Kalp riskleri ciddi boyutlara ulaşabilir…
Kalp hastalıkları tüm dünyada kadınlar arasında bir numaralı ölüm nedeni. Her yıl yaklaşık 9 milyon kadın, kalp hastalıkları yüzünden yaşamını yitiriyor.
Erkeklerin kalp damar hastalıklarına daha çok yakalandığı gerçeği, menopoz sonrası kadınlar söz konusu olduğunda geçerliliğini yitiriyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Nuri Kurtoğlu, menopozun kalp riskini artırdığına dikkat çekerek, bu dönemden 10 yıl sonra, kadınların kalp hastalığına yakalanma oranının erkeklerle eşit düzeye geldiğini söylüyor. Türkiye’de ortalama menopoz yaşı 46-54 arasında değiştiği için kadınlar 55-65 yaştan itibaren kalp damar hastalıkları açısından erkeklere benzer tehditlerle karşı karşıya kalıyorlar.
RİSKİ ARTIRAN NEDENLER
Menopoz sonrasında kadınlarda bilinen risk faktörlerine, östrojen ve progesteron hormonlarının kadın vücudundaki yararlı etkilerinin kaybolması da ekleniyor. Östrojen azlığının vücutta yol açtığı değişiklikler ve kalp hastalığı riskini artırma nedenleri ise şöyle sıralanıyor.
Östrojen azlığı menopoz sonrası kadınlarda kötü kolesterolü yükselterek iyi kolesterolü düşürüyor.
Vücuttaki ensülin düzeylerini etkileyerek kan şekeri yüksekliğine yol açıyor.
Kanda pıhtılaşma riskini artırıyor.
Östrojen vücuttaki damarlarda kan akımını iyileştirip, damarların genişlemesine yardımcıolurken bu hormonun azlığı yararlı etkileri ortadan kaldırıyor.
ÖSTROJEN TABLETLERİNE DİKKAT
Doç. Dr. Nuri Kurtoğlu, ameliyatla rahim ve yumurtalıkları alınan kadınların kalp hastalığına çok daha erken yaşlarda yakalanabileceğine dikkat çekiyor ve “Bu durumdaki kişilerin mutlaka kalp muayenesi yaptırmaları gerekir” diyor.
“Menopoz” sonrasında tedavi amaçlı olarak ağızdan alınan östrojen tabletlerin yararlı etkilerinin kanıtlanmadığını” söyleyen Kurtoğlu, doktor kontrolü olmadan alınan östrojen hap ve tabletlerin, kalp krizinin yanı sıra felç ve akciğer damarlarında pıhtılaşma (emboli) riskini de artırdığına dikkat çekiyor.
Risk faktörleri
İleri yaş
Sigara
Diyabet
Hipertansiyon
Yüksek kolesterol
Hareketsiz yaşam
Şişmanlık
Sres
Stresi yenmek için gece iyi uyuyun
Beslenme alışkanlıklarınızı değiştirin ve sağlıklı beslenin.
Yağ oranını azaltarak günde en az 4-6 bardak su içip haftanın en az 2 günü balık tüketin.
Haftada 3 gün, en az 30-45 dakikalık tempolu yürüyüş yapın.
Sigara içmeyin.
Kan basıncınızı ve kan şekerlerinizi düzenli olarak takip edin.
Stresi yenmek için gece iyi uyumaya çalışın
Sosyalleşin
Yoga yapın