Tasmalı mı, Tasmasız mı?

Tasmalı mı, Tasmasız mı?

ABONE OL
Aralık 27, 2023 18:12
Tasmalı mı, Tasmasız mı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Veteriner Hekim Gürbüz Ertürk, köpeklerin saldırgan, agresif tutumlarına ve tasmasız dolaştırma ile ilgili sorularımızı yanıtladı.

Köpeğimizi tasmasını taktık ve günlük yürüyüşlerimizden birine çıktık. Onu biraz serbest bırakmak için köpeğimizin tasmasını ilk defa çıkarmayı düşünüyoruz. Tasmasız olarak dolaştırmak için köpeğimizin nasıl bir eğitim alması gerekiyor?
Köpeklerle yürüyüşe çıkmadan ve gezdirme kayışını bırakmadan önce öğretilmesi gereken komutlar vardır. Aslında iki aylıktan itibaren köpeklere öğretilmesi gereken davranış biçimi ve komutlar vardır. GEL komutu bunlardan en önemlisidir. Bunu öğretmek için; onu heyecanlandırıp “gel” diyerek yanınıza çağırın. Her gelişinde mutlaka ödüllendirin. Yanınıza geldiğinde asla kızmayın ve cezalandırmayın. Ödül vererek onu okşayıp “aferin” diyerek ya da gıda da verebilirsiniz. Bu davranışı sıksık tekrarlayarak pekiştirin. Gel komutunu öğrendikten sonra onu tasmasız bırakabilirsiniz.

Hangi cins köpeklerin tasmasız gezmesini önermezsiniz?
Normalde köpeğimiz ne kadar eğitimli olursa olsun tasmasız dolaşmamalı. Siz ona nekadar güvenirseniz güvenin köpekten korkan insanları da düşünmek gerekir. Kaldı ki birçok ülkede ağızlık takma zorunluluğu bile vardır. Köpeğin birçok durumda içgüdüleriyle davranan bir canlı olduğunu unutmamak gerekir. Kaçan bir kediyi kovalamak gibi.

Köpeğimiz tasmalıyken gayet uysal ama tasmasızken yolda sürekli etrafına havlıyor. Bunun nedeni ne olabilir?
Eğitimli bir köpekte böylesi bir durum olmaz. Şayet varsa bir yerlerde bir hata var demektir. Bahsettiğiniz durum iki nedenden dolayı olabilir.
1-Köpeğin itaati sahibine değil, tasmayadır.Yani köpeğiniz tasmalı iken sözdinleme zorunda olduğunu düşünür, tasma yokken istediği gibi davranır.
2-Sosyalizasyonu eksik ve özgüveni tam gelişmemiş köpekler tasmalı iken sahiplerinin yanında kendilerini güvende hissettiklerinden çoğunlukla korku temelli olan havlama davranışı göstermezler. Bu tip köpekler; tasmasız olunca korktukları için etraflarına havlarlar.

Köpeğimiz birine saldırmadan önce nasıl bir tutum sergiler?
Kulakların dik duruşu ve sinsice yaklaşma köpeğin saldırı niyetini ortaya koyar. Kuyruk sallama, dostluk olarak değerlendirilirse de her zaman böyle değildir. Saldırmak ya da geri çekilmek gibi ikilemde kaldığı, çelişkiler yaşadığı durumlarda da köpek kuyruk sallar. Gözbebeğinin daralması saldırı niyetini ,genişlemesi ise korktuğunu gösterir. Korkan köpek diş gösterir. Korku daha da şiddetlenirse hırlar. Bu durumda savunma pozisyonu her an saldırıya dönüşebilir. Ancak korku dürtüsü saldırı dürtüsünü bastırırsa hırlamak yerine havlar.

Köpeğimizin birini ısırmaya kalkışmasının (agresif hareketlerde bulunması, paçasına yapışması vb) ya da ısırmasının nedeni ne olabilir?
Bekçilik görevi yapan bir köpekse işi gereği ısırır. Bunun dışında kendini korumak için veya korku kaynaklı olarak ısırır.

Bu gibi durumlarda köpek sahibi nasıl bir tavır sergilemelidir? Eve dönünce ufak cezalar uygulamak köpeğimizle aramızdaki ilişkiyi etkiler mi?
Eğer müdahale edilecekse en kısa sürede müdahale edilmeli. Eve gelince verilecek cezanın niçin verildiğini köpeğimiz anlamayacaktır. Bu cezayı enson eylemi ile ilişkilendirecektir. Belkide bu cezadan sonra eve gelmek istemeyecektir.

Evde yalnız kalıp agresifleşen döndüğümüzde bize olan kırgınlığını sürekli havlayarak dile getiren ve çeşitli davranış bozuklukları gösteren köpeğimize nasıl yardımcı olabiliriz?
Her köpek yalnız kalmaya alıştırılmalıdır. Zamanında alıştırılmamışsa sürekli havlayarak çevreye de rahatsızlık verir. Bu tip köpekler çeşitli korku ve kaygıları taşırlar. Bu duygular köpekte depresyona varan birtakım yıkımlanmalar oluşturmadan düzeltilmelidir. Böylesi köpekler için bir uzmandan yardım almak en doğru yaklaşım olur.

Tatile gidececeğiz ama sevgili dostumuzu maalesef götüremeyeceğiz. Onu bir pansiyona ya da arkadaşımıza emanet ettiğimiz zaman neler hissedecek? Döndüğümüzde, ona kavuştuğumuzda bize karşı nasıl bir tavır alacak? Köpek sahipleri bu gibi durumlarda nelere dikkat etmeli, ne gibi önlemler almalı?
Köpekler doğaları gereği grup hayvanlarıdırlar.Bir gruba ait olmak ve yönetilmek onları mutlu eder.Yeni geldiği yerde –pansiyon veya bir arkadaş-gruba ait olduğu hissettirilir, sevilir ve güven aşılanırsa o köpek mutsuz olmaz. Kuşkusuz sizden ayrılması onu üzer, strese sokar. Amaç stresi minimalize etmektir. Bize gelen köpekler koşa oynaya gelir ve sahiplerini aynı sevecenlikle karşılarlar. Köpek sahipleri köpeklerini bırakacakları yeri araştırıp, köpeklerin kalacağı yeri görerek karar vermelidirler.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP