Vajinismus – Çocuklukta Oluşum Nedenleri

Vajinismus – Çocuklukta Oluşum Nedenleri

ABONE OL
Aralık 14, 2023 18:48
Vajinismus – Çocuklukta Oluşum Nedenleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çocuk ile anne ve baba arasındaki ilişkinin normal ve sağlıklı bir süreçte geçmemesi karakter yapılanmasında bazı eksikliklere sebep olmaktadır. Aklımızla her ne kadar cinsellik yaşanması gereken bir şey olduğunu söylesekte, içsel olarak (bilinç düzeyinde ya da bilinçdışı) yoğun bir sıkıntı yaşanılabilmekte ve kişi bu sıkıntıda cinsel birlikteliği yaşamama ile uzak durmaktadır.
Karakter (kişilik) kusurları olan kişilerde, cinsellik yaşanmış olduğunda veya yaşamaya çalışıldığında içsel olarak;

Basitlik veya utanılacak birşey olan cinselliği yaşamanın yoğun küçük düşmüşlüğünü ve aşağılanmışlığını hissedecek ve bu hisler kişinin çok canını yakabilmektedir. Veya;
Cinselliği kadın olmanın keyfiyle yaşamak demek, sanki yanlış birşey yapıyormuş gibi suçluluk duygusu hissebilecek ve o yaptığı yanlıştan dolayı öfkelenebilecek, tamamen yalnız kalacak, terkedilecek, çaresiz kalacak gibi içsel duygular hissedilebilmektedir. Kişi bu duygu ve düşüncelerin mantık dışı olduğunu farkedebilir veya edemeyebilir. Bu duygu ve düşünceler içinde eşiyle cinsel birliktelik olursa, sanki eşi kendini terkedecekmiş gibi hissedebilir.
Cinsel birlikteliği yaşamak içsel olarak, kontrol edilmek, zorla içine girmek, esir olmak gibi hissiyatı kişide oluşturabilmektedir.
Cinsel birliktelik içsel olarak, yoğun parçalanma korkularına sebep olabilir.
Cinsel birliktelik içsel olarak, yoğun yok olma ve boğulma duygularına sebep olabilmektedir.
Cinsel birliktelik yaşamak içsel olarak, yoğun suçluluk ve direnme duygularına yol açmaktadır.
Cinsel birliktelik yaşamak içsel olarak, gücü ve iktidarı kaybetme gibi hissedilebilir.
Bu ifade ettiğimiz nedenler çocuğun gelişimsel kusurlarını karakter olarak yansımalarıdır. Karakter kusurları yaşadığımız korkuları, suçlulukları daha yoğun yaşamamıza sebep olabilir. Eğer kişi cinsel eğitim eksikliği mevcut, aile içi ve kardeşlerinden de mantıklı bilgi alamamışsa, cinsellikle ilgili problemleri yaşaması gayet normaldir. Kadınların kendi aralarındaki abartılı konuşmalar, filmlerdeki tecavüz sahneleri ile ilgili görüntüler, yanlış bilgiler ve inanışlar da eklendiğinde vajinismus yaşanılabilir. Cinselliğin pis, kötü olduğunu açık ve örtülü ifadeleri, cinselliği kadın için zarar verici, aşağılayıcı, kötü bir şey olduğunun, toplum içinde imaları, kızlık zarının kaybetmenin psikososyal kaygıları vajinismusa sebep olmaktadır.

Kızlık zarını kaybedince korkunç fiziki bir acı duyacağı düşüncesi ve günlerce bu acıdan kurtulamayacağı kaygıları gibi bir çok çarpıtılmış düşünce, yanlış ve çarpıtılmış bilgiler vajinismusa sebep olmaktadır.

Vajinismus ve çocuklukKarakterle ilgili problem oluşmasına sebep olan anne ve babaya baktığımızda; vajinismuslu kadınların büyük bir kısmının annenin zayıf ve güçsüz bir karakter olduğunu, babalarının bir kısmının baskıcı ve otoriter, fazla kontrol eden ve sorumluluk vermeyen oldukları aile yapısından gelmekte olduklarını görebiliriz. Burada çocukluktan kurtulup erişkinliğe doğru giden yolda anne veya baba çocuğun ayrışmasına müsade etmez. Çocuğa bazı şeyleri tek başına karar verecekleri nitelikleri kazanabilecek süreci yaşatmazlar. Kontrolcü, sorumluluk vermeyen, bağımlı, hayatla ilgili korkuları olan, karakter kusurları olan anne babaların çocuklarında vajinismus gözlenmektedir. Normal olması gereken şekilde bir anne, baba, kız ilişkisi yaşanmadığı gözlenmektedir.

Annenin zayıf ve güçsüz olması kız çocuklarının cinsel kimlik evresinde de bazı sapmalara sebep olmakla birlikte, erişkin yaşlarda cinsel yönelim olarak eşcinsel eğilim olabilmektedir. Bu da vajinismusa sebep olmaktadır.

Çocukluk yaşı ve hayatın ilerleyen dönemlerin yaşanan cinsel şiddet, taciz, tecavüz, ensest durumlar, duygusal ve fiziksel yaşanan travmalar ve kişinin ruhsal yapısında bir çok izlere sebep olabilmekte ve bunlara bağlı olarakta vajinismus görülebilmektedir.

Yine yaşadığımız bir çok olay gebelik, düşük, kürtaj gibi daha sonradan vajinismusa sebep olabilmektedir. Cinselliği kişi içsel olarak yaşadığı duygusal travma sonucunda tamamen kapatabilmektedir.

Sözün özü hepimizin bize özel farklı bir hayat öyküsü var ve buna bağlı olarak her kadının vajinismus sebebi kendine özeldir. Onun için gelen arkadaşlarımızdan ayrıntılı bir anemnez (hayat öyküsü) alıp onun kişisel bilgilerini detaylı bir şekilde dinleriz.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP