Hayvancılıgın Genel Durumu

Hayvancılıgın Genel Durumu

ABONE OL
Aralık 30, 2023 08:52
Hayvancılıgın Genel Durumu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

HAYVANCILIĞIN GENEL DURUMU

Sığırlardan ürün olarak elde edilen et ve sütten insan gıdası, derisinden giyim sanayiinde, boynuzlarından süs eşyası yapımında, diğer bazı ürünlerinden ise gıda, yem ve ilaç sanayiinde istifade edilmektedir.

Ülkemizde sığır sayısı fazla olmasına rağmen hayvan başına elde edilen ürün miktarı oldukça azdır. Yani sığırlarımız az süt, az et veriyorlar. Bu verimleri yükseltmek için sığır ırklarımızın iyileştirilmesi, bilgi ve tekniğe uygun hayvan yetiştiriciliği yapılması gerekmektedir. Bu iş aynı zamanda bize kâr getirir ve emeğimiz boşa gitmez.

SIĞIRLAR BİRİNCİ SIRADA

İnsanların sağlıklı olması ve dengeli beslenebilmesi için ihtiyaç duyulan temel besin maddelerinden biriside proteinlerdir. Proteinli besin maddeleri arasında süt ve sütten elde edilen yağ, peynir, yoğurt ve kaymak bulunmaktadır.

Ülkemizde üretilen sütü sığır, koyun, keçi ve mandadan elde ediyoruz. Bir yılda yaklaşık 11 milyon ton süt üretiyoruz. Bunun 9 – 10 milyon tonu sığırlardan sağılıyor. Yani süt üretiminde sığırlar birinci sırada yer alıyor. Toplam 11 – 12 milyon baş olan sığırlarımızdan yaklaşık 5 – 6 milyon başı sağılmaktadır.

Toplam 900.000 ton civarında olan kırmızı et üretimimizin yaklaşık 460.000 tonu yine sığırlardan elde edilmektedir. Süt üretiminde olduğu gibi et üretiminde de sığırlar birinci sıradadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP