı büyüme gösterirken, diğerleri dökülebilir. Sadece yeni doğan bebeklerde kıllar aynı dönemde olur. Bu sebeple bebeklerin 2-3 haftadan sonra aniden tüm saçları dökülür. Bebekler ancak 6 aylık oldukları zaman yetişkinler gibi saç düzenine sahip olurlar.

Irk, yaş durumu, cinsiyet ile hormonların etkisiyle insanlarda farklı saç şekilleri oluşur. Bazı kişilerde saçlar düzken, bazılarında kıvırcık ve dalgalı olur.

Saçın yapısı nasıldır?

Saçın içinde bulunduğu gözenekli olan yapı sürekli yağ üreterek saçı ve deriyi yağlandırır. Gözenekli olan yapının görünen bölümlerinde özel kaslar bulunur. Saça rengini veren pigmentler kırmızı, sarı ve mavi renktedir. Sarılar en küçük, maviler en büyük hacme sahiptir. Sarı pigmentler ise ortada bulunur.

Kimyasal işlemler yapılarak saç rengi değiştirildiğinde mavi renk kızıllaşır ve sarı renge kadar gelir. İşlem daha ileriye götürüldüğünde beyaza yaklaşan bir renk elde edilir. Bu pigmentlerin insanlarda olmadığı durumlarda albino denilen özel bir durum meydana gelir.

Saçların beyazlaması renk değişiminden değil, siyah olan saçların dökülmesi ve dayanıklı olan beyaz saçların kalmasından oluşur.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP