Kepek nedir ve neden olur?
Kepeğin Latince adı ‘pityriasis capitis’tir. Bu durum aslında seboreik egzemanın inflamatuar olmayan hafif bir formudur.
Normalde insan derisi kendini yenilediğinden, deri yüzeyinde bulunan ölü hücreler altta oluşan yeni hücreler tarafından atılır. Kepek probleminde bu süreç aşırı hızlanmıştır ve çok sayıda hücre atılımı olduğundan, bu hücreler kümeler oluşturarak gözle görülebilir hal alabilirler.
Kepek problemi özellikle koyu renkli kıyafetler giyildiğinde belirgin hale gelir. Ayrıca saçlı deride kaşıntı da bulunabilir.
Bir çok kişi kepek problemini, saçlı derilerinin kuru olmasına bağlar. Bu nedenle de saçlarını şampuanla yıkamayı bırakır veya daha seyrek olarak yıkar. Çünkü yıkamanın saçları daha çok kurutacağını düşünür. Fakat bu uygulama doğru değildir.
Kepeklenme, sadece deri hücrelerinin döngüsü arttığında gelişir. Kepeklenmenin, derimizde normalde de bulunan ‘Pityrosporum ovale’ denilen bir mantarın miktarını aşırı arttırması sonucu geliştiği düşünülmektedir.
Kepek engellenebilir mi?
Kepek problemi kesin olarak çözümlenmese de, bu durum kontrol altına alınabilir. Kepeklenme yaş ilerledikçe gerileyebilir.
Kepek nasıl kontrol altına alınabilir?
Kepek Şampuanları: Kepek şampuanları selenyum sülfit, çinko pirithion, cicloproxolamin gibi antimikrobik maddeler içerir ve hafif kepeklenmede faydalıdırlar. Bu ajanlar maddeler kepeğe neden olan ‘pityrosporum oval’ denen mantara etkilidirler.
Antifungal şampuanlar: Bu şampuanlar ketokonazol içerir ve hala kepek tedavisinde etkilidirler. Tedaviye dirençli şiddetli kepekler için iyi bir seçenektirler ve pityrosporum ovale sayısını azaltırlar.
Bu şampuanların kepeği geçirmesi için, haftada 2-3 defa, 2-4 hafta boyunca kullanılmaları gerekir. Bu kullanımdan sonra yeniden gelişimi engellemek için, haftada bir iki kez uygulanmalıdırlar.
Eğer bu tedavilere cevap alınamazsa ne yapılmalıdır?
Eğer bu şampuanların kullanımından sonra kepeğiniz geçmezse, daha şiddetli hale gelirse, vücudun başka yerlerinde de pullanma gelişirse bu durum seboreik egzema, diğer egzemalar veya sedef hastalığının belirtisi olabilir. Bu durumda bir dermatoloji uzmanına başvurunuz.