casino siteleri
Gebeliğin 10. Haftası, annedeki değişiklikler, neler olur, bebek gelişimi

Gebeliğin 10. Haftası, annedeki değişiklikler, neler olur, bebek gelişimi

ABONE OL
Aralık 5, 2023 19:56
Gebeliğin 10. Haftası, annedeki değişiklikler, neler olur, bebek gelişimi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bebekteki gelişim ve değişimler:

Hamilelikte 10. haftanın en büyük özelliği bebeğinizin artık embriyo döneminden çıkarak fetüs olarak adlandırılacağı döneme girmesidir. Bu aynı zamanda hamileliğin en tehlikeli döneminin de atlatıldığının habercisidir. Bebeğiniz bu dönemle birlikte artık bir insan görünümüne kavuşmaya da başlamıştır. Hamilelikte 10. haftadan sonraki haftalar fetal dönem olarak adlandırılır. Bu hafta bebeğiniz gelişimi açısından deyim yerindeyse bir mihenk taşıdır.

Gebelikte 10. Haftada bebeğin boyu ve kilosu

Bebeğiniz içinizde hızla büyümeyi sürdürüyor ve siz bu hafta ile beraber artık bu büyümeyi ve gelişmeyi yavaşça hissetmeye başlayacaksınız. 10 haftalık gebelikte bebeğin kafa ile kalça arası yaklaşık 3.1 ila 4.2 cm, ağırlığı 5 gram kadardır.

Bebek 10. haftadan itibaren içerisinde bulunduğu sıvıda hareket etmeye başlar. Daha önceki haftalarda belirginliği tam şekillenmeyen el ve ayak eklemleri, parmaklar bu hafta itibari ile oldukça şekillendi. Anne henüz hareketlerini hissedemez, ultrason ile hareketler görülebilir. Bu haftada gerçekleşen en ilgi çekici olaylardan birisi bebeğin kuyruk kısmının düzleşerek görünmez hale gelmesidir. Bebek nefes alıp verme hareketleri yapar, bunu hava ile değil amniyon suyu yutarak yapar ve ilk defa idrar yapmaya başlar. Bebeğiniz organ gelişimi bu hafta ile birlikte neredeyse tamamlanmak üzeredir. En ilginç olanı da bebeğinizin dudak ve damak yapısı artık bu hafta gelişimini tamamlıyor. Bu tamamlanma 3 haftalık bir sürecin sonucudur. En zor oluşan yapılardan bir tanesi bu yapıdır. Bu hafta sonunda ultrasona giren anneler, bebeğin ağzını açıp kapattığını ve hareket ettiğini rahatlıkla görmeye başlarlar. Artık bebeğinizin uzuvları kıvrılabiliyor. Elleri bileklerine doğru esniyor ve ayakları da vücudunun önünde birleşebiliyor. Omurgasının taslağı da yarı saydam cildin de görülüyor. Belkemiği sinirleri omuriliklerinden esnemektedir. Alnında da beyninin gelişmesinden dolayı geçici bir şişkinlik var. 10. hafta itibari ile bebeğin organları bir bir işlev kazanmaya ve görevlerini yerine getirmeye başlıyor. Böbrekleri ve midesi hızla harekete geçiyor, sindirilebilen sıvılar ve urine üretmeye başlıyor ve eğer erkekse testisleri testosteron yapmaya başlıyor.

Gebelikte 10. Hafta da anne adayında oluşan değişiklikler

Onuncu hafta da karnınız yuvarlaklaşmaya başlamış olabilir.Karın ve bel bölgenizde kalınlaşma, hafif kilo alma ve şişkinliğinizle alakalı, giydiğiniz kıyafetlerin geçiş döneminde, beli lastikli veya ipli esnek kıyafetler seçerek kendinizi daha rahat hissedebilirsiniz. 10. haftanın anne adına bir diğer güzel tarafı ise ultrasonda bebeğin kalp atışlarını duymaya başlamasıdır.

Hamileliğin bu döneminde annenin geçmiş haftalardaki şikâyetleri devam eder. Buna ilaveten bulantıların azalmaya başladığını hissedebilirler ancak o kadar da rahat olamayabilirsiniz çünkü bu kez de karşınıza bir mide yanması sorunu çıkabilir. Bu da en az mide bulantısı kadar anneyi çok fazla rahatsız edecek bir durumdur. Bunun yanı sıra her ne kadar gün boyu sürmese de sabah bulantıları, baş ağrısı, mide de yanma, ekşime, memelerde hassasiyet, kabızlık, halsizlik, keyifsizlik, çabuk sinirlenme gibi belirtiler olabilir. Hamilelik döneminde kan hacmi ortalama %50 oranında artar. Bu sebeple memelerinizde, bacaklarınızda, ayaklarınızda ve vücudunuzun farklı bölgelerinde toplardamarlar belirginleşmeye başlayabilir.

Gebeliğin 10. Haftasında anne adayında oluşabilecek rahatsızlıklar

Hamilelikte bazı kadınlarda bazı rahatsızlıklar da baş göstermeye başlayabilir. Varis ve diş hastalıkları bunların başında gelir. Diş etlerinde şişmeler olabilir, bebeğinizin dişleri ve kendi diş etlerinizin sağlığı için yeteri kadar flor almalısınız. Dişlerinizi flor içeren macunla düzenli fırçalamalı ve eğer çürükler var ise tedavisini yaptırmalısınız. Vücudunuz kan desteğini artırdığından damarlar görünür hale gelebilir. Bazı kadınlarda erken de olsa bu hafta ile birlikte el ve ayaklarda şişlikler de oluşabilmektedir. Artık bu hafta ile birlikte yine, kıyafet sorunu ortaya çıkmaya başlar. Eski kıyafetler dar ve sıkı gelmeye başlayacaktır. Göğüsleriniz sutyene sığmamaktadır. Spor seviyenize göre hamileliğiniz boyunca da bazı aktiviteler yapabilirsiniz. Yüzmek ve yürümek tüm dokuz ay boyunca harika bir seçim olacaktır. Egzersiz sizi kuvvetli ve dayanıklı yapar. Böylece hamileliğiniz ve sonrasında rahat edersiniz, aldığınız kiloları daha kolay verirsiniz.

Bebeğiniz büyüyor

Hamileliğinizin 10. haftasına geldiniz. Bu 2,5 aylık bir süreye tekabül eder. Doğumunuza 6,5 ay gibi bir süre kaldı. Bebeğinizin organ gelişimi neredeyse tamamlanmak üzeredir. Tüm bunlar demek oluyor ki, artık hem siz hem de bebeğiniz daha fazla genişlemeye başlayacaksınız. Her ikiniz de bu dönemden sonra özellikle de 1-2 hafta kadar sonra, belirgin değişimler yaşamaya başlayacaksınız. Bugüne kadar, hamileliğinizi belki çok fazla hissetmiyordunuz, biraz bulantı ve yorgunluktan öte. Ancak artık hayatınız bu saatten sonra değişmeye başlayacak. Karnınız büyüdükçe, görünümünüz size hoş görünmeyebilir. Pek çok kadın hamilelikleri süresince eşlerinin kendilerini artık eskisi kadar beğenmediklerini düşünürler. Oysa siz şuan mucizevî bir şey yapıyorsunuz. Dünyaya bir canlı getirmek üzeresiniz ve içinizde bir insan yetiştiriyorsunuz. Hamileliğinizin tadını çıkarmak, bebeğinizin içinizde bir canlıya dönüşümüne tanık olmanın getirdiği duyguyu yaşama, kendinizi anneliğe hazırlamak varken bu endişe neden? Bunun yanı sıra, bazı anne adaylarında hormonların değişimiyle birlikte duygusal değişimler ve dalgalanmalar daha fazla ve belirgin halde görülmeye başlar. Bu durum bazen eşler arasında sorunlara neden olabilir. Özellikle de sizi anlamayan bir eşe sahipseniz, etrafınızda size yardımcı olabilecek bir yakınınız yok ise kendinizi yalnızlığa mahkûm etmeyin. Doktorunuza hem bedensel olarak yaşadığınız endişelerinizi, hem de ruhsal olarak yaşadığınız çöküşleri aktarınız ve gerekirse profesyonel bir yardım alınız. Bu hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için son derece önemli. Unutmayın ki ilerleyen dönemlerde bebeğiniz sizin içsel ve duygusal hareketliliğinizi de hissedebilecek duruma gelecektir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.